MALZEMELER
Hamuru için:
· ½ su bardağı (100 ml) ılık su
· ½ tatlı kaşığı (3 gr) kuru maya
· 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) toz şeker
· 1 yemek kaşığı (15 ml) sıvı yağ
· 1 + 1/3 su bardağı (145 gr) elenmiş un
· ½ tatlı kaşığı (2 gr) tuz
Not: Kullanılan un miktarı unun marka ve cinsine göre
değişiklik gösterebildiğinden, unu kontrollü ekleyin.
Arası için:
· ¾ su bardağı (150 gr) tahin
· ½ su bardağı (100 gr) toz şeker
Üzeri için:
· 1 yumurta sarısı
· 1 tatlı kaşığı (5 ml) süt
· ½ tatlı kaşığı (2 ml) sıvı yağ
· ½ su bardağı (50 gr) dövülmüş ceviz
YAPILIŞI
· Karıştırma kabına ılık suyu, kuru mayayı
ve toz şekeri koyup karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika
bekletin.
· Sıvı yağı ve elenmiş unu
kısım kısım ekleyip karıştırın. Tuzu da ilave edip, yumuşak, hafif ele yapışan bir hamur oluşturun.
· Hamuru tezgahın üzerine alıp, biraz daha yoğurduktan sonra toparlayıp, sıvı
yağ ile yağladığınız kabın içine alın. Hamurun üzerini de hafifçe yağlayıp, üzerini
kapatın ve ılık ortamda 45 dakika kadar
mayalanmaya bırakın.
· Bu arada bir kaba ¾ su bardağı tahin ve ½ su bardağı toz şeker koyup
karıştırın.
· Mayalanan hamuru tezgâha alın ve yuvarlayıp, beze haline getirin. Üzerine hafifçe un serpin, streç film ile
örtüp 15 dakika daha bekletin.
· Merdane ile dikdörtgen
şeklinde bir hamur açın.
· Üzerine tahin/toz şeker karışımını sürün.
· Rulo halinde sarın ve uç kısımlarını birleştirip iyice yapıştırın. Avucunuzda
hafifçe sıkıp çekerek uzatın ve tezgahın üzerinde yuvarlayıp inceltin. Yaklaşık
30 cm’ lik parçalar halinde kesip, ekseni etrafında dolayarak spiral görünümü
verin.
· Hazırladığınız çörekleri pişirme kağıdı koyduğunuz kek kalıbına birbirine
yakın olarak yerleştirin. Üzerini örtüp 15
dakika bekletin.
· Yumurta sarısı/süt/sıvı yağ karışımını fırça ile üstlerine sürüp, dövülmüş
ceviz serpiştirin.
· Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında (alt-üst
ayar) 20–25 dakika, üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.
· Fırından çıkarınca temiz bir bezle örtün ve ilk sıcaklığının geçmesi için 10
dakika dinlendirip servis yapın.
