TAHİNLİ CEVİZLİ MİNİ ÇÖREKLER TARİFİ

 

MALZEMELER

Hamuru için:

·       ½ su bardağı (100 ml) ılık su

·       ½ tatlı kaşığı (3 gr) kuru maya

·       1,5 tatlı kaşığı (8 gr) toz şeker

·       1 yemek kaşığı (15 ml) sıvı yağ

·       1 + 1/3 su bardağı (145 gr) elenmiş un

·       ½ tatlı kaşığı (2 gr) tuz

Not: Kullanılan un miktarı unun marka ve cinsine göre değişiklik gösterebildiğinden, unu kontrollü ekleyin.

Arası için:

·       ¾ su bardağı (150 gr) tahin

·       ½ su bardağı (100 gr) toz şeker

Üzeri için:

·       1 yumurta sarısı

·       1 tatlı kaşığı (5 ml) süt

·       ½ tatlı kaşığı (2 ml) sıvı yağ

·       ½ su bardağı (50 gr) dövülmüş ceviz


YAPILIŞI

·       Karıştırma kabına ılık suyu, kuru mayayı ve toz şekeri koyup karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.

·       Sıvı yağı ve elenmiş unu kısım kısım ekleyip karıştırın. Tuzu da ilave edip, yumuşak, hafif ele yapışan bir hamur oluşturun.

·       Hamuru tezgahın üzerine alıp, biraz daha yoğurduktan sonra toparlayıp, sıvı yağ ile yağladığınız kabın içine alın. Hamurun üzerini de hafifçe yağlayıp, üzerini kapatın ve ılık ortamda 45 dakika kadar mayalanmaya bırakın.

·       Bu arada bir kaba ¾ su bardağı tahin ve ½ su bardağı toz şeker koyup karıştırın.

·       Mayalanan hamuru tezgâha alın ve yuvarlayıp, beze haline getirin. Üzerine hafifçe un serpin, streç film ile örtüp 15 dakika daha bekletin.

·       Merdane ile dikdörtgen şeklinde bir hamur açın.

·       Üzerine tahin/toz şeker karışımını sürün.

·       Rulo halinde sarın ve uç kısımlarını birleştirip iyice yapıştırın. Avucunuzda hafifçe sıkıp çekerek uzatın ve tezgahın üzerinde yuvarlayıp inceltin. Yaklaşık 30 cm’ lik parçalar halinde kesip, ekseni etrafında dolayarak spiral görünümü verin.

·       Hazırladığınız çörekleri pişirme kağıdı koyduğunuz kek kalıbına birbirine yakın olarak yerleştirin. Üzerini örtüp 15 dakika bekletin.

·       Yumurta sarısı/süt/sıvı yağ karışımını fırça ile üstlerine sürüp, dövülmüş ceviz serpiştirin.

·       Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında (alt-üst ayar) 20–25 dakika, üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.

·       Fırından çıkarınca temiz bir bezle örtün ve ilk sıcaklığının geçmesi için 10 dakika dinlendirip servis yapın.

                Afiyet Olsun!