Sosisli Sarma Poğaça Tarifi

 Video Tarif

   MALZEMELER

  • 1 su bardağı (200 ml) ılık süt
  • 3 yemek kaşığı (45 gr) toz şeker
  • 1 paket (10 gr) instant kuru maya
  • 3,5 su bardağı (370 gr) un
  • 1/2 paket (5 gr) hamur kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
  • 1/2 çay bardağı (45 gr) eritilmiş tereyağ
  • 10 adet uzun tip sosis
    ÜSTÜ İÇİN
  • 1 yumurta  sarısı
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Biraz susam


YAPILIŞI




  • Büyük bir karıştırma kabına 1 su bardağı (200 ml) ılık süt ve 3 yemek kaşığı (45 gr) toz şeker koyup karıştırın.
  • 1 paket (10 gr) instant kuru mayayı ekleyip karıştırın ve köpürene kadar 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Başka bir karıştırma kabına 3,5 su bardağı (370 gr) unu, 1/2 paket (5 gr) hamur kabartma tozunu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin ve karıştırın.
  • Köpüren mayalı süte,  1/2 çay bardağı (45 gr) eritilmiş tereyağını ve hazırlanan un karışımını ilave edip, hamuru elastiki ve düzgün bir form alana kadar 10-15 dakika süreyle yoğurun.
  • Yoğurulan hamuru, içi yağlanmış bir kaba koyun ve üstünü streç film ile kapatıp 1 saat dinlenmeye bırakın.
  • Kabarıp 2 kat hacime ulaşan hamuru bir kez daha yoğurun ve eşit büyüklükte 10 adet beze kesin.
  • Bezeleri avucunuzda yuvarlayıp 15 dakika daha dinlenmeye bırakın.
  • Her bir hamur topunu tezgah üzerinde avuç içlerinizle yuvarlayarak, sosisin boyunun  3,5 - 4,0 katı uzunlukta olacak şekilde, kalın bir ip gibi uzatın (10 adet hazırlayın).
  • Hamur iplerini, sosislerin üzerine sarın ve sosisi her iki ucundan 1'er cm kadar  açıkta bırakıp, hamurun uçlarını bastırarak yapıştırın.
  • Hazırlanan poğaçaları, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
  • 1 adet yumurta sarısını,  1 çay kaşığı toz şeker ile iyice çırpın ve karışımı poğaçaların üzerine sürün.
  • Üstlerine susam serpin ve önceden 200 °C  ısıtılan fırında,  20 - 25 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirip servis yapın.

Afiyet olsun.