MALZEMELER
- 1 su bardağı (200 ml) ılık süt
- 3 yemek kaşığı (45 gr) toz şeker
- 1 paket (10 gr) instant kuru maya
- 3,5 su bardağı (370 gr) un
- 1/2 paket (5 gr) hamur kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
- 1/2 çay bardağı (45 gr) eritilmiş tereyağ
- 10 adet uzun tip sosis
ÜSTÜ İÇİN
- 1 yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı toz şeker
- Biraz susam
- Büyük bir karıştırma kabına 1 su bardağı (200 ml) ılık süt ve 3 yemek kaşığı (45 gr) toz şeker koyup karıştırın.
- 1 paket (10 gr) instant kuru mayayı ekleyip karıştırın ve köpürene kadar 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.
- Başka bir karıştırma kabına 3,5 su bardağı (370 gr) unu, 1/2 paket (5 gr) hamur kabartma tozunu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin ve karıştırın.
- Köpüren mayalı süte, 1/2 çay bardağı (45 gr) eritilmiş tereyağını ve hazırlanan un karışımını ilave edip, hamuru elastiki ve düzgün bir form alana kadar 10-15 dakika süreyle yoğurun.
- Yoğurulan hamuru, içi yağlanmış bir kaba koyun ve üstünü streç film ile kapatıp 1 saat dinlenmeye bırakın.
- Kabarıp 2 kat hacime ulaşan hamuru bir kez daha yoğurun ve eşit büyüklükte 10 adet beze kesin.
- Bezeleri avucunuzda yuvarlayıp 15 dakika daha dinlenmeye bırakın.
- Her bir hamur topunu tezgah üzerinde avuç içlerinizle yuvarlayarak, sosisin boyunun 3,5 - 4,0 katı uzunlukta olacak şekilde, kalın bir ip gibi uzatın (10 adet hazırlayın).
- Hamur iplerini, sosislerin üzerine sarın ve sosisi her iki ucundan 1'er cm kadar açıkta bırakıp, hamurun uçlarını bastırarak yapıştırın.
- Hazırlanan poğaçaları, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
- 1 adet yumurta sarısını, 1 çay kaşığı toz şeker ile iyice çırpın ve karışımı poğaçaların üzerine sürün.
- Üstlerine susam serpin ve önceden 200 °C ısıtılan fırında, 20 - 25 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirip servis yapın.
Afiyet olsun.