MALZEMELER
KEK İÇİN
- 5 adet yumurta
- 1,5 su bardağı (265 gr ) toz şeker
- 1,5 su bardağı (165 gr ) un
- 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu
- 1 paket (5 gr) toz vanilya
- 1 portakal kabuğu rendesi
SÜTLÜ
ŞERBET İÇİN
- 4 su bardağı (800 ml) tam yağlı süt
- 1 su bardağı (175 gr) toz şeker
- 1 kutu (200 ml) krema
- 1 paket (5 gr) toz vanilya
KREM
ŞANTİ İÇİN
- 1 paket krem şanti (paketin üzerindeki tarife göre hazırlayın)
KARAMEL
SOSU İÇİN
- 1,5 su bardağı (265 gr ) toz şeker
- 2 yemek kaşığı (40 gr) tereyağ
- 1 kutu (200 ml) krema
YAPILIŞI
- 5 adet yumurta ve 1,5 su bardağı (265 gr ) toz şekeri mikser ile iyice çırpın.
- 1,5 su bardağı (165 gr ) elenmiş un, 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu, 1 paket (5 gr) toz vanilya ekleyin ve mikserin hamur ucu ile karıştırın.
- 1 portakal kabuğu rendesini ilave edip, spatula ile alttan üste karıştırarak iyice havalandırın.
- İçi katı yağ ile iyice yağlanmış ve un serpilmiş bir borcam'a, kek karışımınıı döküp yayın.
- Borcam'ı 4-5 kez tezgaha hafifçe vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
- Önceden 175 º C ısıtılan fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin ve soğumaya bırakın.
- Sütlü şerbeti hazırlamak için, bir pişirme kabına 4 su bardağı (800 ml) tam yağlı süt, 1 su bardağı (175 gr) toz şeker, 1 kutu (200 ml) krema ve 1 paket (5 gr) toz vanilyayı koyup orta ateşte karıştırarak kaynatın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- 1 paket krem şantiyi, paketin üzerindeki tarife göre hazırlayın . İyice soğuyana kadar buzdolabında bekletin.
- Hazırladığınız kek tamamen soğuyunca, sivri uçlu bir bıçak ile üzerinde küçük delikler açın ve sütlü şerbeti kekin üzerine döküp yayın. Şerbeti iyice çekmesi için, oda sıcaklığında en az 1 saat bekletin.
- Krem şantiyi ince bir tabaka halinde kekin üzerine sürün ve bir spatula ile düzeltin (krem şantinin birazını, üstüne desen yapmak için ayırabilirsiniz).
- Tekrar buzdolabına koyun ve en az 4-5 saat bekletin.
- Kalın tabanlı çelik bir tencereye 1,5 su bardağı (265 gr) toz şeker koyup tencerenin tabanına yayın . Orta ateşte, 5-10 dakika karıştırmadan şekerin erimesini bekleyin. Şeker eriyip, sarı bir renk almaya başladığında, ocağı kısın. Düşük ısıda, tencereyi zaman zaman ocaktan alıp sallayarak, şekerin yanmadan karamelize olmasını sağlayın.
- Karamelize olan toz şekerin içine önce 2 yemek kaşığı (40 gr) tereyağını ekleyip karıştırarak erimesini sağlayın. Sonra 1 kutu (200 ml) kremayı ekleyip devamlı karıştırarak pişirin.Karamel sosu kıvamını aldığında ocağın altını kapatıp, ılık hale gelmesini bekleyin (asla sıcakken dökmeyin, şantiyi eritecektir). Soğuma sürecinde sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin. Karamel çok koyulaşırsa çok az miktar ılık su ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Ilık hale gelen karamel sosunu, krem şantinin üzerine ince ince gezdirerek dökün (krem şanti ile birbirine karışmaması için hepsini birden dökmeyin).
- Üstünü süslemek isterseniz, ayırdığınız krem şantiyi, krema sıkma torbası ile karamel sosunun üzerine, birbirine paralel çizgiler şeklinde sıkın ve çizgilerin arasını bir kürdan ile çekip birleştirerek desenler oluşturun.
- En az 3-4 saat (tercihen 1 gece) buzdolabında soğutup servis yapın.
Afiyet olsun.