Cevizli Tel Kadayıf Tatlısı Tarifi


Malzemeler:

(30 cm çapında yuvarlak tepsi için)
·        400 gr taze tel kadayıf
·        200 gr tereyağı  (50 gr tepsiyi yağlamak: 150 gr kadayıfa yedirmek için)
·        1 çay kaşığı pekmez
·        250 gr ceviz (iri dövülmüş)
Şerbeti için:
·        2,5 su bardağı (450 gr) toz şeker
·        2,5 su bardağı (500 ml) su
·        1 dilim limon
Üstünü süslemek için: Toz Antep fıstığı ya da ceviz

Yapılışı:


·        400 gr taze tel kadayıfı elinizle küçük parçalara bölün.
·         Oda sıcaklığında tamamen yumuşamış 200 gr tereyağının ¼’ünü (50 gr) ayırın ve 1 çay kaşığı pekmez ile karıştırıp, kullanacağınız tepsinin tabanını iyice yağlayın. Kalan 150 gr tereyağını ise eritip ılık hale gelmesini bekleyin.
·         Eritilen tereyağını, küçük parçalara böldüğünüz taze tel kadayıfın üzerine dökün ve elinizle mıncıklayarak, kadayıfların yağı emmesini sağlayın.
·         Toplam 400 gr olan kadayıfı,  her biri 200 gr olmak üzere iki eşit bölüme ayırın (birinci bölüm tepsinin tabanına döşenecek; ikinci bölüm ise üst katman olarak kullanılacaktır).
·         Birinci bölüm tel kadayıfları, tereyağı ile yağladığınız tepsinin tabanına döşeyin. Önce elinizle, sonra da bir bardak dibi ile bastırıp, tepsinin tabanına iyice yerleşmesini sağlayın.
·         İri dövülmüş 250 gr cevizi, tepsiye döşediğiniz kadayıfın üzerine eşit şekilde yayın ve elinizle hafifçe bastırın.
·         Kadayıfın kalan bölümünü de cevizlerin üzerine yayın ve yine önce elinizle, sonra da bir bardak dibi ile bastırıp, iyice yerleşmesini sağlayın.
·         Önceden 190 dereceye ısıtılan fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin. Bu arada tatlının şerbetini hazırlayın.
·         Şerbeti hazırlamak için, tencereye 2,5 su bardağı (450 gr) toz şeker ve 2,5 su bardağı (500 ml) su koyun. 1 dilim de limon atıp, orta ateşte 15 – 20 dakika kadar kaynatın.
·        Fırındaki kadayıfın üstü kızarınca tepsiyi fırından alın, üzerine başka bir tepsi kapatıp ters çevirin ve kadayıfınızı, alt kısmı üste gelecek şekilde eski tepsisine aktarın. Tekrar fırına koyup üstü iyice kızarıncaya kadar pişirmeye devam edin.
·        Fırından çıkan kadayıf henüz sıcak iken, üzerine şerbetini yine sıcak olarak dökün ve şerbetini çekmesini için 1–1,5 saat kadar oda sıcaklığında bekletin.
·        Üzerini toz Antep fıstığı ya da ceviz ile süsleyip servis yapın.

           Afiyet olsun.