MALZEMELER
HAMUR MALZEMELERİ
- 3/4 su bardağı (100 gr) eritilmiş tereyağ
- 3/4 su bardağı (125 ml) sıvı yağ
- 3/4 su bardağı (125 gr) yoğurt
- 1 yumurta (akı hamura konulacak ve sarısı üzerine sürülecek)
- 4 su bardağı (460 gr) un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
İÇ MALZEMELERİ
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 orta boy soğan (minik küpler halinde doğrayın)
- 250 gr kıyma (az yağlı)
- 2 adet orta boy patates (minik küpler halinde doğrayın)
- Tuz ve karabiber
ÜST MALZEMESİ
- 1 yumurtanın sarısı
YAPILIŞI
HAMURUN HAZIRLANMASI
- Derin bir karıştırma kabına, 3/4 su bardağı (100 gr) eritilmiş tereyağ, 3/4 su bardağı (125 ml) sıvı yağ, 3/4 su bardağı (125 gr) yoğurt ve 1 yumurta akı koyup çırpıcı ile karıştırın.
- 4 su bardağı (460 gr) un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 paket kabartma tozunu eleyerek ekleyin.
- Hamur, ele yapışmayacak kıvama gelene kadar iyice yoğurun.
- Kabın üzerini streç film kaplayın ve bir bez örterek hamuru 20 dakika kadar buzdolabında soğumaya bırakın.
DOLGUNUN HAZIRLANMASI
- Pişirme kabına 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun ve minik küpler halinde doğranmış 1 adet orta boy soğanı orta ateşte kavurun (soğanlar pembeleşene kadar).
- 250 gr kıymayı ekleyin ve kıyma suyunu salıncaya kadar kavurun.
- Minik küpler şeklinde doğranan 2 adet patatesi, tuz ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin.
- Patatesler yumuşayınca ocaktan alıp soğumaya bırakın.
BELİŞ'LERİN HAZIRLANMASI
- Buzdolabından çıkardığınız hamuru, 5-10 dakika oda sıcaklığında bekletin.
- Hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzda yuvarlayın.
- Top halini alan hamur parçalarını, avucunuzda bastırıp yassılaştırın.
- Ortasına kıymalı harcı koyun ve hamuru kenarlarından üste doğru büzerek üstünü kapatın.
- Yağlı kağıt serilen tepsiye dizilen belişlerin üzerine yumurta sarısı sürün.
- Önceden 180°C ön ısıtma yapılan fırında 40-45 dakika pişirin ve sıcak servis yapın.
Afiyet
olsun.