Kazan Tatar Böreği - BELİŞ Tarifi

 Tatar Böreği - Beliş


MALZEMELER 



HAMUR MALZEMELERİ

  • 3/4 su bardağı (100 gr) eritilmiş tereyağ
  • 3/4 su bardağı (125 ml) sıvı yağ
  • 3/4 su bardağı (125 gr) yoğurt
  • 1 yumurta  (akı hamura konulacak ve sarısı üzerine sürülecek)
  • 4 su bardağı (460 gr) un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu


İÇ MALZEMELERİ

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 orta boy soğan (minik küpler halinde doğrayın)
  • 250 gr kıyma (az yağlı)
  • 2 adet orta boy patates (minik küpler halinde doğrayın)
  • Tuz ve karabiber


ÜST  MALZEMESİ

  • 1 yumurtanın sarısı

YAPILIŞI 

 



HAMURUN HAZIRLANMASI

  • Derin bir karıştırma kabına,  3/4 su bardağı (100 gr) eritilmiş tereyağ, 3/4 su bardağı (125 ml) sıvı yağ, 3/4 su bardağı (125 gr) yoğurt ve  1 yumurta akı koyup  çırpıcı ile karıştırın.
  • 4 su bardağı (460 gr) un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 paket kabartma tozunu eleyerek ekleyin.
  • Hamur, ele yapışmayacak kıvama gelene kadar iyice yoğurun.
  • Kabın üzerini streç film kaplayın ve bir bez örterek hamuru 20 dakika kadar buzdolabında soğumaya bırakın.


DOLGUNUN HAZIRLANMASI

  • Pişirme kabına 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun ve minik küpler halinde doğranmış 1 adet orta boy soğanı orta ateşte kavurun (soğanlar pembeleşene kadar).
  • 250 gr kıymayı ekleyin ve kıyma suyunu salıncaya kadar kavurun.
  • Minik küpler şeklinde doğranan 2 adet patatesi, tuz ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Patatesler yumuşayınca ocaktan alıp soğumaya bırakın.


BELİŞ'LERİN  HAZIRLANMASI

  • Buzdolabından çıkardığınız hamuru,  5-10 dakika oda sıcaklığında bekletin.
  • Hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzda yuvarlayın. 
  • Top halini alan hamur parçalarını, avucunuzda bastırıp yassılaştırın.
  • Ortasına kıymalı harcı koyun ve hamuru kenarlarından  üste doğru büzerek  üstünü kapatın.
  • Yağlı kağıt serilen tepsiye dizilen belişlerin üzerine yumurta sarısı sürün.
  • Önceden 180°C ön ısıtma yapılan fırında 40-45 dakika pişirin ve sıcak servis yapın.


 Afiyet olsun.