Kumkuatın ferah aromasıyla hazırlanan bu
yumuşacık kek, klasik tatların çok ötesine geçiyor! Parlak kumkuat glazürüyle
buluşan nefis dokusu sayesinde hem göze hem damağa hitap eden bu özel tarifi
mutlaka deneyin!
MALZEMELER
Kumkuat Glazürü İçin:
· 100 gr taze kumkuat (çekirdekleri çıkarılmış)
· 1 çay bardağı (100 gr) toz şeker
· 1 çay bardağı + 2 yemek kaşığı (120 ml) su
· 1 tatlı kaşığı (5 ml) limon suyu
· 1,5 yemek kaşığı (15 gr) mısır nişastası
Kek İçin:
· 150 gr taze kumkuat (çekirdekleri çıkarılmış)
· 1 su bardağı (185 gr) toz şeker
· 1 büyük çay bardağı (120 ml) sıvı yağ
· 1 büyük çay bardağı (120 ml) süt
· 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
· 2,5 su bardağı (260 gr) elenmiş un
· 1 paket (10 gr) kabartma tozu
· 2 paket (10 gr) vanilin
· 2 yemek kaşığı (20 gr) mısır nişastası
YAPILIŞI
·
Toplam 250 gr kumkuatı yıkayıp ortadan kesin,
çekirdeklerini ayıklayın ve blenderdan geçirerek püre haline getirin. Pürenin 1
çay bardağı kadar (100 gr) kısmı glazür
yapımında ve kalan 150 gr kısmı da kekin içinde kullanılacaktır.
1) Kumkuat Glazürünün Yapımı
· Küçük bir tencereye suyu, toz şekeri ve nişastayı koyup karıştırın. Orta
ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
· Kumkuat püresini ve limon suyunu ekleyin ve 1 dakika daha kaynatıp ocaktan
alın.
· Bir kaba aktarın ve üzerine streç film koyup soğumaya bırakın. Kek
piştikten sonra, tamamen soğuyunca sos olarak kekin üzerinde kullanılacaktır.
2) Kumkuatlı Kekin Yapımı
· Yumurtaları ve şekeri derin bir kapta beyazlaşıncaya kadar mikserle 3–4
dakika çırpın.
· Sıvı yağı ve sütü ekleyip karıştırın.
· 150 gr kumkuat püresini ekleyin.
· Elenmiş unu, kabartma tozunu, vanilini ve nişastayı ilave edip, homojen
hale gelinceye kadar spatula ile karıştırın.
· 25x10 cm dikdörtgen baton kek kalıbına pişirme kağıdı yerleştirin ve hamuru
kalıba aktarın.
· Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, yaklaşık 45–50 dakika pişirin.
Kürdan testi ile tamamen piştiğinden emin olun (keke batırılan kürdan temiz
çıkmalıdır).
· Kek tamamen soğuduktan sonra hazırladığınız kumkuat glazürünü üzerine
gezdirin.
· Dilimleyip servis edin.
---------------------------------------------------------------------
ÖLÇÜ TABLOSU
· 1 su bardağı = 200 ml
· 1 çay bardağı = 100 ml
· 1 büyük çay bardağı = 120 ml
· 1 yemek kaşığı (TBSP) = 15 gr
· 1 tatlı kaşığı = 5 gr
-----------------------------------------------
#kumkuatlıkek #kumkuatlıtarif #meyvelikek #soslukek #kolaykektarifleri #batonkek #keknasılyapılır #nefistarifler #kumkuat #mutfaktatarifleri #nedrethanımmutfakta