BAYATLAMAYAN, AĞIZDA DAĞILAN TUZLU PASTANE KURABİYESİ TARİFİ

 

MALZEMELER

Hamur için:

·       125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

·       ½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ

·       1 adet yumurta akı

·       2 tatlı kaşığı (10 ml) üzüm sirkesi

·       1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuz

·       1,5 tatlı kaşığı (8 gr) toz şeker

·       1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu

·       3 su bardağı (350-370 gr) elenmiş un

Üstü için:

·       1 adet yumurta sarısı

·       Çörek otu/susam


YAPILIŞI

·       Karıştırma kabına, oda sıcaklığında yumuşamış 125 gr tereyağı ile ½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ koyup karıştırın.

·       1 adet yumurta akını, 2 tatlı kaşığı (10 ml) üzüm sirkesini, 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuzu ve 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) toz şekeri ilave edip karıştırın.

·       1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu ve 3 su bardağı kadar (350-370 gr) elenmiş unu karıştırın ve hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur daha sonra açma işlemine tabi tutulacağı için, çok yumuşak ya da çok sert olmamalı, şekil verilebilir bir kıvamda olmalıdır. Bu nedenle unu kontrollü ve kısım kısım ekleyin.

·       Hamurun üstünü örtün ve 20 dakika dinlenmeye bırakın.

·       Hamuru 3 eşit parçaya bölün ve parçaları yuvarlayıp beze haline getirin.

·       Bezeleri merdane ile yaklaşık yarım cm kalınlığında açıp, hamur kesme aparatları ile muhtelif desenlerde parçalar kesin.

·       Parçaları pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin.

·       Üstlerine yumurta sarısı sürün ve susam/çörek otu serpin.

·       Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirip soğumaya bırakın.

Afiyet olsun!