MALZEMELER
(25×32 cm tepsi için)
Hamur için:
·
100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
·
1 yumurtanın tamamı+ 1 yumurtanın akı (oda sıcaklığında)
·
1 yemek kaşığı (14 gr) irmik
·
1,5 yemek kaşığı (28 gr) pudra şekeri
·
1,5 yemek kaşığı (56 gr) yoğurt
·
1 paket (5 gr) vanilin
·
2,5 su bardağı (280 gr) elenmiş un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) kabartma tozu
Dolgu için: 100 gr dövülmüş ceviz
Üstü için : 1 yumurtanın
sarısı
Şerbet için:
·
1 çay bardağı(90 gr) toz şeker
·
1 çay bardağı (100 ml) su
YAPILIŞI
·
Öncelikle tatlının şerbetini hazırlamak için, pişirme kabına
1 çay bardağı(90 gr) toz şeker ve 1 çay bardağı (100 ml) su koyup karıştırarak
kaynatın. Şeker eriyince ocaktan alıp bir kaba aktarın ve soğumaya bırakın.
·
Karıştırma kabına tereyağını, yumurtayı, yumurta akını,
irmiği, pudra şekerini, yoğurdu ve vanilini koyup karıştırın. Un ve kabartma
tozunu ekleyip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Un miktarı, unun
markasına göre farklılık gösterebildiğinden, kısım kısım ve kontrollü olarak
ekleyin.
·
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın ve
üstlerini örtüp 15 dakika dinlendirin.
·
Dinlenen hamur toplarının üzerine elinizle bastırıp disk
şekli verin ve patates ezme aparatı ile
üzerine bastırıp desen oluşturun. Desensiz yüzün orta kısmına dövülmüş
ceviz koyup mekik şeklinde kapatın.
·
Yağlanmış, 25×32 cm ölçülerinde tepsiye, desenli tarafı üste
gelecek şekilde yerleştirin ve üstlerine yumurta sarısı sürün.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üstü ve altı
kızarıncaya kadar 25–30 dakika pişirin.
·
Fırından çıkınca, tatlılar henüz sıcakken, şerbeti üstlerine
gezdirerek dökün. Soğumaya bırakın.
Afiyet olsun!
-------------------------------------------------------------------------------
ÖLÇÜ TABLOSU:
·
Su bardağı = 200 ml
·
Çay bardağı= 100 ml
·
Yemek kaşığı = 15 gr
·
Tatlı kaşığı = 5 gr
-------------------------------------------------------------------------------
WEB SİTESİ
Tüm tarifler: www.nedrethanimmutfakta.com
-------------------------------------------------------------------------------
