TUZLU ÇUBUK (BATON SALE) TARİFİ

 

MALZEMELER

• 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
• 2 tatlı kaşığı (10 gr) toz şeker
• 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuz
• ½ çay bardağı (50 ml) su (oda sıcaklığında)
• 2,5 su bardağı (280 gr) un
• 1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

Üzeri için:
• 1 adet yumurta sarısı
• Çörekotu/susam

YAPILIŞI

1.     Hamuru hazırlama: Geniş bir yoğurma kabına oda sıcaklığındaki tereyağını alın. Üzerine şekeri, tuzu, suyu ve yumurtayı ekleyin. Malzemeleri elinizle veya spatulayla karıştırarak homojen bir kıvam elde edin.
Ardından azar azar unu ilave edin. Hamur ele yapışmayan, kendini toplayan yumuşak bir kıvama gelince yoğurmayı bırakın. Gerekirse çok az un ilavesi yapabilirsiniz.

2.    Şekil verme ve bekletme: Hamurdan eşit büyüklükte küçük parçalar alıp (toplam 15 parçaya olacak), her bir parçayı elinizle yuvarlayarak silindir şekli verin. Üstlerini örtüp, Oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra silindirleri inceltin ve tepsi büyüklüğünde ince uzun çubuklar şekline getirip, yağlı kâğıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
Hamurun uç kısımlarını parmak uçlarınızla hafifçe bastırarak tepsiye yapıştırın — bu işlem, pişerken şekillerinin bozulmasını önleyecektir. Sonra da eşit boyda olmaları için ortalarından ikiye bölün.

3.    Üzeri için: Çubukların üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Dilerseniz susam veya çörekotu serpin.

4.   Pişirme: Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 25–30 dakika pişirin. Her fırının ısısı farklı olabileceğinden, çubuklar altın rengini aldığında fırından çıkarmanız yeterli olacaktır. Pişen çubukları fırından hemen çıkarmayın. Fırının ısısını kapatıp kapağını yarı açık hale getirin ve çubukların kurumaları için 10 dakika bekleyin. Daha kıtır hale gelmeleri için fırından çıkardığınız çubukları, fırın telinin üzerine yayın ve yarım saat kadar bekletin. Kapaklı bir kavanoza yerleştirirseniz, bayatlamadan uzun süre saklayabilirsiniz.


Afiyet olsun.

----------------------------------------------------------------------------

KULLANILAN ÖLÇÜLER 

• Su bardağı = 200 ml

• Çay bardağı = 100 ml

• 1 yemek kaşığı = 15 gr

• 1 tatlı kaşığı = 5 gr

------------------------------------------------------------------------------

#tuzluçubuk #batonsale #nedrethanımmutfakta #evyapımıatıştırmalık #çubukkraker #kolaytarifler #nefistarifler