MALZEMELER
Dış hamuru için:
·
2,5 su bardağı (360 gr) "sefer
kitel" içli köftelik bulgur (ince bulgur)
·
1 su bardağı + 4 yemek kaşığı
(240 ml) su (gerekirse 1–2 yemek kaşığı
daha eklenebilir)
· 1 tatlı kaşığı (6 gr) tuz
İç
harcı için:
·
250 gr orta yağlı dana kıyma
·
2 adet orta boy kuru soğan
(ince doğranmış)
·
1 adet orta boy kırmızı soğan
(ince doğranmış)
·
1 yemek kaşığı tereyağı ve 2
yemek kaşığı sıvı yağ
·
1 tatlı kaşığı biber salçası
·
1 çay kaşığı karabiber
·
1 çay kaşığı pul biber
·
1 tatlı kaşığı tuz
·
3-4 yaprak ince kıyılmış taze
reyhan (veya 1 tatlı kaşığı kuru reyhan)
·
1 avuç ince kıyılmış maydanoz
(isteğe bağlı)
· 3 yemek kaşığı kıyılmış ceviz (isteğe bağlı)
YAPILIŞI
·
Tavaya tereyağı ve sıvı yağı koyun.
Soğanları ekleyin ve pembeleşip
yumuşayana kadar kavurun.
·
Kıymayı ilave edin ve suyunu
salıncaya kadar kavurun. Suyunu salınca biber salçasını ekleyip, suyunu
çekinceye kadar kavurmaya devam edin.
·
Baharatları ve tuzunu ekleyip
karıştırın.
·
Ocağı kapatın ve maydonoz,
reyhan ve cevizi ekleyip karıştırın. Ocaktan alın ve bir kaba aktarıp soğumaya
bırakın. Sonra da buzdolabına kaldırın.
·
Bulguru bir kaba yayıp, tuzunu
ekleyin. Bulgurun her tarafı ıslanacak şekilde azar azar suyu ilave
edin.Elinizle karıştırıp yoğurmaya başlayın. Suyun ne fazla, ne de eksik
gelmemesi için çok dikkatli ilave etmek ve bulgurun hamur kıvamı alması için en
az 20-30 dakika bastırarak yoğurulması gerekir. Hamur ne çok sert, ne de çok
yumuşak olmalıdır. Elastik, çatlamayan ve elinize hafifçe yapışan bir kıvam almış
olmalıdır.
·
Kurumaması için hamurun üzerini
iyice örtün ve 30 dakika dinlenmeye bırakın.
·
Hamurdan küçük mandalina
büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayıp bezeler halina getirin. Tarifte
kullanılan malzeme ile 10 adet kadar beze oluşacaktır. Bezelerin kurumaması
için üstlerini örtün.
·
Elinizi ıslatın ve videoda
görüldüğü gibi parmaklarınızla, bezelerin kenarlarını mümkün olduğu kadar
incelterek içlerinde, kıymalı dolguyu yerleştirmek üzere oyuk oluşturun.
·
Her birine 2 yemek kaşığı kadar
iç harçtan koyup, ağzını incir formunda kapatın ve üstteki fazlalığı koparın.
Kenarları hafifçe bastırarak inceltip, disk formuna getirin.
Geniş
bir tencerede tuzlu suyu ve 2-3 yaprak taze reyhanı kaynatın. Hazırladığınız kitelleri
yavaşça suya bırakın. Kiteller piştiğinde suyun yüzeyine çıkacaktır. Yaklaşık
10–12 dakika haşlayın ve suyunu süzün.
·
Üzerine eritilmiş tereyağı ve
kırmızı biber gezdirip, yanında yoğurt veya ayranla sıcak olarak servis yapın.
Afiyet
olsun.