SİİRT USULÜ KİTEL (HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE) TARİFİ – MUHTEŞEM YÖRESEL LEZZET

 

    MALZEMELER 

    Dış hamuru için:

·       2,5 su bardağı (360 gr) "sefer kitel" içli köftelik bulgur (ince bulgur)

·       1 su bardağı + 4 yemek kaşığı (240 ml) su  (gerekirse 1–2 yemek kaşığı daha eklenebilir)

·       1 tatlı kaşığı (6 gr) tuz 

        İç harcı için:

·       250 gr orta yağlı dana kıyma

·       2 adet orta boy kuru soğan (ince doğranmış)

·       1 adet orta boy kırmızı soğan (ince doğranmış)

·       1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ

·       1 tatlı kaşığı biber salçası

·       1 çay kaşığı karabiber

·       1 çay kaşığı pul biber

·       1 tatlı kaşığı tuz

·       3-4 yaprak ince kıyılmış taze reyhan (veya 1 tatlı kaşığı kuru reyhan)

·       1 avuç ince kıyılmış maydanoz (isteğe bağlı)

·       3 yemek kaşığı kıyılmış ceviz (isteğe bağlı) 

        YAPILIŞI        

·       Tavaya tereyağı ve sıvı yağı koyun. Soğanları ekleyin ve  pembeleşip yumuşayana kadar kavurun.

·       Kıymayı ilave edin ve suyunu salıncaya kadar kavurun. Suyunu salınca biber salçasını ekleyip, suyunu çekinceye kadar kavurmaya devam edin.

·       Baharatları ve tuzunu ekleyip karıştırın.

·       Ocağı kapatın ve maydonoz, reyhan ve cevizi ekleyip karıştırın. Ocaktan alın ve bir kaba aktarıp soğumaya bırakın. Sonra da buzdolabına kaldırın.

·       Bulguru bir kaba yayıp, tuzunu ekleyin. Bulgurun her tarafı ıslanacak şekilde azar azar suyu ilave edin.Elinizle karıştırıp yoğurmaya başlayın. Suyun ne fazla, ne de eksik gelmemesi için çok dikkatli ilave etmek ve bulgurun hamur kıvamı alması için en az 20-30 dakika bastırarak yoğurulması gerekir. Hamur ne çok sert, ne de çok yumuşak olmalıdır. Elastik, çatlamayan ve elinize hafifçe yapışan bir kıvam almış olmalıdır.

·       Kurumaması için hamurun üzerini iyice örtün ve 30 dakika dinlenmeye bırakın.

·       Hamurdan küçük mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayıp bezeler halina getirin. Tarifte kullanılan malzeme ile 10 adet kadar beze oluşacaktır. Bezelerin kurumaması için üstlerini örtün.

·       Elinizi ıslatın ve videoda görüldüğü gibi parmaklarınızla, bezelerin kenarlarını mümkün olduğu kadar incelterek içlerinde, kıymalı dolguyu yerleştirmek üzere oyuk oluşturun.

·       Her birine 2 yemek kaşığı kadar iç harçtan koyup, ağzını incir formunda kapatın ve üstteki fazlalığı koparın. Kenarları hafifçe bastırarak inceltip, disk formuna getirin.

Geniş bir tencerede tuzlu suyu ve 2-3 yaprak taze reyhanı kaynatın. Hazırladığınız kitelleri yavaşça suya bırakın. Kiteller piştiğinde suyun yüzeyine çıkacaktır. Yaklaşık 10–12 dakika haşlayın ve suyunu süzün.

·       Üzerine eritilmiş tereyağı ve kırmızı biber gezdirip, yanında yoğurt veya ayranla sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.