BALKABAĞI ÇORBASI TARİFİ

 

MALZEMELER 

·       1 yemek kaşığı tereyağı

·       1 yemek kaşığı zeytinyağı

·       1 adet orta boy soğan

·       1 diş sarımsak

·       500 gr balkabağı (doğranmış)

·       1 adet havuç

·       1 adet patates

·       4-5 minik küp taze zencefil (isteğe bağlı)

·       4 su bardağı sıcak su (veya sebze suyu / tavuk suyu)

·       ½ çay kaşığı karabiber

·       ½ çay kaşığı kimyon

·       Tuz (damak tadına göre)

·       1 su bardağı süt 

          Üzeri için:

·       1 tatlı kaşığı tereyağı

·       Kırmızı toz biber

·       1 tatlı kaşığı kadar süt kreması (isteğe bağlı) 

YAPILIŞI

·       Tencereye tereyağı ve zeytinyağını alın.

·       Küp doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.

·       Ardından doğranmış balkabağını ve havucu ekleyin. Birkaç dakika karıştırarak kavurun.

·       Daha sonra patatesi ve taze zencefili ekleyip 3-4 dakika daha kavurun.

·       Üzerine sıcak su (veya sebze suyu / tavuk suyu) ekleyip kaynamaya bırakın. Kısık ateşte balkabakları iyice yumuşayana kadar (yaklaşık 20–25 dakika) pişirin.

·       Blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin.

·       Karabiber, kimyon ve tuz ekleyin.

·       Daha yumuşak bir kıvam için süt veya krema ekleyip, bir taşım daha kaynatın.

PÜF NOKTALARI

·       Tavuk suyu eklerseniz çorbanız daha aromatik olur.

·       Kimyon çorbanın tatlımsı aromasını dengeler ve gaz yapmaz.

·       Süt eklemek kremadan daha hafif bir lezzet verir.

·       Balkabağının tatlı türde olmamasına dikkat edin, aksi halde tatlımsı olur.

SERVİS ÖNERİSİ

·       Üzerine eritilmiş tereyağında kızdırılmış toz biber ( ya da tercihe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı süt kreması) gezdirin.

·       Yanına kızarmış ekmek veya mini kruton çok yakışır.

·       Arzu ederseniz üzerine kavrulmuş kabak çekirdeği serpebilirsiniz.

Afiyet olsun!