MALZEMELER
·
1 yemek kaşığı tereyağı
·
1 yemek kaşığı zeytinyağı
·
1 adet orta boy soğan
·
1 diş sarımsak
·
500 gr balkabağı (doğranmış)
·
1 adet havuç
·
1 adet patates
·
4-5 minik küp taze zencefil
(isteğe bağlı)
·
4 su bardağı sıcak su (veya
sebze suyu / tavuk suyu)
·
½ çay kaşığı karabiber
·
½ çay kaşığı kimyon
·
Tuz (damak tadına göre)
· 1 su bardağı süt
Üzeri
için:
·
1 tatlı kaşığı tereyağı
·
Kırmızı toz biber
· 1 tatlı kaşığı kadar süt kreması (isteğe bağlı)
YAPILIŞI
·
Tencereye tereyağı ve
zeytinyağını alın.
·
Küp doğranmış soğan ve
sarımsağı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
·
Ardından doğranmış balkabağını ve
havucu ekleyin. Birkaç dakika karıştırarak kavurun.
·
Daha sonra patatesi ve taze
zencefili ekleyip 3-4 dakika daha kavurun.
·
Üzerine sıcak su (veya sebze
suyu / tavuk suyu) ekleyip kaynamaya bırakın. Kısık ateşte balkabakları iyice
yumuşayana kadar (yaklaşık 20–25 dakika) pişirin.
·
Blenderdan geçirerek pürüzsüz
hale getirin.
·
Karabiber, kimyon ve tuz
ekleyin.
·
Daha yumuşak bir kıvam için süt
veya krema ekleyip, bir taşım daha kaynatın.
PÜF NOKTALARI
·
Tavuk suyu eklerseniz çorbanız
daha aromatik olur.
·
Kimyon çorbanın tatlımsı
aromasını dengeler ve gaz yapmaz.
·
Süt eklemek kremadan daha hafif
bir lezzet verir.
·
Balkabağının tatlı türde olmamasına
dikkat edin, aksi halde tatlımsı olur.
SERVİS ÖNERİSİ
·
Üzerine eritilmiş tereyağında
kızdırılmış toz biber ( ya da tercihe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı süt kreması) gezdirin.
·
Yanına kızarmış ekmek veya mini
kruton çok yakışır.
·
Arzu ederseniz üzerine
kavrulmuş kabak çekirdeği serpebilirsiniz.
