KURU MEYVELİ ÇÖREK TARİFİ

 

MALZEMELER


·       1 çay bardağı (90 gr) kuru üzüm

·       1 çay bardağı (90 gr) erik kurusu

·       1 çay bardağı (90 gr) kuru kayısı

·       1 + ¼ çay bardağı (125 ml) ılık süt

·       2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker

·       1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya

·       1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·       1,5 yemek kaşığı (20 gr) tereyağı (0da sıcaklığında)

·       2,5 su bardağı (300 gr) un

·       1 çay kaşığı (2 gr) tuz

Üstü için:

·       1 adet yumurta sarısı

·       1 yemek kaşığı süt

·       Pudra şekeri (tercihe bağlı)


YAPILIŞI:

·       Kuru meyvelerden erikleri ve kayısıları minik doğrayın. Kuru üzümleri de ekleyip soğuk suya koyun ve 20 dakika kadar suda bekletin. Tel süzgeçle suyunu süzüp una bulayın ve fazla unu silkeleyin.

·       Bir kaseye 1 + ¼ çay bardağı (125 ml) ılık süt, 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya koyup karıştırın ve üzerini örtüp 10 dakika bekletin.

·       Karıştırma kabına oda sıcaklığındaki 1 adet yumurta koyup çırpın. Beklettiğiniz mayalı karışımı ve oda sıcaklığında yumuşamış 1,5 yemek kaşığı (20 gr) tereyağını ekleyip karıştırın. Üzerine 2,5 su bardağı (300 gr) unu ve 1 çay kaşığı (2 gr) tuzu birlikte eleyin. Karışım toparlanıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Kuru meyveleri de ekleyip biraz daha yoğurarak meyvelerin hamur içinde homojen dağılmasını sağlayın.

·       Karıştırma kabını yağlayıp hamuru kaba aktarın ve üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın.

·       Mayalanıp hacim kazanan hamuru tezgaha aktarıp biraz daha yoğurun ve 2 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin. Bezelerin üzerini örtüp 20 dakika daha bekletin.

·       Her bir bezeyi, merdane ile ince dikdörtgen hamurlar şeklinde açın. Hamurları rulo şeklinde sarın ve birleşme yerlerini iyice yapıştırın.

·       Ruloları pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin. Üstünü örtüp 40 dakika bekletin.

·       Ruloların üstüne 1 adet yumurta sarısı + 1 yemek kaşığı süt karışımını sürün ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30-35 dakika pişirin.

·       Soğuyan çöreklerin üstlerine, tercihinize bağlı olarak, pudra şekeri serpebilir ve portakal şekerlemeleri ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.