MALZEMELER
·
1 çay bardağı (90 gr) kuru üzüm
·
1 çay bardağı (90 gr) erik kurusu
·
1 çay bardağı (90 gr) kuru kayısı
·
1 + ¼ çay bardağı (125 ml) ılık süt
·
2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya
·
1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
1,5 yemek kaşığı (20 gr) tereyağı (0da
sıcaklığında)
·
2,5 su bardağı (300 gr) un
·
1 çay kaşığı (2 gr) tuz
Üstü için:
·
1 adet yumurta sarısı
·
1 yemek kaşığı süt
·
Pudra şekeri (tercihe bağlı)
YAPILIŞI:
·
Kuru meyvelerden erikleri ve kayısıları minik
doğrayın. Kuru üzümleri de ekleyip soğuk suya koyun ve 20 dakika kadar suda
bekletin. Tel süzgeçle suyunu süzüp una bulayın ve fazla unu silkeleyin.
·
Bir kaseye 1 + ¼ çay bardağı
(125 ml) ılık süt, 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru
maya koyup karıştırın ve üzerini örtüp 10 dakika bekletin.
·
Karıştırma kabına oda sıcaklığındaki 1
adet yumurta koyup çırpın. Beklettiğiniz mayalı karışımı ve oda sıcaklığında
yumuşamış 1,5 yemek kaşığı (20 gr) tereyağını ekleyip karıştırın. Üzerine 2,5
su bardağı (300 gr) unu ve 1 çay kaşığı (2 gr) tuzu birlikte eleyin. Karışım
toparlanıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Kuru meyveleri de
ekleyip biraz daha yoğurarak meyvelerin hamur içinde homojen dağılmasını
sağlayın.
·
Karıştırma kabını yağlayıp hamuru kaba
aktarın ve üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru tezgaha
aktarıp biraz daha yoğurun ve 2 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze
haline getirin. Bezelerin üzerini örtüp 20 dakika daha bekletin.
·
Her bir bezeyi, merdane ile ince
dikdörtgen hamurlar şeklinde açın. Hamurları rulo şeklinde sarın ve birleşme
yerlerini iyice yapıştırın.
·
Ruloları pişirme kağıdı serilen fırın
tepsisine yerleştirin. Üstünü örtüp 40 dakika bekletin.
·
Ruloların üstüne 1 adet yumurta sarısı + 1
yemek kaşığı süt karışımını sürün ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında
30-35 dakika pişirin.
·
Soğuyan çöreklerin üstlerine, tercihinize
bağlı olarak, pudra şekeri serpebilir ve portakal şekerlemeleri ile süsleyebilirsiniz.