PORTAKALLI VE BADEMLİ ISLAK KEK TARİFİ

 

MALZEMELER: 

(10 cm x 25 cm ölçülerinde dikdörtgen kek kalıbı)

Ekşi krema malzemeleri:

·       1 su bardağı (200 ml) süt kreması

·       1 yemek kaşığı (15 ml) limon suyu veya beyaz sirke

Kek malzemeleri:

·       1 su bardağı (200 ml) ekşi krema (yukarıdaki malzemelerle hazırlanacaktır)

·       2,5 su bardağı (285 gr) un

·       2 tatlı kaşığı (10 gr) kabartma tozu

·       1 paket (5 gr) toz vanilya

·       1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz

·       1,5 su bardağı (280 gr) toz şeker

·       1 adet portakal kabuğu rendesi

·       250 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

·       4 adet yumurta

·       1 yemek kaşığı bal

·       2 yemek kaşığı (30 ml) portakal suyu

·       70 gr soyulmuş badem 

Portakal Şurubu malzemeleri:

·       ½ su bardağı (100 ml) su

·       3 yemek kaşığı (30 ml) portakal suyu

·       4 yemek kaşığı (65 gr) toz şeker

Portakal Sosu malzemeleri:

·       1,5 su bardağı (165 gr) pudra şekeri

·       4 yemek kaşığı (40 ml) portakal suyu

 

HAZIRLANMASI:

 

Ekşi kremanın hazırlanması:

·       Bir kaseye 1 su bardağı (200 ml) süt kreması koyun ve üzerine 1 yemek kaşığı (15 ml) limon suyu veya beyaz sirke ekleyin ekleyip, iyice karıştırın.

·       Karışımı oda sıcaklığında yaklaşık 10–15 dakika bekletin.

Kekin hazırlanması:

·       Kek kalıbını yağlayıp içine pişirme kağıdı yerleştirin ve buzdolabına koyun.

·       Bir kaba 2,5 su bardağı (285 gr) unu, 2 tatlı kaşığı (10 gr) kabartma tozunu, 1 paket (5 gr) toz vanilyayı ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) tuzu birlikte eleyin.

·       1,5 su bardağı (280 gr) toz şekeri ve 1 adet portakal kabuğu rendesini mutfak robotunda karıştırıp, karıştırma kabına aktarın.

·       Oda sıcaklığında yumuşamış 250 gr tereyağını ekleyip, mikserin hızlı devrinde karıştırın.

·       4 adet yumurtayı tek tek ekleyip karıştırmaya devam edin.

·       Hazırladığınız ekşi kremayı, 1 yemek kaşığı balı ve 2 yemek kaşığı (30 ml) portakal suyunu ekleyip, malzemeler bütünleşinceye kadar iyice karıştırın.

·       Elediğiniz unlu karışımı ilave edin ve spatula ile iyice karıştırın.

·       Son olarak 70 gr soyulmuş bademi ekleyip, karışımı kek kalıbına aktarıp yayın.

·       Yağladığınız bir bıçak ile kekin üzerinde bir kesik oluşturun ve önceden 170 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 60 dakika pişirin.

·       Kürdan testi yaparak piştiğinden emin olun (kürdan temiz çıkmalıdır).

Portakal şurubunun hazırlanması:

·       Pişirme kabına ½ su bardağı (100 ml) su, 3 yemek kaşığı (30 ml) portakal suyu ve 4 yemek kaşığı (65 gr) toz şeker koyup karıştırın. Şeker tamamen eriyinceye kadar kaynatın.

·       Kalıptan çıkardığınız keki bir pişirme kağıdı üzerine yerleştirin ve hazırladığınız şurubu, bir fırça ile kekin her tarafına sürün. Tamamen soğumasını bekleyin.

Portakal sosunun hazırlanması:

·       Bir kaba 1,5 su bardağı (165 gr) pudra şekeri ve 4 yemek kaşığı (40 ml) portakal suyu koyup krema kıvamı alıncaya kadar karıştırın.

·       Keki bir fırın teli üzerine yerleştirip, hazırladığınız karışımı kekinizin üzerine ve yanlarına sürün.

·       Tercihinize bağlı olarak üzerini bademler ile süsleyebilirsiniz.

·       Üzerindeki yapışkan sosun kuruması ve çıtırlık kazanması için, önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 2 dakika kadar pişirin.

            Afiyet olsun.