MALZEMELER:
(10 cm x 25 cm ölçülerinde
dikdörtgen kek kalıbı)
Ekşi
krema malzemeleri:
· 1 su
bardağı (200 ml) süt kreması
· 1 yemek
kaşığı (15 ml) limon suyu veya beyaz sirke
Kek
malzemeleri:
· 1 su
bardağı (200 ml) ekşi krema (yukarıdaki malzemelerle hazırlanacaktır)
· 2,5 su
bardağı (285 gr) un
· 2 tatlı
kaşığı (10 gr) kabartma tozu
· 1 paket
(5 gr) toz vanilya
· 1 tatlı
kaşığı (4 gr) tuz
· 1,5 su
bardağı (280 gr) toz şeker
· 1 adet
portakal kabuğu rendesi
· 250 gr
tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
· 4 adet
yumurta
· 1 yemek
kaşığı bal
· 2 yemek
kaşığı (30 ml) portakal suyu
· 70 gr soyulmuş badem
Portakal
Şurubu malzemeleri:
· ½ su
bardağı (100 ml) su
· 3 yemek
kaşığı (30 ml) portakal suyu
· 4 yemek
kaşığı (65 gr) toz şeker
Portakal
Sosu malzemeleri:
· 1,5 su
bardağı (165 gr) pudra şekeri
· 4 yemek
kaşığı (40 ml) portakal suyu
HAZIRLANMASI:
Ekşi
kremanın hazırlanması:
· Bir kaseye 1
su bardağı (200 ml) süt kreması koyun ve üzerine 1 yemek kaşığı (15 ml) limon suyu veya beyaz sirke ekleyin ekleyip, iyice karıştırın.
· Karışımı oda sıcaklığında yaklaşık 10–15
dakika bekletin.
Kekin hazırlanması:
·
Kek kalıbını yağlayıp içine pişirme kağıdı
yerleştirin ve buzdolabına koyun.
·
Bir
kaba 2,5 su bardağı (285 gr) unu, 2 tatlı kaşığı (10 gr) kabartma tozunu, 1
paket (5 gr) toz vanilyayı ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) tuzu birlikte eleyin.
·
1,5
su bardağı (280 gr) toz şekeri ve 1 adet portakal kabuğu rendesini mutfak
robotunda karıştırıp, karıştırma kabına aktarın.
·
Oda
sıcaklığında yumuşamış 250 gr tereyağını ekleyip, mikserin hızlı devrinde
karıştırın.
·
4
adet yumurtayı tek tek ekleyip karıştırmaya devam edin.
·
Hazırladığınız ekşi kremayı, 1 yemek kaşığı balı ve 2
yemek kaşığı (30 ml) portakal suyunu ekleyip, malzemeler bütünleşinceye kadar
iyice karıştırın.
·
Elediğiniz unlu karışımı ilave edin ve
spatula ile iyice karıştırın.
·
Son olarak 70 gr soyulmuş bademi ekleyip, karışımı kek kalıbına aktarıp yayın.
·
Yağladığınız bir bıçak ile kekin üzerinde
bir kesik oluşturun ve önceden
170 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 60 dakika pişirin.
·
Kürdan testi yaparak piştiğinden emin olun
(kürdan temiz çıkmalıdır).
Portakal şurubunun hazırlanması:
·
Pişirme kabına ½ su bardağı (100 ml)
su, 3 yemek kaşığı (30 ml) portakal suyu ve 4 yemek kaşığı (65 gr) toz şeker
koyup karıştırın. Şeker tamamen eriyinceye kadar kaynatın.
·
Kalıptan çıkardığınız keki bir pişirme
kağıdı üzerine yerleştirin ve hazırladığınız şurubu, bir fırça ile kekin her
tarafına sürün. Tamamen soğumasını bekleyin.
Portakal sosunun hazırlanması:
·
Bir
kaba 1,5 su bardağı (165 gr) pudra şekeri ve 4 yemek kaşığı (40 ml) portakal
suyu koyup krema kıvamı alıncaya kadar karıştırın.
·
Keki bir fırın teli üzerine yerleştirip,
hazırladığınız karışımı kekinizin üzerine ve yanlarına sürün.
·
Tercihinize
bağlı olarak üzerini bademler ile süsleyebilirsiniz.
·
Üzerindeki
yapışkan sosun kuruması ve çıtırlık kazanması için, önceden 180 dereceye
ısıtılan fırında 2 dakika kadar pişirin.