MALZEMELER
· 1 kg
kumkuat
· 4 su
bardağı (750 gr) toz şeker
· 1 su
bardağı (200 ml) portakal suyu
· 4 su
bardağı (800 ml) su
·
1 çay kaşığı tereyağı
·
2 adet kakule (tercihe bağlı)
·
Yarım limonun kabuğu (şeritler halinde kesilmiş)
· Yarım
limonun suyu
YAPILIŞI
· Kumkuatları
iyice yıkayın. Saplarını kesin ve meyveleri ortadan ikiye bölün. İçlerindeki
çekirdekleri dikkatlice çıkarın (çekirdekler reçelin acılaşmasına neden
olabilir).
· Bir
tencereye su koyup kaynatın. Kumkuatları içine atarak 5 dakika kadar haşlayın.
Bu işlem, kumkuatların acılığını alır. Ardından, suyunu süzün ve kumkuatların
büzüşmemesi için, çok soğuk suya koyup 10 dakika bekletin. Bu işlemi bir kez
daha tekrarlayın ancak ikincisinde, süzme işlemi öncesi soğuk suda 10 dakika
yerine 1 saat bekletin.
· Başka
bir tencereye 4 su bardağı (750 gr) toz şeker, 1 su bardağı (200 ml) portakal
suyu ve 4 su bardağı (800 ml) su koyup karıştırarak kaynamaya bırakın. Şeker
eriyip şurup kıvamına gelince, haşlanmış kumkuatları, 1 çay kaşığı tereyağı ve
2 adet kakule (tercihe bağlı) ekleyin. Daha sonra şeritler halinde kesilmiş
yarım limonun kabuğu ekleyip, orta ateşte reçeli kaynatın.
· Ara
sıra karıştırarak ve üzerinde biriken köpükleri alarak yaklaşık 1 saat pişirin.
Kumkuatlar şeffaflaşıp şurup kıvam alana kadar pişirmeye devam edin.
· Ocaktan
almadan 5 dakika önce yarım limonun suyunu ekleyin. Bu, reçelin şekerlenmesini
önler.
· Buzdolabında
soğuttuğunuz bir tabağa bir damla reçel koyun ve 1 dakika bekledikten sonra
reçeli akıtarak kıvamını kontrol edin. Çok akışkan değilse olmuş demektir.
Tencereyi ocaktan alın. Reçel soğudukça biraz daha koyu bir kıvam alacaktır.
· Reçel
henüz sıcakken sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kavanozların
kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin ve soğuyana kadar bekletin.
Afiyet olsun.