KALEM BÖREK – EL AÇMASI ÇITIR BÖREK TARİFİ

 

MALZEMELER

Hamur için:

·       3 su bardağı + 2,5 silme yemek kaşığı (400 gr)

·       2,5 çay bardağı (250 ml) ılık su

·       2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz

·       100 gr eritilmiş tereyağı (ılık)

İç harcı için:

·       3 adet orta boy patates (haşlanmış)

·       200 gr beyaz peynir

·       Tuz

·       Kırmızı pul biber

·       Karabiber

·       1/2 demet maydanoz

 

YAPILIŞI

İç harcın hazırlanması:

·       3 adet haşlanmış orta boy patatesi ezip püre haline getirin. 

·       200 gr beyaz peyniri de ezin ve ezilmiş patateslere ekleyip karıştırın. 

·       Karışıma tuz, kırmızı pul biber, karabiber ve ½ demet ince kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın.

Hamurun ve böreklerin hazırlanması:

·       Karıştırma kabına 400 gr (3 su bardağı + 2,5 yemek kaşığı) un koyun. Üzerine 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz serpiştirin. Ortasını havuz şeklinde açıp, 2,5 çay bardağı (250 ml) ılık suyu kontrollü olarak ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın.

·       Hamurunuz toparlanınca, un serpilmiş tezgahın üzerine alıp yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru tekrar kabın içine aktarıp üzerini örtün ve 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

·       100 gr tereyağını eritip geniş bir kaba aktarın ve oda sıcaklığında ılınmaya bırakın.

·       Dinlendirdiğiniz hamuru 10 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve üstlerine hafifçe bastırıp yassı hale getirin.

·       Bezeleri eritilmiş ılık tereyağı koyduğunuz kaba aktarın ve her taraflarının yağa bulanmasını sağlayın. Kabın üzerini streç film ile sıkıca kapatıp 1 saat dinlendirin.

·       Süre sonunda hamurları tezgahın üzerine alıp, parmak uçlarınızla servis tabağı büyüklüğünde genişletin. Kenarlarından çekip havalandırarak hamurları iyice genişletip inceltin ve dikdörtgen şekli verin.

·       Hamurun bir kenarına hazırladığınız iç harcını yerleştirin ve hamuru rulo şeklinde harcın üzerine sarın. Ruloları pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin. Kalan yağı üstlerine sürün.

·       Önceden 180 dereceye ısıtılmış fanlı fırında börekleriniz kızarıncaya kadar pişirin.

            Afiyet olsun.