MALZEMELER
Hamur için:
· 3 su bardağı + 2,5 silme yemek kaşığı
(400 gr)
· 2,5 çay bardağı (250 ml) ılık su
· 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz
· 100 gr eritilmiş tereyağı (ılık)
İç harcı için:
·
3 adet orta boy patates (haşlanmış)
·
200 gr beyaz peynir
·
Tuz
·
Kırmızı pul biber
·
Karabiber
·
1/2 demet maydanoz
YAPILIŞI
İç harcın hazırlanması:
·
3 adet haşlanmış orta boy patatesi ezip
püre haline getirin.
·
200 gr beyaz peyniri de ezin ve ezilmiş patateslere
ekleyip karıştırın.
· Karışıma tuz, kırmızı pul biber, karabiber ve ½ demet
ince kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın.
Hamurun ve böreklerin hazırlanması:
· Karıştırma
kabına 400 gr (3 su
bardağı + 2,5 yemek kaşığı) un koyun. Üzerine 2 tatlı kaşığı (10 gr)
tuz serpiştirin. Ortasını havuz şeklinde açıp, 2,5 çay bardağı (250 ml) ılık suyu kontrollü olarak ekleyip
hamuru yoğurmaya başlayın.
· Hamurunuz toparlanınca, un serpilmiş
tezgahın üzerine alıp yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru
tekrar kabın içine aktarıp üzerini örtün ve 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
· 100 gr tereyağını eritip geniş bir
kaba aktarın ve oda sıcaklığında ılınmaya bırakın.
· Dinlendirdiğiniz
hamuru 10 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve
üstlerine hafifçe bastırıp yassı hale getirin.
· Bezeleri
eritilmiş ılık tereyağı koyduğunuz kaba aktarın ve her taraflarının yağa
bulanmasını sağlayın. Kabın üzerini streç film ile sıkıca kapatıp 1 saat
dinlendirin.
· Süre
sonunda hamurları tezgahın üzerine alıp, parmak uçlarınızla servis tabağı
büyüklüğünde genişletin. Kenarlarından çekip havalandırarak hamurları iyice
genişletip inceltin ve dikdörtgen şekli verin.
· Hamurun
bir kenarına hazırladığınız iç harcını yerleştirin ve hamuru rulo şeklinde
harcın üzerine sarın. Ruloları pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine
yerleştirin. Kalan yağı üstlerine sürün.
· Önceden
180 dereceye ısıtılmış fanlı fırında börekleriniz kızarıncaya kadar pişirin.