MALZEMELER
Hamuru için:
· 600 gr baklava yufkası
· 4 adet büyük boy yumurta
· 1 tutam tuz
· 1 su bardağı (200 gr) toz şeker
· 1,5 su bardağı (300 gr) süzme yoğurt
· 1 su bardağı (200 ml) sıvı yağ
· 3 paket (30 gr) hamur kabartma tozu
· 3 adet portakal kabuğunun rendesi
Şerbeti
için:
· 2 su bardağı (400 ml) portakal suyu
· ¾ su bardağı (150 ml) su
· 3 su bardağı (500 gr) esmer toz şeker
· 2 adet portakalın kabuğu
HAZIRLANMASI
Malzemelerin hazırlanması:
·
2 adet portakalın kabuklarını ince
şeritler halinde kesin.
·
3 adet portakalın kabuğunu rendeleyin.
·
2 su bardağı (400 ml) taze portakal suyu
sıkın.
Şerbetin
hazırlanması:
· Tencereye 2 su bardağı (400 ml) portakal suyunu, ¾ su
bardağı (150 ml) suyu, 3 su bardağı (500 gr) esmer toz şekeri ve şeritler
halinde kestiğiniz portakal kabuklarını koyup karıştırın. Orta ateşte, şeker
eriyinceye kadar kaynatıp, oda sıcaklığında ılık hale gelmesini bekleyin.
Hamurun
hazırlanması:
· 600 gr baklava yufkasını 2 parmak eninde şeritler
halinde doğrayın ve fırın tepsisine yayın. 120 dereceye ısıtılan fırında, ara
sıra karıştırarak, tamamen kuruyuncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınız
yufkaları küçük parçalara bölüp bir kaba aktarın.
· Karıştırma kabına 4 adet büyük boy yumurta ve 1 tutam
tuz koyup çırpın. 1 su bardağı (200 gr)
toz şeker ve 3 adet portakal kabuğu rendesini ekleyip, şeker eriyinceye kadar
çırpmaya devam edin. Sırasıyla 1,5 su bardağı (300 gr) süzme yoğurt, 1 su
bardağı (200 ml) sıvı yağ ve 3 paket (30 gr) hamur kabartma tozunu da ilave
edip, malzemeler bütünleşinceye kadar çırpma işlemini sürdürün.
· Yufka parçalarını da kısım kısım ekleyip, spatula ile
karıştırın.
· 25 cm x 35 cm ölçülerindeki borcam’ın içini sıvı yağ
ile yağlayın ve hazırladığınız karışımı Borcam’a aktarıp yayın.
· Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 35-40 dakika
kadar pişirin.
Tatlının
tamamlanması:
· Fırından çıkınca, bir kürdan ile üzerinde minik
delikler oluşturun ve henüz sıcakken, ılık hale gelen şerbeti üzerine
gezdirerek dökün. Şerbeti çekmesinden sonra buzdolabına koyup, en az 2 saat soğutun.
·
Soğuyan tatlıyı dilimleyin ve tercihinize
bağlı olarak, sade ya da kaymak ile servis yapın.