PORTAKALLI TATLI TARİFİ



MALZEMELER


Hamuru için:

·       600 gr baklava yufkası

·       4 adet büyük boy yumurta

·       1 tutam tuz

·       1 su bardağı (200 gr) toz şeker

·       1,5 su bardağı (300 gr) süzme yoğurt

·       1 su bardağı (200 ml) sıvı yağ

·       3 paket (30 gr) hamur kabartma tozu

·       3 adet portakal kabuğunun rendesi

Şerbeti için:

·       2 su bardağı (400 ml) portakal suyu

·       ¾ su bardağı (150 ml) su

·       3 su bardağı (500 gr) esmer toz şeker

·       2 adet portakalın kabuğu

 

HAZIRLANMASI

Malzemelerin hazırlanması:

·       2 adet portakalın kabuklarını ince şeritler halinde kesin.

·       3 adet portakalın kabuğunu rendeleyin.

·       2 su bardağı (400 ml) taze portakal suyu sıkın.

Şerbetin hazırlanması:

·       Tencereye 2 su bardağı (400 ml) portakal suyunu, ¾ su bardağı (150 ml) suyu, 3 su bardağı (500 gr) esmer toz şekeri ve şeritler halinde kestiğiniz portakal kabuklarını koyup karıştırın. Orta ateşte, şeker eriyinceye kadar kaynatıp, oda sıcaklığında ılık hale gelmesini bekleyin.

Hamurun hazırlanması: 

·       600 gr baklava yufkasını 2 parmak eninde şeritler halinde doğrayın ve fırın tepsisine yayın. 120 dereceye ısıtılan fırında, ara sıra karıştırarak, tamamen kuruyuncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınız yufkaları küçük parçalara bölüp bir kaba aktarın.

·       Karıştırma kabına 4 adet büyük boy yumurta ve 1 tutam tuz koyup çırpın.  1 su bardağı (200 gr) toz şeker ve 3 adet portakal kabuğu rendesini ekleyip, şeker eriyinceye kadar çırpmaya devam edin. Sırasıyla 1,5 su bardağı (300 gr) süzme yoğurt, 1 su bardağı (200 ml) sıvı yağ ve 3 paket (30 gr) hamur kabartma tozunu da ilave edip, malzemeler bütünleşinceye kadar çırpma işlemini sürdürün.

·       Yufka parçalarını da kısım kısım ekleyip, spatula ile karıştırın.

·       25 cm x 35 cm ölçülerindeki borcam’ın içini sıvı yağ ile yağlayın ve hazırladığınız karışımı Borcam’a aktarıp yayın.

·       Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 35-40 dakika kadar pişirin.

Tatlının tamamlanması:

·       Fırından çıkınca, bir kürdan ile üzerinde minik delikler oluşturun ve henüz sıcakken, ılık hale gelen şerbeti üzerine gezdirerek dökün. Şerbeti çekmesinden sonra buzdolabına koyup, en az 2 saat soğutun.

·        Soğuyan tatlıyı dilimleyin ve tercihinize bağlı olarak, sade ya da kaymak ile servis yapın.

            Afiyet olsun.