MALZEMELER
Hamur için:
· ½ su bardağı (100 ml) ılık süt
· ¼ su
bardağı (50 ml) ılık su
· ½ yemek
kaşığı (7 gr) toz şeker
· ½ paket
(5 gr) kuru maya
· 2 su
bardağı (240 gr) un
· 1 tatlı
kaşığı (4 gr) tuz
· 1,5
yemek kaşığı (20 ml) sıvı yağ
· 1 yemek
kaşığı (15 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
İç
harcı için:
· 1,5 demet (200 gr) ıspanak
· Tuz,
karabiber, kırmızı pul biber
· 5 yemek
kaşığı (75 gr) tereyağı
· 2 yemek
kaşığı dolusu (36 gr) un
· 1 su
bardağı (200 ml) süt
Kızartmak
için: Sıvı yağ
HAZIRLANMASI:
·
Karıştırma
kabına ½ su bardağı (100 ml) ılık süt, ¼ su bardağı (50 ml) ılık su, ½ yemek
kaşığı (7 gr) toz şeker ve ½ paket (5 gr) kuru maya koyun ve karıştırıp,
mayanın kabarması için 10 dakika bekletin.
·
2
su bardağı (240 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) tuzu bir kaba birlikte eleyin.
Ortasını havuz şeklinde açıp, kabarmış olan maya karışımını ve 1,5 yemek kaşığı
sıvı yağı havuza aktarıp karıştırdıktan sonra hamuru yoğurmaya başlayın.
·
Hamur
toparlanmaya başlayınca bir yemek kaşığı (15 gr) oda sıcaklığında yumuşamış
tereyağını ekleyin ve hamur elastiki, pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar
yoğurun.
·
Hazırlanan
hamuru hafifçe yağladığınız kaba aktarıp, üstünü örtün ve 1 saat mayalanmaya
bırakın.
·
Yıkanmış
ve iri doğranmış 1,5 demet ıspanak yapraklarını, tuz, karabiber ve kırmızı pul
biber karışımı ile ovup, iyice suyunu sıkın.
·
Pişirme
kabına 5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağı, 2 yemek kaşığı dolusu (36 gr) unu koyun
ve unun rengi dönene kadar kavurun.
·
1
su bardağı (200ml) sütü yavaş yavaş ekleyip, sürekli karıştırarak, beşamel sos
kıvam alıncaya kadar pişirin.
·
Ispanakları
ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Bir kaba aktarıp soğumaya bırakın.
·
Mayalanan
hamuru, hafifçe unlanmış tezgaha aktarıp biraz daha yoğurun ve 2 eşit parçaya
bölün. Her bir parçadan ince hamurlar açın.
·
Bir
hamur kesme aparatı ile yaklaşık 9-10 cm çapında yuvarlak hamurlar kesin.
Parçaların kenar kısımlarına fırça ile biraz yumurta akı sürün. Her iki parça
hamurdan birine, hazırladığınız iç harcından koyun ve diğer parçayı harç
koyduğunuz hamurun üzerine kapak gibi yerleştirip, kenarlarını bastırıp yapıştırın.
·
Hazırlanan
böreklerin üstlerini örtüp, 20 dakika kadar bekletin.
·
Kızgın
yağda kızartıp, sıcak olarak servis yapın.