ISPANAKLI VE BEŞAMEL SOSLU BÖREK TARİFİ

 

MALZEMELER

Hamur için:

·       ½  su bardağı (100 ml) ılık süt

·       ¼ su bardağı (50 ml) ılık su

·       ½ yemek kaşığı (7 gr) toz şeker

·       ½ paket (5 gr) kuru maya

·       2 su bardağı (240 gr) un

·       1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz

·       1,5 yemek kaşığı (20 ml) sıvı yağ

·       1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)


İç harcı için:

·        1,5 demet (200 gr) ıspanak

·       Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

·       5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağı

·       2 yemek kaşığı dolusu (36 gr) un

·       1 su bardağı (200 ml) süt

 

Kızartmak için: Sıvı yağ


HAZIRLANMASI:

·       Karıştırma kabına ½ su bardağı (100 ml) ılık süt, ¼ su bardağı (50 ml) ılık su, ½ yemek kaşığı (7 gr) toz şeker ve ½ paket (5 gr) kuru maya koyun ve karıştırıp, mayanın kabarması için 10 dakika bekletin.

·       2 su bardağı (240 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) tuzu bir kaba birlikte eleyin. Ortasını havuz şeklinde açıp, kabarmış olan maya karışımını ve 1,5 yemek kaşığı sıvı yağı havuza aktarıp karıştırdıktan sonra hamuru yoğurmaya başlayın.

·       Hamur toparlanmaya başlayınca bir yemek kaşığı (15 gr) oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ekleyin ve hamur elastiki, pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar yoğurun.

·       Hazırlanan hamuru hafifçe yağladığınız kaba aktarıp, üstünü örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.

·       Yıkanmış ve iri doğranmış 1,5 demet ıspanak yapraklarını, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber karışımı ile ovup, iyice suyunu sıkın.

·       Pişirme kabına 5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağı, 2 yemek kaşığı dolusu (36 gr) unu koyun ve unun rengi dönene kadar kavurun.

·       1 su bardağı (200ml) sütü yavaş yavaş ekleyip, sürekli karıştırarak, beşamel sos kıvam alıncaya kadar pişirin.

·       Ispanakları ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Bir kaba aktarıp soğumaya bırakın.

·       Mayalanan hamuru, hafifçe unlanmış tezgaha aktarıp biraz daha yoğurun ve 2 eşit parçaya bölün. Her bir parçadan ince hamurlar açın.

·       Bir hamur kesme aparatı ile yaklaşık 9-10 cm çapında yuvarlak hamurlar kesin. Parçaların kenar kısımlarına fırça ile biraz yumurta akı sürün. Her iki parça hamurdan birine, hazırladığınız iç harcından koyun ve diğer parçayı harç koyduğunuz hamurun üzerine kapak gibi yerleştirip, kenarlarını bastırıp yapıştırın.

·       Hazırlanan böreklerin üstlerini örtüp, 20 dakika kadar bekletin.

·       Kızgın yağda kızartıp, sıcak olarak servis yapın.

            Afiyet olsun.