PATLICANLI KİŞ TARİFİ

 

MALZEMELER:

(28 cm çapında tart kalıbı)

Hamur malzemeleri:

·        4,5 çay bardağı (250 gr) elenmiş un

·        1 çay kaşığı (3 gr) tuz

·        125 gr soğuk tereyağı (küp küp doğranmış)

·        1 adet yumurta (akı ile sarısını ayırın)

·        ½ çay bardağı (50 ml) soğuk su

İç malzemeleri:

·        3 adet patlıcan

·        1 adet kırmızı kapya biber

·        Karabiber, kırmızı pul biber, tuz

·        2 adet büyük boy yumurta

·        75 gr krem peynir

·        1 kutu (200 ml) süt kreması (%35 yağlı)

·        1,5 su bardağı (150 gr) kaşar peyniri (rendelenmiş) 


HAZIRLANMASI:

Hamurun hazırlanması:

·        Buzdolabında beklemiş 125 gr soğuk tereyağını küp küp doğrayın.

·        Mutfak robotuna, 4,5 çay bardağı (250 gr) elenmiş unu, 1 çay kaşığı (3 gr) tuzu ve tereyağını koyun. Malzemeler bütünleşip toz hale gelinceye kadar öğütün.

·        1 adet yumurtanın sarısını ve ½ çay bardağı (50 ml) soğuk su ilave edip, orta sertlikte bir hamur oluşuncaya kadar mutfak robotunda çekmeye devam edin.

·        Hazırlanan hamuru çıkarıp toparlayın ve üzerine elinizle bastırıp disk haline getirin. Buzdolabı poşetine sarıp,  buzdolabına koyun ve 1 saat kadar soğumaya bırakın.

·        28 cm. çapındaki kalıbı margarin ile iyice yağlayın.

·        Buzdolabında soğuyan hamuru, un serpilen tezgahın üzerine alın ve merdane ile, kalıbın çapından 2-3 parmak daha büyük, ince ve yuvarlak bir hamur açın. Hamuru kalıba aktarın ve parmaklarınızla bastırıp kalıbın şeklini almasını sağlayın. Kenardan taşan hamurları temizleyip toplayın (bu hamurlarla küçük kişler yapabilirsiniz).

·        Bir çatal ile üzerlerinde minik delikler oluşturup, soğuk kalması için hamuru buzdolabında muhafaza edin.

İç malzemelerin hazırlanması:

·        3 adet patlıcan ve 1 adet kırmızı kapya biberi, bir bıçakla çeşitli yerlerinden delin. Közleme tavasına yerleştirip, çevirerek közleyin.

·        Közlenen malzemelerin kabuklarını ve çekirdeklerini temizleyin. Kapya biberi minik parçalar halinde doğrayın.

·        Patlıcanları bir çırpıcı ile iyice çırpın ve doğradığınız biberleri de ekleyip karıştırın. Karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ekleyip tatlandırın.

·        Diğer bir kapta, 2 adet büyük boy yumurtayı çırpın. 75 gr krem peynir, 1 kutu (200 ml) süt kreması (%35 yağlı) ve 1,5 su bardağı (150 gr) rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip karıştırın.

·        Karışıma patlıcanları ilave edip karıştırın ve buzdolabına kaldırın. 

Kişin hazırlanması:

·        Buzdolabından çıkardığınız kiş hamurunu, önceden 180 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 30 - 35 dakika kadar pişirin.

·        Fırından çıkan hamur henüz sıcakken üzerine, bir fırça yardımıyla 1 yumurtanın akını sürün.

·        Hazırladığınız iç malzemeyi hamurun üzerine yayıp düzeltin ve tekrar, 180 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirin.

                Afiyet olsun.