ÇATAL KURABİYE TARİFİ

 

MALZEMELER:

·        3 su bardağı (335 gr) elenmiş un

·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuz

·        1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker

·        1 yemek kaşığı (15 ml) su

·        1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya

·        1 adet büyük boy yumurta

·        2 tatlı kaşığı (6 gr) mahlep

·        Oda sıcaklığında 200 gr tereyağı (ya da margarin)

Üstü için:

·        1 yumurta sarısı

·        Susam ve çörek otu

YAPILIŞI:

·        Karıştırma kabına 3 su bardağı (335 gr) elenmiş unu koyup, ortasını havuz şeklinde açın. Kenarlarına 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuzu serpin. Ortadaki boşluğa 1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker, 1 yemek kaşığı (15 ml) su ve 1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya koyup karıştırın. 1 adet büyük boy yumurta ve 2 tatlı kaşığı (6 gr) mahlep ilave edip, hamuru yoğurmaya başlayın.

·        Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 200 gr tereyağı (ya da margarin) ekleyip, ele yapışmayan kıvamda bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp, 20 dakika dinlenmeye bırakın.

·        Hamurdan, iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzda yuvarlayarak hamur topları yapın. Hamur toplarını da, tezgahın üzerinde yuvarlayıp incelterek, hamur çubukları oluşturun.

·        Hamur çubuklarının, ikişerli parçalar halinde, uçlarını birleştirip yapıştırın ve orta kısımlarını parmaklarınızla biraz ayırıp kayık şekli verin.

·        Hazırladığınız çatal kurabiyeleri, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin. Elinizle hafifçe bastırıp biraz yassı hale gelmelerini sağlayın. Üstlerini örtüp, 20 dakika bekletin.

·        Üstlerine yumurta sarısı sürün ve bir çatal ile çizikler atın. Susam ve çörek otu serpin.

·        Önceden 180 derece sıcaklığa ısıtılan fırında, üstleri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişirip, oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

                Afiyet Olsun.