MALZEMELER:
·
3 su bardağı (335 gr) elenmiş un
·
1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuz
·
1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker
·
1 yemek kaşığı (15 ml) su
·
1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya
·
1 adet büyük boy yumurta
·
2 tatlı kaşığı (6 gr) mahlep
·
Oda sıcaklığında 200 gr tereyağı (ya da
margarin)
Üstü için:
·
1 yumurta sarısı
·
Susam ve çörek otu
YAPILIŞI:
·
Karıştırma kabına 3 su bardağı (335 gr) elenmiş
unu koyup, ortasını havuz şeklinde açın. Kenarlarına 1,5 tatlı kaşığı (8 gr)
tuzu serpin. Ortadaki boşluğa 1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker, 1 yemek kaşığı
(15 ml) su ve 1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya koyup karıştırın. 1 adet büyük
boy yumurta ve 2 tatlı kaşığı (6 gr) mahlep ilave edip, hamuru yoğurmaya
başlayın.
·
Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 200 gr
tereyağı (ya da margarin) ekleyip, ele yapışmayan kıvamda bir hamur yoğurun.
Üzerini örtüp, 20 dakika dinlenmeye bırakın.
·
Hamurdan, iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın
ve avucunuzda yuvarlayarak hamur topları yapın. Hamur toplarını da, tezgahın
üzerinde yuvarlayıp incelterek, hamur çubukları oluşturun.
·
Hamur çubuklarının, ikişerli parçalar halinde,
uçlarını birleştirip yapıştırın ve orta kısımlarını parmaklarınızla biraz ayırıp
kayık şekli verin.
·
Hazırladığınız çatal kurabiyeleri, pişirme kağıdı
serilen fırın tepsisine yerleştirin. Elinizle hafifçe bastırıp biraz yassı hale
gelmelerini sağlayın. Üstlerini örtüp, 20 dakika bekletin.
·
Üstlerine yumurta sarısı sürün ve bir çatal ile
çizikler atın. Susam ve çörek otu serpin.
·
Önceden 180 derece sıcaklığa ısıtılan fırında,
üstleri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişirip, oda sıcaklığında soğumaya
bırakın.