ŞİP ŞAK HAZIRLANAN, İKİ ÇEŞİT YAZ MEZESİ – ABUGANNUŞ & KABAK MEZESİ TARİFİ

 

   I- ABUGANNUŞ: 

MALZEMELER:

·        4 adet patlıcan

·        3 adet kırmızı kapya biber

·        3 adet köy biberi

·        1 adet büyük boy domates

·        ¼ demet maydanoz

·        2 diş sarımsak

·        1 yemek kaşığı nar ekşisi

·        Yarım limonun suyu

·        Tuz

 

YAPILIŞI:

·        Patlıcanları, biberleri ve domatesi közleme tavasında közleyip, soğumalarını bekleyin. Kabuklarını soyup, ince ince kıyın.

·        Yine ince kıydığınız ¼ demet maydanoz ve 2 diş sarımsak ekleyip, malzemeleri iyice karıştırın.

·        Nar ekşisi, limon suyu ve tuz ile tatlandırın ve servis tabağına aktarın.

·        Maydanoz, zeytin, salatalık dilimleri ile süsleyip, üzerine biraz zeytinyağı ve nar ekşisi gezdirerek servis yapın.

 

II- KABAK MEZESİ: 


MALZEMELER:

·        3 adet kabak

·        3 yemek kaşığı zeytinyağı

·        4-5 dal dereotu

·        4-5 dal maydanoz

·        2 dal taze nane

·        2 diş sarımsak

·        1,5 yemek kaşığı tahin

·        ½ limonun suyu

·        1 çay kaşığı tuz

·        1 çay kaşığı kırmızı tatlı pul biber

·        50 gr beyaz peynir

·        1 avuç kadar ceviz içi (dövülmüş)

·        6 adet orta boy sert domates

YAPILIŞI:

·        Kabakların kabuklarını soyun ve küçük küpler halinde doğrayın.

·        Isıtılmış tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyun ve doğradığınız kabakları, orta ateşte kavurun. Bir tabağa aktarıp soğumaya bırakın.

·        Mutfak robotuna, kavurduğunuz kabakları, saplarından ayrılmış 4-5 dal dereotunu, 4-5 dal maydanozu ve 2 dal taze nane yapraklarını, 2 diş sarımsağı, 1,5 yemek kaşığı tahini, ½ limonun suyunu, 1 çay kaşığı tuzu, 1 çay kaşığı kırmızı (tatlı) pul biberi ve 50 gr beyaz peyniri koyup, püre haline gelinceye kadar öğütün.

·        1 avuç kadar dövülmüş cevizi ekleyip karıştırın.

·        Domateslerin iç kısımlarını oyup çıkarıp kase görünümü verin.

·        Hazırlanan kabak püresine, dövdüğünüz cevizleri ekleyip karıştırın ve domateslerin içine doldurun.

·        Üstlerini nane yaprağı, dereotu ya da ceviz parçaları ile süsleyip servis yapın.

                Afiyet olsun.