ŞEFTALİ SOSLU YAZ TATLISI TARİFİ

 

MALZEMELER

 

 

Kek için:

·        2 su bardağı (215 gr) un

·        1 paket (10 gr) kabartma tozu

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        100 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

·        1 su bardağı (190 gr) toz şeker

·        3 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        ¾ su bardağı (150 ml) süt (oda sıcaklığında)

·        1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi

·        Keki ıslatmak için: 1 su bardağı (200 ml) süt

Puding için:

·        5 su bardağı (1 litre) süt

·        1 su bardağı (180 gr) toz şeker

·        1 su bardağı (120 gr) un

·        4 yemek kaşığı (60 gr) mısır nişastası

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        1 yemek kaşığı (20 gr) tereyağı

Şeftali sosu için:

·        1 yemek kaşığı (10 gr) mısır nişastası + 2 yemek kaşığı su

·        ½ su bardağı (100 ml) su

·        1 kg şeftali (kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş)

·        ½ su bardağı (90 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı limon suyu 

 

YAPILIŞI

 

 

 

Kekin hazırlanması:

·        Karıştırma kabına 2 su bardağı (215 gr) unu, 1 paket (10 gr) kabartma tozunu ve 1 paket (5 gr) toz vanilyayı birlikte eleyin.

·        Diğer bir kapta, oda sıcaklığında yumuşamış 100 gr tereyağını ve 1 su bardağı (190 gr) toz şekeri, krema haline gelinceye kadar mikserle iyice karıştırın. Oda sıcaklığındaki 3 adet yumurtayı birer birer ilave edin. Yine oda sıcaklığındaki ¾ su bardağı (150 ml) süt ve 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi ekleyip, malzemeler özdeş hale gelinceye kadar karıştırmaya devam edin.

·        Hazırlanan unlu karışımı,  yumurtalı karışıma ilave edip, bir süre spatula ile, sonra da mikserin en düşük hızında karıştırın.

·        25 x 35 x 5 cm. ölçülerinde dikdörtgen bir borcamı margarin ile yağlayın. Hazırladığınız kek karışımını borcama aktarıp düzeltin ve yerleşmesi için, borcamı birkaç kez tezgaha yavaşça vurun.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 35-40 dakika kadar pişirin ve kürdan testi yaparak piştiğinden emin olun.

·        Kekinizin ilk sıcaklığının geçmesi için, oda sıcaklığında 10 dakika kadar bekletin. Bir kürdan ya da bir çatal ile kekin üzerinde minik delikler oluşturun ve oda sıcaklığındaki 1 su bardağı (200 ml) sütü, kekin üzerine gezdirerek döküp, soğumaya bırakın.

 

Pudingin hazırlanması:

·        Pişirme kabına, 5 su bardağı (1 litre) sütü, 1 su bardağı (180 gr) toz şekeri, 1 su bardağı (120 gr) unu ve 4 yemek kaşığı (60 gr) nişastayı koyun ve kısık ocakta sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan almaya yakın, 1 paket (5 gr) toz vanilya ekleyin.

·        Ocaktan aldığınız pudingi bir kaba aktarın ve 1 yemek kaşığı (20 gr) tereyağı ilave edip, mikser ile iyice karıştırın.

·        Kabın üzerine, pudingin yüzeyine tamamen değecek şekilde bir streç film yerleştirip, önce oda sıcaklığında, sonra da 20 dakika buzdolabında soğumaya bırakın.

Şeftali Sosunun hazırlanması:

·        Bir kaseye 1 yemek kaşığı (10 gr) mısır nişastası ve 2 yemek kaşığı su koyup, nişasta eriyene kadar karıştırın.

·        Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış 1 kg sert şeftaliyi pişirme kabına koyun ve üzerine ½ su bardağı (90 gr) toz şeker serpiştirin. Şeftaliler suyunu salıncaya kadar, kısık ateşte karıştırarak pişirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı limon suyu ve hazırladığınız nişasta karışımını ekleyin ve 3-4 dakika karıştırarak pişirin. Üzerine ½ su bardağı (100 ml) su ilave edin ve kısık ateşte, kıvam alıncaya kadar pişirip oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Tatlının tamamlanması: 

·        Soğuyan pudingi, sütle ıslattığınız kekin üzerine döküp yayın ve tekrar buzdolabına koyup 30 dakika daha bekletin.

·        Soğuyan şeftali sosunu da pudingin üzerine yayıp düzeltin.

·        En az 4-5 saat (tercihen 1 gece) buzdolabında soğutup servis yapın.

    Afiyet olsun.