MALZEMELER
Kek için:
·
2 su bardağı (215 gr) un
·
1 paket (10 gr) kabartma tozu
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
100 gr tereyağı (oda sıcaklığında
yumuşamış)
·
1 su bardağı (190 gr) toz şeker
·
3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
¾ su bardağı (150 ml) süt (oda
sıcaklığında)
·
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
·
Keki ıslatmak için: 1 su bardağı (200 ml)
süt
Puding için:
·
5 su bardağı (1 litre) süt
·
1 su bardağı (180 gr) toz şeker
·
1 su bardağı (120 gr) un
·
4 yemek kaşığı (60 gr) mısır nişastası
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
1 yemek kaşığı (20 gr) tereyağı
Şeftali
sosu için:
·
1 yemek
kaşığı (10 gr) mısır nişastası + 2 yemek kaşığı su
·
½ su
bardağı (100 ml) su
·
1 kg
şeftali (kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş)
·
½ su
bardağı (90 gr) toz şeker
· 1 tatlı kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
Kekin hazırlanması:
·
Karıştırma kabına 2 su bardağı (215 gr)
unu, 1 paket (10 gr) kabartma tozunu ve 1 paket (5 gr) toz vanilyayı birlikte eleyin.
·
Diğer bir kapta, oda sıcaklığında
yumuşamış 100 gr tereyağını ve 1 su bardağı (190 gr) toz şekeri, krema haline
gelinceye kadar mikserle iyice karıştırın. Oda sıcaklığındaki 3 adet yumurtayı
birer birer ilave edin. Yine oda sıcaklığındaki ¾ su bardağı (150 ml) süt ve 1
tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi ekleyip, malzemeler özdeş hale gelinceye
kadar karıştırmaya devam edin.
·
Hazırlanan unlu
karışımı, yumurtalı karışıma ilave edip, bir süre spatula ile, sonra
da mikserin en düşük hızında karıştırın.
·
25 x 35 x 5 cm. ölçülerinde dikdörtgen bir
borcamı margarin ile yağlayın. Hazırladığınız kek karışımını borcama aktarıp
düzeltin ve yerleşmesi için, borcamı birkaç kez tezgaha yavaşça vurun.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 35-40
dakika kadar pişirin ve kürdan testi yaparak piştiğinden emin olun.
·
Kekinizin ilk sıcaklığının geçmesi için,
oda sıcaklığında 10 dakika kadar bekletin. Bir kürdan ya da bir çatal ile kekin
üzerinde minik delikler oluşturun ve oda sıcaklığındaki 1 su bardağı (200 ml)
sütü, kekin üzerine gezdirerek döküp, soğumaya bırakın.
Pudingin hazırlanması:
·
Pişirme kabına, 5 su bardağı (1 litre)
sütü, 1 su bardağı (180 gr) toz şekeri, 1 su bardağı (120 gr) unu ve 4 yemek
kaşığı (60 gr) nişastayı koyun ve kısık ocakta sürekli karıştırarak pişirin.
Ocaktan almaya yakın, 1 paket (5 gr) toz vanilya ekleyin.
·
Ocaktan aldığınız pudingi bir kaba aktarın
ve 1 yemek kaşığı (20 gr) tereyağı ilave edip, mikser ile iyice karıştırın.
·
Kabın üzerine, pudingin yüzeyine tamamen
değecek şekilde bir streç film yerleştirip, önce oda sıcaklığında, sonra da 20
dakika buzdolabında soğumaya bırakın.
Şeftali
Sosunun hazırlanması:
·
Bir
kaseye 1 yemek kaşığı (10 gr) mısır nişastası ve 2 yemek kaşığı su koyup,
nişasta eriyene kadar karıştırın.
·
Kabukları soyulmuş ve küp küp
doğranmış 1 kg sert şeftaliyi pişirme kabına koyun ve üzerine ½ su bardağı (90
gr) toz şeker serpiştirin. Şeftaliler suyunu salıncaya kadar, kısık ateşte
karıştırarak pişirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı limon suyu ve hazırladığınız
nişasta karışımını ekleyin ve 3-4 dakika karıştırarak pişirin. Üzerine ½ su
bardağı (100 ml) su ilave edin ve kısık ateşte, kıvam alıncaya kadar pişirip oda
sıcaklığında soğumaya bırakın.
Tatlının tamamlanması:
·
Soğuyan pudingi, sütle ıslattığınız kekin
üzerine döküp yayın ve tekrar buzdolabına koyup 30 dakika daha bekletin.
·
Soğuyan şeftali sosunu da pudingin üzerine
yayıp düzeltin.
·
En az 4-5 saat (tercihen 1 gece) buzdolabında
soğutup servis yapın.