KAYISILI PASTA TARİFİ

MALZEMELER:

(26 cm çapında tart kalıbı)

Hamur malzemeleri:

·        3 su bardağı (345 gr) un

·        2 paket ( 10 gr) şekerli vanilin

·        1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu

·        1 adet yumurta

·        ½ su bardağı (100 gr) toz şeker

·        150 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

·        1 portakal kabuğu rendesi

Dolgu malzemeleri:

·        2 su bardağı (400 ml) süt

·        2 adet büyük boy yumurta sarısı

·        5 yemek kaşığı (75 gr) toz şeker

·        4 yemek kaşığı (45 gr) mısır nişastası

·        2 paket ( 10 gr) şekerli vanilin

·        100 gr krem peynir  (ya da labne)

·        3 yemek kaşığı (30 ml) portakal suyu

·        500 gr taze kayısı

·        Kayısılara serpmek için 2 yemek kaşığı toz şeker

Üstü için:

·        Pudra şekeri

·        Fındık kırığı

 

YAPILIŞI:

Dolgunun hazırlanması:

·        2 adet büyük boy yumurtanın akları ile sarılarını ayırın. Yumurta sarıları krema hazırlanmasında, akların bir kısmı ise hamurun üzerine sürmek için kullanılacaktır.

·        Pişirme kabına 2 su bardağı (400 ml) sütü, 2 yumurta sarısını, 5 yemek kaşığı (75 gr) toz şekeri, 4 yemek kaşığı (45 gr) mısır nişastasını koyun ve düşük ısıda koyulaşana kadar, sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşınca, 2 paket (10 gr) şekerli vanilin ekleyip karıştırın ve bir kaba aktarıp, ılık hale gelmesi için oda sıcaklığında bekletin. Ilık hale gelen kremaya 100 gr krem peynir (ya da labne) ve 3 yemek kaşığı (30 ml) portakal suyu ilave edin ve pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar mikserle karıştırın.

·        Kabın üzerine bir streç film yerleştirin. Krema yüzeyinin katılaşmaması için, filmi krema yüzeyine tamamen temas edecek şekilde yerleştirmeye dikkat edin. Oda ısısında soğumaya bırakın.

Hamurun hazırlanması:

·        Karıştırma kabına, 3 su bardağı (345 gr) unu, 2 paket ( 10 gr) şekerli vanilini ve 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozunu birlikte eleyin.

·        Başka bir kapta 1 adet yumurtayı ve ½ su bardağı (100 gr) toz şekeri mikserle, hızlı devirde iyice çırpın. Oda sıcaklığında yumuşamış 150 gr tereyağı ilave edip çırpmaya devam edin. 1 portakal kabuğunun rendesini ve elediğiniz unlu karışımı kısım kısım ekleyip, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.

·        Oluşan hamuru ikiye bölün. Hamurlardan biri taban, diğeri ise kapak hamuru olarak kullanılacağından, taban hamuru biraz daha büyük olmalıdır. Hamurlara disk şekli verin ve buzdolabı poşetine sarın. Daha büyük olan taban hamurunu buzdolabına, küçük hamuru ise derin dondurucuya koyup, yarım saat kadar soğutun.

Pastanın hazırlanması:

·        26 cm çapındaki tart kalıbını yağlayıp içine pişirme kağıdı yerleştirin.

·        Yıkanmış yarım kg. kadar sert kayısıları ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkarın. Üstlerine 2 yemek kaşığı kadar toz şeker serpin ve iyice şekere bulanmaları için elinizle harmanlayın.

·        Buzdolabından çıkardığınız, daha büyük olan taban hamurunun, altına ve üstüne buzdolabı poşetleri serin ve merdane ile tart kalıbının çapından 4-5 cm kadar daha büyük, yuvarlak ve ince bir hamur açın.

·        Açtığınız hamurun üstündeki poşeti alın ve hamuru tart kalıbının içine yerleştirin. Diğer poşeti de çıkarıp, parmaklarınızla bastırarak, hamurun kalıbın şeklini almasını sağlayın. Kenarlardan taşan hamuru temizleyin.

·        Bir çatal ucu ile hamurun tabanında minik delikler açın.

·        Soğuyan kremayı mikser ile bir kez daha karıştırın ve kalıptaki hamurun üzerine yayıp, düzeltin.

·        Şekere buladığınız yarım kayısıları, düz kısımları alta gelecek şekilde kremanın üzerine yerleştirin.

·        Derin dondurucuya koyduğunuz biraz daha küçük olan hamuru, iri delikli bir rende ile, kalıptaki krema ve kayısıların üzerini tamamen örtecek şekilde rendeleyin.

·        Ayırdığınız yumurta aklarından birazını, bir fırça ile, rendelediğiniz hamur kırıntılarının üzerine sürün. Üzerine de fındık kırığı serpiştirin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 40-45 dakika kadar pişirip oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

·        Pastanızı kalıptan çıkarın ve servis tabağına yerleştirip, 1 gece buzdolabında bekletin.

·        Üzerine pudra şekeri serpin ve servis yapın.

                Afiyet olsun.