MALZEMELER:
(26 cm çapında tart kalıbı)
Hamur
malzemeleri:
·
3 su bardağı (345 gr) un
·
2 paket ( 10 gr) şekerli vanilin
·
1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu
·
1 adet yumurta
·
½ su bardağı (100 gr) toz şeker
·
150 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
·
1 portakal kabuğu rendesi
Dolgu
malzemeleri:
·
2 su bardağı (400 ml) süt
·
2 adet büyük boy yumurta sarısı
·
5 yemek kaşığı (75 gr) toz şeker
·
4 yemek kaşığı (45 gr) mısır nişastası
·
2 paket ( 10 gr) şekerli vanilin
·
100 gr krem peynir (ya da labne)
·
3 yemek kaşığı (30 ml) portakal suyu
·
500 gr taze kayısı
·
Kayısılara serpmek için 2 yemek kaşığı toz şeker
Üstü
için:
·
Pudra
şekeri
·
Fındık
kırığı
YAPILIŞI:
Dolgunun hazırlanması:
·
2 adet büyük boy yumurtanın akları ile
sarılarını ayırın. Yumurta sarıları krema hazırlanmasında, akların bir kısmı
ise hamurun üzerine sürmek için kullanılacaktır.
·
Pişirme kabına 2 su bardağı (400 ml) sütü, 2
yumurta sarısını, 5 yemek kaşığı (75 gr) toz şekeri, 4 yemek kaşığı (45 gr)
mısır nişastasını koyun ve düşük ısıda koyulaşana kadar, sürekli karıştırarak
pişirin. Koyulaşınca, 2 paket (10 gr) şekerli vanilin ekleyip karıştırın ve bir
kaba aktarıp, ılık hale gelmesi için oda sıcaklığında bekletin. Ilık hale gelen
kremaya 100 gr krem peynir (ya da labne) ve 3 yemek kaşığı (30 ml) portakal
suyu ilave edin ve pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar mikserle karıştırın.
·
Kabın üzerine bir streç film yerleştirin. Krema
yüzeyinin katılaşmaması için, filmi krema yüzeyine tamamen temas edecek şekilde
yerleştirmeye dikkat edin. Oda ısısında soğumaya bırakın.
Hamurun
hazırlanması:
·
Karıştırma kabına, 3 su bardağı (345 gr) unu, 2 paket ( 10 gr)
şekerli vanilini ve 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozunu birlikte eleyin.
·
Başka bir kapta 1 adet
yumurtayı ve ½ su bardağı (100 gr) toz şekeri mikserle, hızlı devirde iyice
çırpın. Oda sıcaklığında yumuşamış 150 gr tereyağı ilave edip çırpmaya devam
edin. 1 portakal kabuğunun rendesini ve elediğiniz unlu karışımı kısım kısım ekleyip,
yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
·
Oluşan hamuru ikiye bölün. Hamurlardan biri taban, diğeri ise
kapak hamuru olarak kullanılacağından, taban hamuru biraz daha büyük olmalıdır.
Hamurlara
disk şekli verin ve buzdolabı poşetine sarın. Daha büyük olan taban hamurunu
buzdolabına, küçük hamuru ise derin dondurucuya koyup, yarım saat kadar
soğutun.
Pastanın
hazırlanması:
·
26 cm çapındaki tart kalıbını yağlayıp içine
pişirme kağıdı yerleştirin.
·
Yıkanmış
yarım kg. kadar sert kayısıları ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkarın.
Üstlerine 2 yemek kaşığı kadar toz şeker serpin ve iyice şekere bulanmaları
için elinizle harmanlayın.
·
Buzdolabından
çıkardığınız, daha büyük olan taban hamurunun, altına ve üstüne buzdolabı
poşetleri serin ve merdane ile tart kalıbının çapından 4-5 cm kadar daha büyük,
yuvarlak ve ince bir hamur açın.
·
Açtığınız
hamurun üstündeki poşeti alın ve hamuru tart kalıbının içine yerleştirin. Diğer
poşeti de çıkarıp, parmaklarınızla bastırarak, hamurun kalıbın şeklini almasını
sağlayın. Kenarlardan taşan hamuru temizleyin.
·
Bir
çatal ucu ile hamurun tabanında minik delikler açın.
·
Soğuyan
kremayı mikser ile bir kez daha karıştırın ve kalıptaki hamurun üzerine yayıp,
düzeltin.
·
Şekere
buladığınız yarım kayısıları, düz kısımları alta gelecek şekilde kremanın
üzerine yerleştirin.
·
Derin
dondurucuya koyduğunuz biraz daha küçük olan hamuru, iri delikli bir rende ile,
kalıptaki krema ve kayısıların üzerini tamamen örtecek şekilde rendeleyin.
·
Ayırdığınız
yumurta aklarından birazını, bir fırça ile, rendelediğiniz hamur kırıntılarının
üzerine sürün. Üzerine de fındık kırığı serpiştirin.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 40-45 dakika kadar pişirip oda
sıcaklığında soğumaya bırakın.
·
Pastanızı
kalıptan çıkarın ve servis tabağına yerleştirip, 1 gece buzdolabında bekletin.
·
Üzerine
pudra şekeri serpin ve servis yapın.