TAHİNLİ, CEVİZLİ TART TARİFİ

 

MALZEMELER:

(28 cm çapında tart kalıbı)

Hamur malzemeleri:

·        2,5 su bardağı (280 gr) un

·        1 çay kaşığı (2 gr) tuz

·        1,5 çay bardağı (85 gr) pudra şekeri

·        1 paket ( 5 gr) toz vanilya

·        140 gr soğuk tereyağı (küp küp kesilmiş)

·        3 adet küçük boy yumurta sarısı

·        2 yemek kaşığı buzlu su

Dolgu malzemeleri:

·        100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

·        1,5 çay bardağı (135 gr) toz şeker

·        1,5 su bardağı (270 gr) tahin

·        5 yemek kaşığı (125 gr) bal

·        1 tutam tuz

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        80 gr sütlü çikolata

·        1 su bardağı (80 gr) iri dövülmüş ceviz

Üstü için:

·        Ceviz


YAPILIŞI:

Tart hamurunun hazırlanması:

·        Karıştırma kabına, 2,5 su bardağı (280 gr) unu, 1 çay kaşığı (2 gr) tuzu, 1,5 çay bardağı (85 gr) pudra şekerini ve 1 paket ( 5 gr) toz vanilyayı eleyin.

·        Küp küp kesilmiş 140 gr soğuk tereyağını unlu karışıma ekleyip, ovalayarak malzemelerin bütünleşmesini sağlayın.

·        3 adet küçük boy yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı buzlu su ilave edip iyice yoğurun. Oluşan hamura disk şekli verin ve buzdolabı poşetine sarıp 1 saat kadar buzdolabında soğutun.

·        28 cm çapındaki tart kalıbını yağlayın ve buzdolabına koyun.

·        Buzdolabından çıkardığınız soğuk hamuru, un serpilen tezgahın üzerinde, yaklaşık 40 cm çapında açın.

·        Hamuru merdanenin etrafına dolayıp tart kalıbının içine taşıyın ve kalıba yerleştirip elinizle bastırarak kalıbın şeklini almasını sağlayın. Kenarlardan taşan hamuru temizleyin.

·        Bir çatal ucu ile hamurun tabanında minik delikler açın ve 15 dakika derin dondurucuda soğutun.

·        Tart hamurunuzu, önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üstü altın sarısına dönüşünceye kadar, 30-35 dakika kadar pişirip, oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Dolgunun hazırlanması:

·        Karıştırma kabına oda sıcaklığında yumuşamış 100 gr tereyağı ve 1,5 çay bardağı (135 gr) toz şeker koyup, şeker eriyinceye kadar mikser ile çırpın. 1,5 su bardağı (270 gr) tahin, 5 yemek kaşığı (125 gr) bal ve 1 tutam tuz ekleyip karıştırmaya devam edin.

·        Karışımı pişirme kabına aktarın ve kısık ateşte karıştırarak ısıtın. Kenarlarda kabarcıklar oluşmaya başlayınca, küçük parçalara bölünmüş 80 gr sütlü çikolata ve 1 paket (5 gr) toz vanilya ekleyin. Çikolata eriyinceye kadar karıştırıp, ocaktan alın ve karışımın oda sıcaklığında ılık hale gelmesini bekleyin.

Tartın tamamlanması:

·        Tartın dolgusu ılık hale gelince, 1 su bardağı (80 gr) iri dövülmüş ceviz ekleyip, soğumuş olan tart hamurunun içine döküp yayın.

·        Üzerini bütün ceviz parçaları ile süsleyin ve dolgunun soğuyup sertleşmesi için en az 2-3 saat buzdolabında beklettikten sonra, dilimleyip servis yapın.

        Afiyet olsun.