MALZEMELER:
Dolgu
malzemeleri:
·
6 adet orta boy patates
·
1 adet büyük boy kuru soğan (minik doğranmış)
·
2 yemek kaşığı zeytinyağı
·
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
·
¼ demet maydanoz
Hamur
malzemeleri:
·
4 su bardağı (470 gr) baklavalık/böreklik un
·
1 yemek kaşığı (14 gr) tuz
·
1 yemek kaşığı (14 ml) zeytinyağı
·
2,5 çay bardağı (235 ml) su
·
125 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
HAZIRLANMASI:
·
Böreğinizin iç malzemelerini hazırlamak için 6
adet orta boy patatesi haşlayıp, minik küpler halinde doğrayın. Büyük boy 1
adet kuru soğanı da yine minik küpler halinde doğrayın.
·
Isıtılan tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyun ve
doğradığınız kuru soğanı orta ateşte, pembeleşene kadar kavurun. Patatesleri
ekleyip, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilavesiyle tatlandırın. Son olarak
¼ demet maydanoz ilave edip karıştırın ve kısa bir süre daha pişirip ateşten
alın. Bir kaba aktarıp soğumaya bırakın.
·
Yoğurma kabına 4 su bardağı (470 gr)
baklavalık/böreklik un koyun ve tahta bir kaşıkla orta kısmını havuz şeklinde
açın. 1 yemek kaşığı (14 gr) tuzu, 1 yemek kaşığı (14 ml) zeytinyağını ve 2,5
çay bardağı (235 ml) suyu bu boşluğa aktarın. Kenardaki unları yavaş yavaş
ortadaki sıvıya yedirerek karıştırın. Hamurun kıvamı, kullandığınız unun marka
ve cinsine göre değişebileceği için, unu kontrollü olarak ekleyin. Oluşan
hamuru tezgahın üzerine aktarın ve yaklaşık 5 dakika kadar yoğurup toparlayın.
Bir buzdolabı poşetine sarın ve 30 dakika kadar dinlendirin.
·
Hamuru somun şeklinde uzatıp, 6 eşit parçaya
bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve üstlerini örtüp 20 dakika daha
dinlendirin.
·
Dinlenen bezelerin üzerine elinizle hafifçe
bastırıp disk görünümü verin. Oda sıcaklığında yumuşamış 125 gr tereyağını,
bezelerden 3 adedinin üzerine paylaştırın ve kalan diğer 3 bezeyi kapak
şeklinde yağ koyduğunuz bezelerin üstlerine yerleştirin. Üstlerine biraz
bastırıp yassı hale getirdikten sonra, kenarlarını parmaklarınızla birleştirip iyice
yapıştırın. Üstlerini sıvı yağ ile yağlayın ve tekrar üzerine bastırıp
incelterek, her biri yaklaşık 1 cm kalınlığında yuvarlak hamur diskleri
oluşturun. Hamurlarınızın üstünü örtün ve 2 saat dinlendirin.
·
Tezgahın üzerini sıvı yağ ile yağlayın. Bezeleri
yağladığınız tezgahın üzerine aktarın. Ellerinizle hamurları ortadan kenarlara
doğru bastırıp esneterek büyütün. Sonra da kenarlarından tutup hafifçe çekerek inceltin.
·
İyice incelen hamurun bir kenarını yukarı
kaldırın ve hamurun ortasına gelecek şekilde üste katlayın. Karşı kenarı da
aynı şekilde üste katlayıp, kenarını diğer kenar ile birleştirin. Yanlardaki kalın
kısımları kesip çıkarın.
·
Hazırladığınız patatesli iç harcını hamurun orta
kısmına, 3-4 parmak eninde uzun bir şerit gibi serpiştirin. Hamurun
kenarlarından birini kaldırıp, iç harcının üzerine kapatın ve rulo şeklinde
sarın. Ruloyu uçlarından tutup çekerek biraz uzatın. İki ucu kıvırıp, uçları orta noktada birleştirerek birbirine
paralel iki rulo formu verin. Uçlarını tekrar içe doğru kıvırıp son halini
verin ve pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin. Üstlerine biraz
eritilmiş tereyağı sürün.
·
Önceden
190 dereceye ısıtılan fırında, üzeri kızarıncaya kadar, yaklaşık 40-45 dakika
pişirin. İlk sıcaklığının geçmesini bekleyip servis yapın.
Afiyet olsun.