PASTANE POĞAÇASI TARİFİ

 

MALZEMELER

 

·        ¾ çay bardağı (70 ml) ılık su

·        1,5 yemek kaşığı (20 gr) toz şeker

·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) kuru maya

·        3,5 su bardağı (400 gr) un

·        2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz

·        ½ su bardağı + 1 yemek kaşığı (120 gr) yoğurt

·        1 adet küçük boy yumurta

·        125 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

·        Dolgu için: Beyaz peynir

·     Üstü için: 1 adet yumurta sarısı

 

YAPILIŞI

 

 

·        Bir kaseye ¾ çay bardağı (70 ml) ılık su, 1,5 yemek kaşığı (20 gr) toz şeker ve 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) kuru maya koyup karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için kabın üzerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 3,5 su bardağı (400 gr) unu ve 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuzu birlikte eleyin. Unun ortasını havuz şeklinde açıp, hazırladığınız mayalı karışımı, ½ su bardağı + 1 yemek kaşığı (120 gr) yoğurdu ve 1 adet küçük boy yumurtayı havuza aktarıp karıştırın.  Kenardaki unları kısım kısım sıvı karışıma ekleyin ve tahta bir kaşıkla karıştırın. Bir süre de elinizle yoğurup, malzemelerin bütünleşmesini sağlayın. Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 125 gr tereyağı ekleyin ve yumuşak bir hamur yoğurun.Bu aşamada, elastikiyet kazanmaması için hamurunuzu çok fazla yoğurmayın. Hamuru tekrar kaba aktarıp üzerini örtün. 30 dakika mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanan hamuru toparlayıp, 10 eşit parçaya bölün. Her bir parça yaklaşık 75 gr olacaktır. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun.

·        “Eğer sade poğaça hazırlamak isterseniz”, bezelerin üzerine hafifçe bastırıp yuvarlak diskler haline getirin.

·        “Eğer peynirli poğaça hazırlayacaksanız”, hamur topunun yarısının üzerine elinizin ayası ile bastırıp biraz ezin ve ezdiğiniz bu yarının üzerine peynirleri yerleştirin. Ezmediğiniz diğer yarıyı, ezdiğiniz parçanın üzerine yarım ay şeklinde kapatın. Yine elinizin ayası ile düz kenara biraz bastırın. Dudak şeklindeki oval diğer kenarın ezilmemesi gerekir.

·        Poğaçaları, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Üstlerine çırpılmış 1 adet yumurta sarısı sürün ve çatal ile paralel çizgiler çekin. 20 dakika kadar oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın.

·        Önceden 170 dereceye ısıtılan fırında 20 - 25 dakika kadar pişirip, poğaçaların ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin ve servis yapın.

 

            Afiyet olsun.