MALZEMELER:
Hamur
malzemeleri:
·
5 adet büyük boy yumurta
·
1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuz
·
3 yemek kaşığı (30 ml) su
·
4,5 su bardağı (475 gr) un
Hamurları haşlamak için:
·
Sıcak su / soğuk su
·
1 yemek kaşığı (17 gr) tuz
·
1 yemek kaşığı (13 ml) sıvı yağ
Hamurları yağlamak için:
·
1,5 çay bardağı (150 ml) eritilmiş tereyağı
· ½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ
Dolgu
malzemeleri:
·
350 gr beyaz peynir
·
150 gr lor peyniri
· ½ demet maydanoz
Kullandığım tava: 34 cm çapında
HAZIRLANMASI:
·
Bir kaseye 1,5 çay bardağı (150 ml) eritilmiş
tereyağı ve ½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ koyup karıştırın. Bu karışım,
hamurları yağlamak için kullanılacaktır.
·
Dolgu malzemesini hazırlamak için, 350 gr beyaz
peyniri ezin ve 150 gr lor peyniri ekleyip karıştırın. ½ demet maydanozu ince
kıyın.
·
Yoğurma kabına 5 adet büyük boy yumurta, 3 yemek kaşığı (30 ml) su ve 1,5 tatlı kaşığı
(7 gr) tuz koyup çırpın. 4,5 su bardağı (475 gr) çok amaçlı un ekleyin ve hafif
yapışkan, yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun kıvamı, kullandığınız unun marka
ve cinsine göre değişebileceği için, unu kontrollü olarak ekleyin.
·
Hamur toparlanınca 8 eşit parçaya bölün ve
parçaları yuvarlayıp hamur bezeleri oluşturun. Bu işlem sırasında hamurunuzun
elinize yapışmaması için, ara sıra elinizi ve tezgahınızın üzerini unlayın.
·
Hazırladığınız bezeleri un serptiğiniz bir
tabağa yerleştirip, üzerini örtün ve yarım saat dinlenmeye bırakın.
·
Tezgahın üzerine un serpin. Bezelerinizden her
birinden, böreğinizi pişirmek için kullanacağınız tavanın çapından biraz daha büyük, ince hamurlar açın.
·
Tencereye su koyup kaynatın. 1 yemek kaşığı tuz
ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip karıştırın. Büyük bir kaba da çok soğuk su
doldurun.
·
Hamurlardan ilkini kaynar suya sokun ve delikli
bir kepçe ile bastırıp her tarafının su ile temasını sağlayın. Yaklaşık 30-40
saniye kadar sıcak suda beklettiğiniz hamuru çıkarıp, soğuk suya batırın. Hamurun
suyunu avucunuzda hafifçe sıkıp süzdükten sonra, bir mutfak bezi üzerine serin.
Diğer hamurlar da tavaya yerleştirme işleminden önce aynı işleme tabi
tutulacaktır. Soğuk suya batırılan sıcak hamurlar, soğuk suyun ısısını
artıracağı için, soğuk suyu 3-4 işlemden sonra değiştirmeyi ihmal etmeyin.
·
Tavanın içini yağlayın ve ilk hamuru, kenarları
dışa sarkacak şekilde tavaya serin. Üzerini hazırladığınız yağ karışımı ile
yağlayıp, yine sıcak ve soğuk sudan geçirdiğiniz ikinci hamuru yerleştirin.
İkinci hamurun da üzerini yağlayın ve üçüncü hamuru koyun. Yine yağladığınız
üçüncü hamurun üzerine peynir/maydanoz karışımından serpiştirin ve dördüncü
hamuru yerleştirin. Yağlayıp peynir serpme işlemini sekizinci son hamura kadar
sürdürün. Sekizinci hamuru da yerleştirip kenarlarını alta doğru kıvırın ve
üzerini yağlayın.
·
Tavanın üzerine bir kapak kapatın ve kısık
ateşte, altı kızarıncaya kadar pişirin. Altı kızarınca üzerine bir tabak
kapatıp ters yüz edin ve böreğinizin diğer tarafını da aynı şekilde pişirin.
·
Pişen böreği tabağa aktarın. Üzerine kağıt havlu
ve bir mutfak bezi örtüp, ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin. Sıcak servis
yapın.