SU BÖREĞİ TARİFİ

 

MALZEMELER: 

Hamur malzemeleri:

·        5 adet büyük boy yumurta

·        1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuz

·        3 yemek kaşığı (30 ml) su

·        4,5 su bardağı (475 gr) un

Hamurları haşlamak için:

·        Sıcak su / soğuk su

·        1 yemek kaşığı (17 gr) tuz

·        1 yemek kaşığı (13 ml) sıvı yağ

Hamurları yağlamak için:

·        1,5 çay bardağı (150 ml) eritilmiş tereyağı

·        ½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ 

Dolgu malzemeleri:

·        350 gr beyaz peynir

·        150 gr lor peyniri

·        ½ demet maydanoz 

Kullandığım tava: 34 cm çapında 


HAZIRLANMASI: 

·        Bir kaseye 1,5 çay bardağı (150 ml) eritilmiş tereyağı ve ½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ koyup karıştırın. Bu karışım, hamurları yağlamak için kullanılacaktır.

·        Dolgu malzemesini hazırlamak için, 350 gr beyaz peyniri ezin ve 150 gr lor peyniri ekleyip karıştırın. ½ demet maydanozu ince kıyın.

·        Yoğurma kabına 5 adet büyük boy yumurta,  3 yemek kaşığı (30 ml) su ve 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuz koyup çırpın. 4,5 su bardağı (475 gr) çok amaçlı un ekleyin ve hafif yapışkan, yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun kıvamı, kullandığınız unun marka ve cinsine göre değişebileceği için, unu kontrollü olarak ekleyin.

·        Hamur toparlanınca 8 eşit parçaya bölün ve parçaları yuvarlayıp hamur bezeleri oluşturun. Bu işlem sırasında hamurunuzun elinize yapışmaması için, ara sıra elinizi ve tezgahınızın üzerini unlayın.

·        Hazırladığınız bezeleri un serptiğiniz bir tabağa yerleştirip, üzerini örtün ve yarım saat dinlenmeye bırakın.

·        Tezgahın üzerine un serpin. Bezelerinizden her birinden, böreğinizi pişirmek için kullanacağınız tavanın çapından biraz daha büyük,  ince hamurlar açın. 

·        Tencereye su koyup kaynatın. 1 yemek kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip karıştırın. Büyük bir kaba da çok soğuk su doldurun.

·        Hamurlardan ilkini kaynar suya sokun ve delikli bir kepçe ile bastırıp her tarafının su ile temasını sağlayın. Yaklaşık 30-40 saniye kadar sıcak suda beklettiğiniz hamuru çıkarıp, soğuk suya batırın. Hamurun suyunu avucunuzda hafifçe sıkıp süzdükten sonra, bir mutfak bezi üzerine serin. Diğer hamurlar da tavaya yerleştirme işleminden önce aynı işleme tabi tutulacaktır. Soğuk suya batırılan sıcak hamurlar, soğuk suyun ısısını artıracağı için, soğuk suyu 3-4 işlemden sonra değiştirmeyi ihmal etmeyin.

·        Tavanın içini yağlayın ve ilk hamuru, kenarları dışa sarkacak şekilde tavaya serin. Üzerini hazırladığınız yağ karışımı ile yağlayıp, yine sıcak ve soğuk sudan geçirdiğiniz ikinci hamuru yerleştirin. İkinci hamurun da üzerini yağlayın ve üçüncü hamuru koyun. Yine yağladığınız üçüncü hamurun üzerine peynir/maydanoz karışımından serpiştirin ve dördüncü hamuru yerleştirin. Yağlayıp peynir serpme işlemini sekizinci son hamura kadar sürdürün. Sekizinci hamuru da yerleştirip kenarlarını alta doğru kıvırın ve üzerini yağlayın.

·        Tavanın üzerine bir kapak kapatın ve kısık ateşte, altı kızarıncaya kadar pişirin. Altı kızarınca üzerine bir tabak kapatıp ters yüz edin ve böreğinizin diğer tarafını da aynı şekilde pişirin.

·        Pişen böreği tabağa aktarın. Üzerine kağıt havlu ve bir mutfak bezi örtüp, ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin. Sıcak servis yapın.

                Afiyet olsun.