LOKMA TATLISI TARİFİ

 

MALZEMELER

Hamuru için:

·        3,5 su bardağı (390 gr) elenmiş un

·        ½ çay kaşığı (1 gr) tuz

·        2 tatlı kaşığı (9 gr) toz şeker

·        1,5 tatlı kaşığı (7 gr) kuru maya

·        1,5 su bardağı + 2 yemek kaşığı (320 ml) ılık su

Şerbeti için:

·        2 su bardağı (370 gr) toz şeker

·        1,5 su bardağı (300 ml) su

·        1 dilim limon

·        4-5 adet kakule

Kızartmak için: Sıvı yağ

 

YAPILIŞI

Şerbetin hazırlanması:

·        Tencereye 2 su bardağı (370 gr) toz şeker ve 1,5 su bardağı (300 ml) su koyup karıştırın. Orta ateşte kaynatın. Kaynama başlayınca 1 dilim limon ve 4-5 adet kakule ilave edin ve 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.

·        Şerbetin içindeki limon dilimi ve kakule tanelerini alıp, bir kaba aktarın ve soğumaya bırakın.

Hamurun hazırlanması:

·        Karıştırma kabına 3,5 su bardağı (390 gr) elenmiş un koyun ve tahta bir kaşıkla, orta kısmını havuz şeklinde açın. Unun üzerine ½ çay kaşığı (1 gr) tuzu serpiştirin. Orta kısmındaki boşluğa, 2 tatlı kaşığı (9 gr) toz şeker, 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) kuru maya ve 1,5 su bardağı + 2 yemek kaşığı (320 ml) ılık su koyup, tahta bir kaşıkla karıştırın. Kabın üzerini streç film ile sıkıca kapatın ve ilk mayalandırma işlemi için 10 dakika bekletin.

·        Süre sonunda, kenardaki unları tahta bir kaşıkla, ortadaki sıvı karışıma ekleyin ve malzemeler bütünleşip, yapışkan ve elastiki bir hamur oluşana kadar iyice karıştırın. Kullanılan un, marka ve cinsine göre farklılık gösterebileceği için, un miktarının kontrollü olarak eklenmesi gerekir. Kabın üzerini tekrar streç film ile kapatıp 30 dakika daha mayalanmaya bırakın.

·        Küçük bir kaba biraz sıvı yağ koyun. Bu yağ, elinizi ve hamurdan parça alımı işleminde kullanılacak kaşığı yağlamak için kullanılacaktır. Kızartma tenceresine de, kızartma işleminde kullanmak için sıvı yağ koyup iyice ısıtın.

·        Mayalanan hamuru biraz daha karıştırıp havalandırın. Biraz sıvı yağ ile avucunuzu yağlayın. Hamurdan bir kısmını avucunuzun içine alıp, elinizi yumruk şeklinde sıkın ve elinizin üst kısmından baloncuk şeklinde dışarı çıkan hamur parçasını, bir tatlı kaşığı ile alıp, kızgın yağda kızartın. Hamurdan her bir parça alışınızda, kullandığınız kaşığı yağa batırın. Hamurun tamamı küçük toplar halinde kızartılıncaya kadar işlemi sürdürün. Kızaran hamur topları, altın rengini alınca, delikli bir kepçe ile yağdan çıkartın ve soğuyan şerbete batırın. Bir süre şerbette yuvarlayıp, servis tabağına aktarın.

·        Tercihinize bağlı olarak sade ya da toz Antep fıstığı serperek servis yapabilirsiniz.

            Afiyet olsun.