MALZEMELER
Hamuru
için:
·
3,5 su bardağı (390 gr) elenmiş un
·
½ çay kaşığı (1 gr) tuz
·
2 tatlı kaşığı (9 gr) toz şeker
·
1,5 tatlı kaşığı (7 gr) kuru maya
·
1,5 su bardağı + 2 yemek kaşığı (320 ml) ılık su
Şerbeti için:
·
2 su bardağı (370 gr) toz şeker
·
1,5 su bardağı (300 ml) su
·
1 dilim limon
·
4-5 adet kakule
Kızartmak için: Sıvı
yağ
YAPILIŞI
Şerbetin
hazırlanması:
·
Tencereye 2 su bardağı (370 gr) toz şeker ve 1,5
su bardağı (300 ml) su koyup karıştırın. Orta ateşte kaynatın. Kaynama
başlayınca 1 dilim limon ve 4-5 adet kakule ilave edin ve 10 dakika daha
kaynatıp ocaktan alın.
·
Şerbetin içindeki limon dilimi ve kakule
tanelerini alıp, bir kaba aktarın ve soğumaya bırakın.
Hamurun hazırlanması:
·
Karıştırma kabına 3,5 su bardağı (390 gr)
elenmiş un koyun ve tahta bir kaşıkla, orta kısmını havuz şeklinde açın. Unun
üzerine ½ çay kaşığı (1 gr) tuzu serpiştirin. Orta kısmındaki boşluğa, 2 tatlı
kaşığı (9 gr) toz şeker, 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) kuru maya ve 1,5 su bardağı +
2 yemek kaşığı (320 ml) ılık su koyup, tahta bir kaşıkla karıştırın. Kabın
üzerini streç film ile sıkıca kapatın ve ilk mayalandırma işlemi için 10 dakika
bekletin.
·
Süre sonunda, kenardaki unları tahta bir
kaşıkla, ortadaki sıvı karışıma ekleyin ve malzemeler bütünleşip, yapışkan ve
elastiki bir hamur oluşana kadar iyice karıştırın. Kullanılan un, marka ve
cinsine göre farklılık gösterebileceği için, un miktarının kontrollü olarak
eklenmesi gerekir. Kabın üzerini tekrar streç film ile kapatıp 30 dakika daha
mayalanmaya bırakın.
·
Küçük bir kaba biraz sıvı yağ koyun. Bu yağ,
elinizi ve hamurdan parça alımı işleminde kullanılacak kaşığı yağlamak için
kullanılacaktır. Kızartma tenceresine de, kızartma işleminde kullanmak için
sıvı yağ koyup iyice ısıtın.
·
Mayalanan hamuru biraz daha karıştırıp
havalandırın. Biraz sıvı yağ ile avucunuzu yağlayın. Hamurdan bir kısmını
avucunuzun içine alıp, elinizi yumruk şeklinde sıkın ve elinizin üst kısmından
baloncuk şeklinde dışarı çıkan hamur parçasını, bir tatlı kaşığı ile alıp,
kızgın yağda kızartın. Hamurdan her bir parça alışınızda, kullandığınız kaşığı
yağa batırın. Hamurun tamamı küçük toplar halinde kızartılıncaya kadar işlemi
sürdürün. Kızaran hamur topları, altın rengini alınca, delikli bir kepçe ile
yağdan çıkartın ve soğuyan şerbete batırın. Bir süre şerbette yuvarlayıp, servis
tabağına aktarın.
·
Tercihinize bağlı olarak sade ya da toz Antep
fıstığı serperek servis yapabilirsiniz.