Fransızların
meşhur tatlılarından olan Creme Brulee (krem brule), Fransızcada yanık krema
anlamına gelmektedir. Az malzeme ile kısa zamanda hazırlayacağınız çok lezzetli
bir sütlü tatlıdır.
MALZEMELER
·
4 yumurtanın sarıları + 1 yumurtanın tamamı
·
½ su bardağı (95 gr) toz şeker
·
1 tutam tuz
·
2 su bardağı (400 ml) süt kreması (%35 yağlı)
·
½ su bardağı (100 ml) süt
·
2 paket (10 gr) toz vanilya
·
Üstü için: Toz şeker
YAPILIŞI
·
Bir kaba 4 yumurtanın sarılarını, 1 yumurtanın
tamamını, ½ su bardağı (95 gr) toz
şekeri ve 1 tutam tuzu koyup, şeker eriyinceye kadar çırpın.
·
Pişirme kabına 2 su bardağı (400 ml) %35 yağlı
süt kreması ve ½ su bardağı (100 ml) süt koyun. Orta ateşte, kaynama noktasına
gelip, kenarlarda kabarcıklar oluşuncaya kadar kaynatın. Ocaktan almadan önce,
2 paket (10 gr) toz vanilya ekleyip karıştırın.
·
Sütlü karışımı, hazırladığınız yumurtalı
karışıma, ip gibi incecik akıtarak ilave edin ve işlem sırasında bir çırpıcı
ile karışımı sürekli çırpın. Sıcak sütün yumurtaları pişirmemesi için çok yavaş
ilave etmeye dikkat edin.
·
Hazırlanan karışımı süzgeçten geçirin ve fırın
kaplarına paylaştırın.
·
Kapları fırın tepsisine yerleştirin ve tepsiye,
fırın kaplarının yarısına gelecek kadar sıcak su koyun.
·
Önceden 160 dereceye ısıtılan fırında 30-35
dakika kadar pişirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Daha sonra en az 4-5
saat, tercihen bir gece buzdolabında bekletin.
·
Soğuk tatlıların üzerine toz şeker serpin ve bir
pürmüz kullanarak, serptiğiniz şeker eriyinceye kadar üstlerini yakın.
·
Eriyen şekerin sertleşmesi için bir süre
bekleyin ve servis yapın.