SÜZME MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ

 

MALZEMELER:

 

·        1 adet havuç (rendelenmiş)

·        1 adet büyük boy soğan (minik doğranmış)

·        3 diş sarımsak

·        1 adet patates (minik doğranmış)

·        2 su bardağı (360 gr) kırmızı mercimek

·        6 su bardağı (1200 ml) sıcak su

·        2 su bardağı (400 ml) soğuk su

·        4 su bardağı (800 ml) sıcak et suyu

·        2 adet defne yaprağı

·        2 su bardağı (400 ml) süt

·        2 adet büyük boy yumurta sarısı

·        2 yemek kaşığı tereyağı

·        2 yemek kaşığı zeytinyağı

·        3 yemek kaşığı un

·        Tuz ve karabiber

Üstü İçin (tercihe bağlı):

·        1 yemek kaşığı tereyağı

·        1 yemek kaşığı zeytinyağı

·        ½ tatlı kaşığı kırmızı pul biber

 

HAZIRLANMASI

·        Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyup, ocakta ısıtın. Yağ ısınınca,  rendelenmiş 1 adet havuç ekleyip,  yumuşayıncaya kadar kavurun.

·        Minik doğranmış 1 adet büyük boy soğan ve ezilmiş 3 diş sarımsak ekleyip kavurduktan sonra, yine minik parçalar halinde doğranmış 1 adet patatesi ve yıkanıp süzülmüş 2 su bardağı (360 gr) kırmızı mercimeği de ilave edip, kavurmaya devam edin.

·        6 su bardağı (1200 ml) sıcak su, 4 su bardağı (800 ml) sıcak et suyu, 2 adet de defne yaprağı ekleyip karıştırın ve orta ateşte kaynatın. Kaynama sırasında üste çıkan köpükleri alın ve ocağın altını kısıp, tencerenin kapağını kapatın. Mercimekler yumuşayana kadar, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak,  pişirmeye devam edin. Çorbanızı ocaktan alın ve defne yapraklarını çıkarın. Tel süzgeçten geçirerek posalarından ayırın ve bir kaba aktarın.

·        Ayrı bir kaba 2 su bardağı (400 ml) süt ve 2 adet büyük boy yumurta sarısı koyup çırpın ve bir kenara ayırın.

·        Isıttığınız tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Yağ ısınıp eriyince, 3 yemek kaşığı un ekleyin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun.

·        2 su bardağı (400 ml) soğuk su ekleyin ve pürüzsüz, krema kıvamı alıncaya kadar çırpın. Süzdüğünüz mercimek suyunu ekleyip karıştırarak pişirmeye devam edin.

·         Tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra, çorbanızdan 2-3 kepçe alıp, hazırladığınız süt/yumurta karışımına ekleyin ve karıştırıp ısı dengelemesi yapın. Sütlü karışımı tekrar çorbanıza ilave edip, kısık ateşte bir süre daha karıştırarak pişirin ve ocaktan alın.

·        Servis sırasında çorbanızın üzerine, eritilmiş 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve ½ tatlı kaşığı kırmızı pul biber karışımından biraz gezdirmeniz ve yanında da küpler halinde kesilip tereyağında kızartılmış ekmek sunmanız, çorbanıza ayrı bir lezzet katacaktır.

            Afiyet olsun.