LAHANALI HAVUÇLU BÖREK TARİFİ - ÇİN BÖREĞİ

 

MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

·        ¾ su bardağı (150 ml) sıcak su

·        3 yemek kaşığı (50 gr) elenmiş un

·        ¾ su bardağı (150 ml) soğuk su

·        ½ tatlı kaşığı (3 gr) tuz

·        ½ tatlı kaşığı (3 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya

·        2 yemek kaşığı (24 ml) sıvı yağ

·        3,5 su bardağı (410 gr) elenmiş un

Dolgu malzemeleri:

·        ¼ adet (400 gr) lahana

·        1 adet küçük boy kuru soğan

·        1 adet küçük boy havuç

·        3 yemek kaşığı (45 ml) sıvı yağ

·        ½ tatlı kaşığı (3 gr) tuz

·        3 yemek kaşığı su

·        Kırmızı pul biber (tatlı)

·        Karabiber

Kızartmak için:

·        Sıvı yağ

 

HAZIRLANMASI: 

 

·        Böreklerin sebzeli iç harcını hazırlamak için, 1 adet küçük boy soğanı minik küpler halinde doğrayın. 1 adet küçük boy havucu ve küçük boy bir lahananın ¼’ünü ince şeritler halinde kesin.

·        Tavaya 3 yemek kaşığı (45 ml) zeytinyağı koyun ve soğanları orta ateşte kavurun. Rendelediğiniz havuçları ekleyip, kısa bir süre daha kavurduktan sonra, lahanaları da ilave edip kavurmaya devam edin.

·        Malzemeler pişip yumuşadığında, tuz, kırmızı pul biber (tatlı), karabiber ekleyip karıştırın ve 3 yemek kaşığı da su ilave edin. Tavanın üzerine bir kapak kapatıp, kısık ateşte sebzeler tamamen yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Hazırladığınız iç harcını ocaktan alıp bir kaba akarın ve soğumaya bırakın.

·        Hamuru hazırlamak için, karıştırma kabına ¾ su bardağı (150 ml) sıcak su ve 3 yemek kaşığı (50 gr) elenmiş un koyup spatula ile iyice karıştırın. ¾ su bardağı (150 ml) soğuk su, ½ tatlı kaşığı (3 gr) tuz, ½ tatlı kaşığı (3 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı da (6 gr) kuru maya ekleyip malzemeler bütünleşinceye kadar karıştırmaya devam edin. Mayanın aktif hale geçmesi için 10 dakika bekletin.

·        Beklettiğiniz mayalı karışıma 2 yemek kaşığı (24 ml) sıvı yağ ve 3,5 su bardağı (410 gr) elenmiş un ekleyip, yumuşak ve yapışkan bir hamur yoğurun. Unun marka ve cinsine göre su kaldırma kapasitesi değişebileceği için, unu kontrollü olarak ekleyin. Kabın üzerini örtün ve hamurunuzu 30 dakika mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamurun havasını alıp toparlayın ve 16 eşit parçaya bölün. Parçaları avucunuzda yuvarlayıp beze haline getirin ve kurumamaları için sıvı yağ ile hafifçe yağlayıp, üstlerini örtün.

·        Bezeleri merdane ile ince, oval hamurlar şeklinde açın ve hazırladığınız iç harcını hamurlara paylaştırın. Hamurun bir kenarını iç harcının üstüne katlayıp kenarlarını yapıştırdıktan sonra, dolma sarar gibi, rulo halinde sarın.

·        Hazırladığınız böreklerin üstlerini örtüp, 10 dakika bekletin.

·        Kızartma tenceresine sıvı yağ koyun ve yağ iyice ısındıktan sonra, böreklerinizi altın sarısı rengini alana kadar kızartın.

·        Kağıt havlu yerleştirilmiş bir tabağa yerleştirin ve servis yapın.

 

            Afiyet olsun.