MALZEMELER
Hamur
malzemeleri:
·
3 su bardağı (330 gr) un
·
2 + 1/3 çay bardağı (232 ml) su
·
1 çay kaşığı tuz
İç
malzemeleri:
·
1 su bardağı (170 gr) pirinç
·
250 gr orta yağlı dana kıyma
·
1 adet küçük boy kuru soğan (minik doğranmış)
·
3 yemek kaşığı zeytinyağı
·
1 tutam haspir
·
Tuz
·
Karabiber
Kızartmak için: Sıvı yağ
YAPILIŞI
·
1 su bardağı pirinci ayıklayın. Üzerini
kaplayacak kadar sıcak su ekleyin ve yumuşamasını bekleyin.
·
Tavaya 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyun.
250 gr dana kıymayı, bıraktığı suyu çekinceye kadar kavurun. Minik doğranmış 1
adet küçük boy kuru soğan, tuz ve karabiber ekleyip, soğanlar yumuşayıncaya
kadar kavurun.
·
Suda bekletilen pirinci süzüp yıkayın. 1 su
bardağı sıcak su ve 1 tutam haspir ilavesiyle pişirip, bir kaba aktarın.
Kavurduğunuz kıymayı pirince ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.
·
Karıştırma kabına 3 su bardağı unu ve 1 çay
kaşığı tuzu birlikte eleyin. Ortasını havuz şeklinde açın ve 2 + 1/3 çay
bardağı suyu orta kısmına dökün. Kenarlardaki unu kısım kısım ortadaki sıvı
karışıma aktarıp iyice yoğurarak hamurunuzu hazırlayın. Unun marka ve cinsine
göre su kaldırma kapasitesi değişebileceği için, suyu kontrollü ekleyin.
Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp, 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
·
Hazırladığınız hamuru 8 eşit parçaya bölün. Her
bir parçayı avucunuzda yuvarlayıp bezeler oluşturun.
·
Tezgahınıza biraz un serpin. Bezelerin üstlerine
hafifçe bastırıp yassı hale getirin ve merdane ile yaklaşık 18 - 20 cm çapında ince
ve yuvarlak hamurlar açın.
· Her bir hamurun yarı bölümüne hazırladığınız
kıymalı iç harcını paylaştırıp yayın. Harç koymadığınız kısmı
harcı yerleştirdiğiniz diğer kısmın üzerine katlayın ve kenarlarını bastırıp
yapıştırın. Bir rulet ya da bıçak yardımıyla kenarları keserek daha düzgün bir
görünüm sağlayabilirsiniz. Böreklerinizi un serpilmiş iki mutfak bezi arasına
yerleştirirseniz, kızartma öncesinde hamurun kurumasını önleyebilirsiniz.
·
Bol miktarda kızgın yağda her iki tarafını
çevire çevire kızartın ve sıcak servis yapın.