GAZİANTEP MUTFAĞINDAN PİRİNÇLİ BÖREK TARİFİ

 

MALZEMELER

Hamur malzemeleri:

·        3 su bardağı (330 gr) un

·        2 + 1/3 çay bardağı (232 ml) su

·        1 çay kaşığı tuz

İç malzemeleri:

·        1 su bardağı (170 gr) pirinç

·        250 gr orta yağlı dana kıyma

·        1 adet küçük boy kuru soğan (minik doğranmış)

·        3 yemek kaşığı zeytinyağı

·        1 tutam haspir

·        Tuz

·        Karabiber

Kızartmak için: Sıvı yağ 


YAPILIŞI

·        1 su bardağı pirinci ayıklayın. Üzerini kaplayacak kadar sıcak su ekleyin ve yumuşamasını bekleyin.

·        Tavaya 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyun. 250 gr dana kıymayı, bıraktığı suyu çekinceye kadar kavurun. Minik doğranmış 1 adet küçük boy kuru soğan, tuz ve karabiber ekleyip, soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun.

·        Suda bekletilen pirinci süzüp yıkayın. 1 su bardağı sıcak su ve 1 tutam haspir ilavesiyle pişirip, bir kaba aktarın. Kavurduğunuz kıymayı pirince ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.

·        Karıştırma kabına 3 su bardağı unu ve 1 çay kaşığı tuzu birlikte eleyin. Ortasını havuz şeklinde açın ve 2 + 1/3 çay bardağı suyu orta kısmına dökün. Kenarlardaki unu kısım kısım ortadaki sıvı karışıma aktarıp iyice yoğurarak hamurunuzu hazırlayın. Unun marka ve cinsine göre su kaldırma kapasitesi değişebileceği için, suyu kontrollü ekleyin. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp, 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

·        Hazırladığınız hamuru 8 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı avucunuzda yuvarlayıp bezeler oluşturun.

·        Tezgahınıza biraz un serpin. Bezelerin üstlerine hafifçe bastırıp yassı hale getirin ve merdane ile yaklaşık 18 - 20 cm çapında ince ve yuvarlak hamurlar açın.

·      Her bir hamurun yarı bölümüne hazırladığınız kıymalı iç harcını paylaştırıp yayın. Harç koymadığınız kısmı harcı yerleştirdiğiniz diğer kısmın üzerine katlayın ve kenarlarını bastırıp yapıştırın. Bir rulet ya da bıçak yardımıyla kenarları keserek daha düzgün bir görünüm sağlayabilirsiniz. Böreklerinizi un serpilmiş iki mutfak bezi arasına yerleştirirseniz, kızartma öncesinde hamurun kurumasını önleyebilirsiniz.

·        Bol miktarda kızgın yağda her iki tarafını çevire çevire kızartın ve sıcak servis yapın.

            Afiyet olsun.