DOMATES ÇORBASI TARİFİ

 

MALZEMELER:

·        4 yemek kaşığı zeytinyağı

·        2 yemek kaşığı tereyağı

·        1 adet orta boy soğan (minik doğranmış)

·        6 adet orta boy domates (iri parçalar halinde doğrayın)

·        Sıcak su

·        1 çay kaşığı pul biber

·        3 diş sarımsak

·        1 adet defne yaprağı

·        1 çay kaşığı karabiber

·        1 tatlı kaşığı tuz

·        3 yemek kaşığı un

·        2,5 su bardağı tavuk suyu

·        1,5 su bardağı domates püresi

·        ½ tatlı kaşığı toz şeker

Üstü İçin (tercihe bağlı):

·        Kaşar peyniri rendesi

·        Kızartılmış ekmek küpleri (kroton)

 

HAZIRLANMASI

·        Bir tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı koyun. Minik küpler halinde doğranmış 1 adet soğanı ekleyip, soğan yumuşayana kadar kavurun.

·        Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı, iri parçalar halinde doğranmış 6 adet orta boy domates, minik doğranmış 3 diş sarımsak, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet defne yaprağı ve sadece malzemelerin üzerini örtecek kadar su koyun (çok su koymayın). Orta ateşte, domatesler suyunu salıncaya kadar pişirin. Kavurduğunuz soğanları da ekleyip 5 dakika daha kaynatın.

·        Defne yaprağını tencereden çıkarın ve pürüzsüz bir dokuya sahip olması için çorbanızı el blenderi ile inceltin. Tel süzgeçten geçirin ve bir kaba aktarın.

·        Tencerenize 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı da tereyağı koyup eritin. 3 yemek kaşığı un ilave edin ve unun rengi dönüp, kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun.

·        1,5 su bardağı domates püresi ekleyin ve tahta bir kaşıkla karıştırarak pişirmeye devam edin.

·        2,5 su bardağı tavuk suyu, ½ tatlı kaşığı toz şeker ve süzdüğünüz domatesli/baharatlı karışımı ekleyip, kısık ateşte, istediğiniz kıvamı alıncaya kadar, karıştırarak pişirmeye devam edin. Çorbanızın kıvamı istediğinizden daha koyu olursa, biraz sıcak su ilavesiyle seyreltebilirsiniz.

·         Çorbanızı kaselere aktarın ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Yanında servis edeceğiniz, tereyağında kızartılmış ekmek küpleri (kroton) çorbanıza ayrı bir lezzet katacaktır.

            Afiyet olsun.