ÜÇ PEYNİRLİ PİDE TARİFİ

 

MALZEMELER

Hamur malzemeleri:

·        2,5 çay bardağı (250 ml) ılık süt

·        2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya

·        1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker

·        3 yemek kaşığı (33 ml) zeytinyağı

·        1 yemek kaşığı dolusu (65 gr) yoğurt (oda sıcaklığında)

·        1 yumurtanın akı

·        ½ tatlı kaşığı (3 gr) tuz

·        4 su bardağı (455 gr) elenmiş un

Dolgu için:

·        Mozzarella peyniri

·        Cheddar (burger) peyniri

·        Beyaz peynir

Üstü için:

·        Kırmızı pul biber

·        1 yumurtanın sarısı

·        1 tatlı kaşığı süt

·        Susam

YAPILIŞI:

·        Derin bir kaba 2,5 çay bardağı (250 ml) ılık süt, 2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya, 1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker koyup karıştırın ve mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.

·        1 yumurtanın sarısı ile akını ayırın.

·        Beklettiğiniz mayalı karışıma 3 yemek kaşığı (33 ml) zeytinyağı, oda sıcaklığında 1 yemek kaşığı dolusu (65 gr) yoğurt, 1 yumurta akı ve ½ tatlı kaşığı (3 gr) tuz ekleyip karıştırın.

·        4 su bardağı (455 gr) elenmiş unu kısım kısım ekleyip, tahta bir kaşıkla karıştırın. Kullanılan un, marka ve cinsine göre farklılık gösterebileceğinden, kontrollü olarak ekleyin. Kabın içinde bir süre de elinizle yoğurup, yumuşak bir hamur oluşturun.

·        Kabın içini biraz sıvı yağ ile yağlayın ve hamuru kabın içine aktarın. Üzerine de biraz sıvı yağ sürüp, kabın üstünü örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Bu arada dolgu için kullanılacak peynirleri rendeleyin. Ben bu tarifte 130 gr mozzarella peyniri, 35 gr cheddar (burger) peyniri ve 45 gr beyaz peynir kullandım. Siz tercihinize göre farklı tür ve miktarda peynir kullanabilirsiniz.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru, un serptiğiniz tezgah üzerine aktarın ve hamurun üstüne de biraz un serpin. Merdane ile yaklaşık 1 cm kalınlığında ve 30 cm çapında, yuvarlak bir hamur açın.

·     Fırın tepsisine pişirme kağıdı yerleştirip,hamuru tepsiye aktarın ve kenarlarına parmaklarınızla bastırıp tepsinin içine yayın.

·        Tepsinin kenarlarından yaklaşık 3-4 cm kadar içe doğru, hamurun üzerine parmak uçlarınızla bastırarak, kenarlara paralel, oluk şeklinde bir halka oluşturun. Aynı işlemi içe doğru iki kez daha tekrarlayıp, hamurun üzerinde, peynir dolgularının yerleştirileceği 3 yuvarlak halka hazırlayın.

·        Oluklara 3 ayrı cins peynirleri yerleştirin.

·        Tepsinin üzerine bir bez örtüp, 20 dakika bekletin.

·        Ayırdığınız yumurta sarısına 1 tatlı kaşığı süt ekleyip karıştırın ve fırça ile hamurun üzerine sürün.

·        Kenarlarına susam serpin. Tercihinize bağlı olarak, peynirlerin üzerine biraz kırmızı pul biber serpebilirsiniz.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 25 – 30 dakika pişirin ve sıcak servis yapın.

            Afiyet olsun.