MALZEMELER:
(8 adet hamburger ekmeği için)
·
1,5 çay bardağı (150 ml) ılık süt
·
3 yemek kaşığı (35 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya
·
4 su bardağı ( 440 gr) un
·
2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz
·
1 adet küçük boy haşlanmış patates (100
gr)
·
4 yemek kaşığı (35 ml) sıvı yağ
·
2 yemek kaşığı (45 gr) tereyağı (oda
sıcaklığında)
·
1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
YAPILIŞI:
·
1 adet küçük boy (100 gr) patatesi haşlayın
ve rendeleyin.
·
Bir kaseye 1,5 çay bardağı (150 ml) ılık süt,
3 yemek kaşığı (35 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya koyup
karıştırın ve 10 dakika bekletin.
·
Derin bir karıştırma kabına 4 su bardağı (
440 gr) unu ve 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuzu birlikte eleyin.
·
Unun ortasını havuz şeklinde açın ve bu
boşluğa haşladığınız 100 gr patates rendesini, süt/şeker/maya karışımını, 4
yemek kaşığı (35 ml) sıvı yağı, oda sıcaklığında beklemiş 2 yemek kaşığı (45
gr) tereyağını ve 1 adet yumurtayı aktarıp, tahta bir kaşıkla karıştırın.
·
Karışımı tezgahın üzerine aktarın ve eze
eze yoğurup, tekrar kaba aktarın. Üzerini örtüp 20 dakika dinlendirin.
·
Tezgahın üzerine un serpin ve hamuru,
pürüzsüz bir form alıncaya kadar iyice yoğurun. Tekrar kaba aktarıp üzerini
örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanan hamuru kenarlarından çekip biraz
esnetin ve dörde katlayıp toparlayın. Top haline getirin ve üçüncü kez
mayalandırmak için kaba aktarıp 2 saat daha bekletin.
·
Süre sonunda hamuru 8 eşit parçaya bölün
ve parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun.
·
Bezeleri pişirme kağıdı koyulan fırın
tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üstlerini nemli bir bez ile örtüp,
yaklaşık iki katı hacim kazanmaları için 1 saat daha bekletin.
·
Üzerlerine bir miktar süt sürün ve önceden
180 dereceye ısıtılan fırında, üstleri kızarıncaya kadar, yaklaşık 20 - 25
dakika pişirin.
·
Nemli bir bez ile örtüp soğumaya
bırakın.
Afiyet olsun.