PATATESLİ HAMBURGER EKMEĞİ (SANDVİÇ EKMEĞİ) TARİFİ

 

MALZEMELER:

(8 adet hamburger ekmeği için)

·        1,5 çay bardağı (150 ml) ılık süt

·        3 yemek kaşığı (35 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya

·        4 su bardağı ( 440 gr) un

·        2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz

·        1 adet küçük boy haşlanmış patates (100 gr)

·        4 yemek kaşığı (35 ml) sıvı yağ

·        2 yemek kaşığı (45 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)

·        1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

 

YAPILIŞI: 

 

·        1 adet küçük boy (100 gr) patatesi haşlayın ve rendeleyin.

·        Bir kaseye 1,5 çay bardağı (150 ml) ılık süt, 3 yemek kaşığı (35 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya koyup karıştırın ve 10 dakika bekletin.

·        Derin bir karıştırma kabına 4 su bardağı ( 440 gr) unu ve 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuzu birlikte eleyin.

·        Unun ortasını havuz şeklinde açın ve bu boşluğa haşladığınız 100 gr patates rendesini, süt/şeker/maya karışımını, 4 yemek kaşığı (35 ml) sıvı yağı, oda sıcaklığında beklemiş 2 yemek kaşığı (45 gr) tereyağını ve 1 adet yumurtayı aktarıp, tahta bir kaşıkla karıştırın.

·        Karışımı tezgahın üzerine aktarın ve eze eze yoğurup, tekrar kaba aktarın. Üzerini örtüp 20 dakika dinlendirin.

·        Tezgahın üzerine un serpin ve hamuru, pürüzsüz bir form alıncaya kadar iyice yoğurun. Tekrar kaba aktarıp üzerini örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanan hamuru kenarlarından çekip biraz esnetin ve dörde katlayıp toparlayın. Top haline getirin ve üçüncü kez mayalandırmak için kaba aktarıp 2 saat daha bekletin.

·        Süre sonunda hamuru 8 eşit parçaya bölün ve parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun.

·        Bezeleri pişirme kağıdı koyulan fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üstlerini nemli bir bez ile örtüp, yaklaşık iki katı hacim kazanmaları için 1 saat daha bekletin.

·        Üzerlerine bir miktar süt sürün ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üstleri kızarıncaya kadar, yaklaşık 20 - 25 dakika pişirin.

·        Nemli bir bez ile örtüp  soğumaya bırakın.

 

            Afiyet olsun.