ELMALI STRUDEL TATLISI TARİFİ

 

Strudel, Avusturya, Almanya ve çevresinde popüler olan bir hamur işi türüdür. Elmalı strudel, özellikle kış aylarında hafif ve iç açıcı bir tatlı olarak tercih edilir. Hamurunun ince olması ve iç malzemesinin lezzetli karışımıyla, elmalı strudel geleneksel bir tarif olarak bilinir. Erikli, kayısılı gibi farklı versiyonları da vardır.

MALZEMELER

Hamur için:

·        3,5 su bardağı (400 gr) elenmiş un

·        1 tutam tuz

·        3 yemek kaşığı (45 ml) sıvı yağ

·        1 adet yumurta

·        1,5 çay bardağı (150 ml) ılık su

·        Hamurun üzerine sürmek için biraz sıvı yağ

Dolgu için:

·        5 adet (800 gr) ekşi elma

·        1 + 1/3 çay bardağı (120 gr) toz şeker

·        ½ limonun suyu

·        1 çay kaşığı tarçın

·        1 su bardağı (50 gr) ekmek kırıntısı

·        Ekmek kırıntılarını kızartmak için 3 yemek kaşığı kadar (50 gr)  tereyağı

·        1 çay bardağı (50 gr) kuru üzüm (isteğe bağlı)

·        ½ çay bardağı (50 ml) elma suyu (üzümleri ıslatmak için)

Üstü için:

·        3 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı

·        Pudra şekeri

 

HAZIRLANMASI

Hamurun Hazırlanması:

·        Geniş bir kaba 3 yemek kaşığı (45 ml) sıvı yağ, 1 adet yumurta ve 1,5 çay bardağı (150 ml) ılık su koyup çırpın.

·        3,5 su bardağı (400 gr) elenmiş un ve 1 tutam tuz ilave edip karıştırın ve formunu alana kadar hamuru yoğurun. Hamura yeterli elastikiyeti kazandırmak için en az 5 dakika kadar yoğurmanız gereklidir.

·        Kabın içini biraz sıvı yağ ile yağlayıp hamuru aktarın. Hamurun üzerine de biraz sıvı yağ sürün ve üzerini örtüp, buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.

Dolgunun Hazırlanması:

·        Strudel'inizde kuru üzüm kullanmak istiyorsanız, öncelikle 1 çay bardağı kadar kuru üzümü,  ½ çay bardağı kadar elma suyuna batırıp 25 – 30 dakika kadar bekletmeniz, sonra da süzmeniz gerekir. Elma suyunuz yoksa, ıslatmak için su kullanabilirsiniz.

·        Bir tavaya 3 yemek kaşığı kadar (50 gr) tereyağı koyup eritin. Ekmek kırıntılarını tereyağında hafifçe kızartıp bir kaseye aktarın ve soğumaya bırakın.

·        Elmaların kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın. Çok ince yaprak gibi doğrayın ve geniş bir kaba aktarın. Sıktığınız ½ limonun suyunu elmaların üzerine dökün.

·        Şekeri, tarçını, üzümleri ve ekmek kırıntılarını ekleyip iyice karıştırın.

Strudel’in Tamamlanması:

·        Tezgahın üzerine temiz bir mutfak havlusu serin ve üzerine un serpin. Dinlendirdiğiniz hamuru mutfak havlusunun üzerine yerleştirip, merdane ile ince bir hamur açın. Hamuru ellerinizin üstüne alın ve yavaşça esneterek genişlemesini ve incelmesini sağlayın. Hamurun üstünü sıvı yağ ile yağlayın.

·        Hamurun uzun kenarlarından birinde yaklaşık 4 parmak kadar boşluk bırakın ve dolgu malzemesini uzunlamasına hamurun üzerine yerleştirin. Diğer 2 kısa kenarı da dolgunun üzerine katlayın. Dolgunun yerleştirildiği kenardan başlayarak ve havluyu kaldırarak diğer uca doğru yavaşça yuvarlayarak sarın (videoya bakınız).

·        Strudel’i pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine aktarın ve üzerine eritilmiş tereyağı sürün.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 35 – 40 dakika pişirin.

·        Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpiştirin. Tercihinize bağlı olarak dondurma ya da kremşanti ile de servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.