Strudel, Avusturya, Almanya
ve çevresinde popüler olan bir hamur işi türüdür. Elmalı strudel, özellikle kış
aylarında hafif ve iç açıcı bir tatlı olarak tercih edilir. Hamurunun ince
olması ve iç malzemesinin lezzetli karışımıyla, elmalı strudel geleneksel bir
tarif olarak bilinir. Erikli, kayısılı gibi farklı versiyonları da vardır.
MALZEMELER
Hamur
için:
·
3,5 su bardağı (400 gr) elenmiş un
·
1 tutam tuz
·
3 yemek kaşığı (45 ml) sıvı yağ
·
1 adet yumurta
·
1,5 çay bardağı (150 ml) ılık su
·
Hamurun üzerine sürmek için biraz sıvı yağ
Dolgu
için:
·
5 adet (800 gr) ekşi elma
·
1 + 1/3 çay bardağı (120 gr) toz şeker
·
½ limonun suyu
·
1 çay kaşığı tarçın
·
1 su bardağı (50 gr) ekmek kırıntısı
·
Ekmek kırıntılarını kızartmak için 3 yemek
kaşığı kadar (50 gr) tereyağı
·
1 çay bardağı (50 gr) kuru üzüm (isteğe bağlı)
·
½ çay bardağı (50 ml) elma suyu (üzümleri
ıslatmak için)
Üstü
için:
·
3 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı
·
Pudra şekeri
HAZIRLANMASI
Hamurun Hazırlanması:
·
Geniş bir kaba 3 yemek kaşığı (45 ml) sıvı yağ,
1 adet yumurta ve 1,5 çay bardağı (150 ml) ılık su koyup çırpın.
·
3,5 su bardağı (400 gr) elenmiş un ve 1 tutam
tuz ilave edip karıştırın ve formunu alana kadar hamuru yoğurun. Hamura yeterli
elastikiyeti kazandırmak için en az 5 dakika kadar yoğurmanız gereklidir.
·
Kabın içini biraz sıvı yağ ile yağlayıp hamuru
aktarın. Hamurun üzerine de biraz sıvı yağ sürün ve üzerini örtüp, buzdolabında
1 saat kadar dinlendirin.
Dolgunun
Hazırlanması:
·
Strudel'inizde kuru üzüm kullanmak istiyorsanız,
öncelikle 1 çay bardağı kadar kuru üzümü,
½ çay bardağı kadar elma suyuna batırıp 25 – 30 dakika kadar
bekletmeniz, sonra da süzmeniz gerekir. Elma suyunuz yoksa, ıslatmak için su
kullanabilirsiniz.
·
Bir tavaya 3 yemek kaşığı kadar (50 gr) tereyağı
koyup eritin. Ekmek kırıntılarını tereyağında hafifçe kızartıp bir kaseye
aktarın ve soğumaya bırakın.
·
Elmaların kabuklarını soyup, çekirdeklerini
çıkarın. Çok ince yaprak gibi doğrayın ve geniş bir kaba aktarın. Sıktığınız ½
limonun suyunu elmaların üzerine dökün.
·
Şekeri, tarçını, üzümleri ve ekmek kırıntılarını
ekleyip iyice karıştırın.
Strudel’in
Tamamlanması:
·
Tezgahın üzerine temiz bir mutfak havlusu serin
ve üzerine un serpin. Dinlendirdiğiniz hamuru mutfak havlusunun üzerine yerleştirip,
merdane ile ince bir hamur açın. Hamuru ellerinizin üstüne alın ve yavaşça
esneterek genişlemesini ve incelmesini sağlayın. Hamurun üstünü sıvı yağ ile
yağlayın.
·
Hamurun uzun kenarlarından birinde yaklaşık 4
parmak kadar boşluk bırakın ve dolgu malzemesini uzunlamasına hamurun üzerine
yerleştirin. Diğer 2 kısa kenarı da dolgunun üzerine katlayın. Dolgunun
yerleştirildiği kenardan başlayarak ve havluyu kaldırarak diğer uca doğru
yavaşça yuvarlayarak sarın (videoya bakınız).
·
Strudel’i pişirme kağıdı serilmiş fırın
tepsisine aktarın ve üzerine eritilmiş tereyağı sürün.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 35
– 40 dakika pişirin.
·
Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpiştirin.
Tercihinize bağlı olarak dondurma ya da kremşanti ile de servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.