DOĞAL, KATKISIZ ve TAM KIVAMINDA PORTAKAL REÇELİ TARİFİ

 

MALZEMELER

·        5 adet (1,5 kg) büyük boy portakal

·        1 kg toz şeker

·        1 adet limonun suyu


HAZIRLANMASI

·        5 portakaldan birinin suyunu sıkın. Diğer 4 portakalı soyup, kabuklarını minik küpler halinde doğrayın.

·        Portakalın iç kısmını ise dilimlere ayırın. Üzerindeki beyaz kısımları temizleyip, küçük parçalar halinde doğrayın ve bir kaba koyun.

·        Portakal kabuklarını tencereye aktarın ve üzerine 1,5 litre soğuk su ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynama başladıktan itibaren 10 dakika daha haşlayıp ocaktan alın. Süzgeçten geçirin ve suyunu dökün.

·        Portakal kabuklarını tekrar tencereye aktarın ve üzerine 1,5 litre sıcak su ekleyin. Yukarıdaki ilk işlem gibi, tekrar 10 dakika haşlayıp suyunu dökün. İki kez tekrarlanan bu haşlama işlemleri, kabukların acısını çıkarmak amacıyla yapılmaktadır.

·        Kabukları tekrar tencereye yerleştirin. Üzerine minik parçalar halinde kestiğiniz portakalları yerleştirin. Sıktığınız 1 adet portakalın suyunu ve 1 kg toz şekeri de tencereye ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Portakalların suyunu salması için 1 saat kadar oda sıcaklığında bekletin.

·        Tencereyi tekrar ocağa alın ve kısık ateşte ara sıra karıştırarak, yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Süre sonunda, 1 adet limonun suyunu ilave edin ve yine kısık ateşte, 15 dakika daha pişirmeye devam edin. Kullanılan portakal miktarı ve cinsine göre pişme süresi daha uzun ya da kısa olabilir. İstenen kıvamı elde etmek için ocağı kapatın ve reçelinizden birkaç kaşık kadar alıp bir tabağa aktarın. Biraz soğumasını bekleyip kıvamını kontrol edin. Reçelinizin kıvamı ne çok akıcı, ne de koyu olmamalıdır. Reçel tamamen soğuyunca kıvamının biraz daha koyulaşacağı unutulmamalıdır.

·        Reçeliniz istenen kıvama gelince, henüz sıcakken steril cam kavanozlara boşaltın. Kavanozların ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirerek soğumaya bırakın.

·        Tamamen soğuduktan sonra kavanozları tekrar düz çevirin. Serin, karanlık bir yerde muhafaza edin.

            Afiyet olsun.