MALZEMELER
·
5 adet (1,5 kg) büyük boy portakal
·
1 kg toz şeker
·
1 adet limonun suyu
HAZIRLANMASI
·
5 portakaldan birinin suyunu sıkın. Diğer 4
portakalı soyup, kabuklarını minik küpler halinde doğrayın.
·
Portakalın iç kısmını ise dilimlere ayırın.
Üzerindeki beyaz kısımları temizleyip, küçük parçalar halinde doğrayın ve bir
kaba koyun.
·
Portakal kabuklarını tencereye aktarın ve üzerine
1,5 litre soğuk su ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynama başladıktan itibaren 10
dakika daha haşlayıp ocaktan alın. Süzgeçten geçirin ve suyunu dökün.
·
Portakal kabuklarını tekrar tencereye aktarın ve
üzerine 1,5 litre sıcak su ekleyin. Yukarıdaki ilk işlem gibi, tekrar 10 dakika
haşlayıp suyunu dökün. İki kez tekrarlanan bu haşlama işlemleri, kabukların
acısını çıkarmak amacıyla yapılmaktadır.
·
Kabukları tekrar tencereye yerleştirin. Üzerine
minik parçalar halinde kestiğiniz portakalları yerleştirin. Sıktığınız 1 adet
portakalın suyunu ve 1 kg toz şekeri de tencereye ekleyip, tencerenin kapağını
kapatın. Portakalların suyunu salması için 1 saat kadar oda sıcaklığında
bekletin.
·
Tencereyi tekrar ocağa alın ve kısık ateşte ara
sıra karıştırarak, yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Süre sonunda, 1 adet limonun
suyunu ilave edin ve yine kısık ateşte, 15 dakika daha pişirmeye devam edin.
Kullanılan portakal miktarı ve cinsine göre pişme süresi daha uzun ya da kısa
olabilir. İstenen kıvamı elde etmek için ocağı kapatın ve reçelinizden birkaç kaşık
kadar alıp bir tabağa aktarın. Biraz soğumasını bekleyip kıvamını kontrol edin.
Reçelinizin kıvamı ne çok akıcı, ne de koyu olmamalıdır. Reçel tamamen
soğuyunca kıvamının biraz daha koyulaşacağı unutulmamalıdır.
·
Reçeliniz istenen kıvama gelince, henüz sıcakken
steril cam kavanozlara boşaltın. Kavanozların ağzını sıkıca kapatın ve ters
çevirerek soğumaya bırakın.
·
Tamamen soğuduktan sonra kavanozları tekrar düz
çevirin. Serin, karanlık bir yerde muhafaza edin.