PORTAKALLI FINDIKLI İRMİK TATLISI TARİFİ

 

MALZEMELER

Hamuru için:

·        1 adet yumurta

·        1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ

·        1,5 çay bardağı (150 gr) yoğurt

·        1 çay bardağı (35 gr) Hindistan cevizi

·        ¾ su bardağı (100 gr) irmik

·        1 portakal kabuğu rendesi

·        2 su bardağı (225 gr) elenmiş un

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) kabartma tozu

·        Bulamak için: irmik

Dolgu için:

·        1 su bardağı (90 gr) iç fındık (iri dövülmüş)

Şerbeti için:

·        2 su bardağı (350 gr) toz şeker

·        1 su bardağı (200 ml) su

·        1 su bardağı (100 ml) portakal suyu

·        1 dilim portakal

Üstü için: Fındık / Hindistan cevizi 


YAPILIŞI

Şerbetin hazırlanması:

·        2 su bardağı (350 gr) toz şekeri tencereye koyun. Üzerine 1 su bardağı (200 ml) su ve taze sıkılmış/süzülmüş 1 su bardağı (200 ml) portakal suyunu ilave edip karıştırın. 1 dilim de portakal ilave edip orta ateşte kaynatın ve soğumaya bırakın.

Hamurun hazırlanması:

·        Karıştırma kabına 1 adet yumurta, 1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ ve 1,5 çay bardağı (150 gr) yoğurt koyup karıştırın.

·        1 çay bardağı (35 gr) Hindistan cevizi, 1 portakal kabuğu rendesi, ¾ su bardağı (100 gr) irmik, 2 su bardağı (225 gr) elenmiş un, 1 paket (5 gr) toz vanilya ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) kabartma tozu ekleyip malzemeler bütünleşinceye kadar yoğurun.

·        1 kaba irmik koyun.

·        Hazırladığınız hamurdan parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın ve bastırıp disk görünümü verin. Orta kısımlarına iri dövülmüş fındık yerleştirin. Hamurları toparlayıp avucunuzda yuvarlayarak yeniden top yapın.

·        Hazırlanan hamur toplarını irmik içinde yuvarlayın ve önceden yağlanmış kalıplara yerleştirin. Elinizle bastırıp kalıbın şeklini almalarını sağlayın. Kalıbınız yoksa hamur toplarını, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve üstlerine hafifçe bastırıp biraz yayvan hale gelmesini sağlayın.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üstleri kızarıncaya kadar 45-50 dakika pişirin.

Tatlının tamamlanması:

·        Fırından çıkarılan hamurların ilk sıcaklığının geçmesi için 5-10 dakika bekleyin ve hazırladığınız soğuk şerbeti üstlerine gezdirerek dökün.

·        Şerbetini çekmesi için birkaç saat bekleyin. Tercihinize bağlı olarak üstlerini Hindistan cevizi /fındık ile süsleyebilirsiniz.

            Afiyet olsun.