MALZEMELER:
Hamur malzemeleri:
·
4,5 çay bardağı (250 gr)
elenmiş un
·
1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·
125 gr soğuk tereyağı
(küp küp doğranmış)
·
1 adet yumurta (akı ile
sarısını ayırın)
·
½ çay bardağı (50 ml)
soğuk su
İç malzemeleri:
·
750 gr ıspanak
·
3 adet taze soğan
·
¼ demet maydanoz
·
75 gr ceviz (iri dövülmüş)
·
200 gr beyaz peynir
·
Kırmızı pul biber ve karabiber
Üstü için: 1 yumurtanın sarısı
HAZIRLANMASI:
Hamurun hazırlanması:
·
Kullanacağınız kalıpları margarin ile iyice yağlayın.
Üzerine un serpin ve fazla unu silkeleyin.
·
Buzdolabında beklemiş 125
gr soğuk tereyağını küp küp doğrayın.
·
Mutfak robotuna, 4,5 çay bardağı (250 gr) elenmiş unu, 1 çay kaşığı (3
gr) tuzu ve tereyağını koyun. Malzemeler bütünleşip toz hale gelinceye kadar
öğütün.
·
1 adet yumurtanın sarısını
ve ½ çay bardağı (50 ml) soğuk su ilave edip, orta sertlikte bir hamur
oluşuncaya kadar mutfak robotunda çekmeye devam edin.
·
Bu tarifte 6
adet küçük kalıp kullanılmış olup, hazırlanan hamur 6 eşit parçaya bölünerek
bezeler oluşturulmuştur. Siz de kullanacağınız kalıpların ebadına göre hamuru kesip,
yuvarlayarak bezeler oluşturabilirsiniz.
·
Bezelerin üzerine elinizle bastırıp disk haline getirin ve merdane
ile her bir bezeden yuvarlak hamurlar açın.
·
Hamurlarınızı kalıplara yerleştirin ve parmaklarınızla bastırıp
kalıbın şeklini almasını sağlayın. Bir çatal ya da kürdanla üzerlerinde minik
delikler oluşturup, soğuk kalmaları için buzdolabında muhafaza edin.
İç malzemelerin hazırlanması:
·
Ispanakları iyice yıkayıp,
saplarından ayırın.
·
Bir tencereye su koyun
ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz atıp kaynatın. Ispanak yapraklarını koyup, 1 dakika
kadar haşlayın. Tel süzgeçten geçirip suyunu süzün ve soğumaya bırakın.
·
3 adet taze soğanı ve ¼ demet maydanozu ince
kıyıp bir kaba aktarın. İri dövülmüş 75 gr
ceviz, ezilmiş 200 gr beyaz peynir, kırmızı pul biber ve karabiber ilave edip
malzemeleri iyice karıştırın.
·
Soğuyan ıspanakları
avuçlarınızda iyice sıkıp, suyunun çıkmasını sağlayın ve ince olarak kıyın.
Hazırladığınız diğer malzemelere ekleyip iyice karıştırın.
· Hazırlanan dolgu malzemesini, hamur adedi kadar parçaya bölün ve parçaları avucunuzda yuvarlayıp toplar haline getirin.
Kişlerin hazırlanması:
·
Buzdolabından aldığınız
soğumuş hamurların üzerine, fırça yardımıyla 1 yumurtanın akını sürün.
·
Hazırladığınız ıspanaklı
topları hamurların içine yerleştirin ve elinizle bastırıp iyice yerleşmelerini
sağlayın.
·
Hamurların kenarlarına yumurta sarısı sürün ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 45 - 50
dakika pişirin.