ISPANAKLI KİŞ TARİFİ

 

MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

·        4,5 çay bardağı (250 gr) elenmiş un

·        1 çay kaşığı (3 gr) tuz

·        125 gr soğuk tereyağı (küp küp doğranmış)

·        1 adet yumurta (akı ile sarısını ayırın)

·        ½ çay bardağı (50 ml) soğuk su

İç malzemeleri:

·        750 gr ıspanak

·        3 adet taze soğan

·        ¼ demet maydanoz

·        75 gr ceviz (iri dövülmüş)

·        200 gr beyaz peynir

·        Kırmızı pul biber ve karabiber

Üstü için: 1 yumurtanın sarısı 


HAZIRLANMASI:

     


     Hamurun hazırlanması:

·        Kullanacağınız kalıpları margarin ile iyice yağlayın. Üzerine un serpin ve fazla unu silkeleyin.

·        Buzdolabında beklemiş 125 gr soğuk tereyağını küp küp doğrayın.

·        Mutfak robotuna, 4,5 çay bardağı (250 gr) elenmiş unu, 1 çay kaşığı (3 gr) tuzu ve tereyağını koyun. Malzemeler bütünleşip toz hale gelinceye kadar öğütün.

·        1 adet yumurtanın sarısını ve ½ çay bardağı (50 ml) soğuk su ilave edip, orta sertlikte bir hamur oluşuncaya kadar mutfak robotunda çekmeye devam edin.

·        Bu tarifte 6 adet küçük kalıp kullanılmış olup, hazırlanan hamur 6 eşit parçaya bölünerek bezeler oluşturulmuştur. Siz de kullanacağınız kalıpların ebadına göre hamuru kesip, yuvarlayarak bezeler oluşturabilirsiniz.

·        Bezelerin üzerine elinizle bastırıp disk haline getirin ve merdane ile her bir bezeden yuvarlak hamurlar açın.

·        Hamurlarınızı kalıplara yerleştirin ve parmaklarınızla bastırıp kalıbın şeklini almasını sağlayın. Bir çatal ya da kürdanla üzerlerinde minik delikler oluşturup, soğuk kalmaları için buzdolabında muhafaza edin.

 İç malzemelerin hazırlanması:

·        Ispanakları iyice yıkayıp, saplarından ayırın.

·        Bir tencereye su koyun ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz atıp kaynatın. Ispanak yapraklarını koyup, 1 dakika kadar haşlayın. Tel süzgeçten geçirip suyunu süzün ve soğumaya bırakın.

·        3 adet taze soğanı ve ¼ demet maydanozu ince kıyıp bir kaba aktarın. İri dövülmüş 75 gr ceviz, ezilmiş 200 gr beyaz peynir, kırmızı pul biber ve karabiber ilave edip malzemeleri iyice karıştırın.

·        Soğuyan ıspanakları avuçlarınızda iyice sıkıp, suyunun çıkmasını sağlayın ve ince olarak kıyın. Hazırladığınız diğer malzemelere ekleyip iyice karıştırın.

·        Hazırlanan dolgu malzemesini, hamur adedi kadar parçaya bölün ve parçaları avucunuzda yuvarlayıp toplar haline getirin. 

Kişlerin hazırlanması:

·        Buzdolabından aldığınız soğumuş hamurların üzerine, fırça yardımıyla 1 yumurtanın akını sürün.

·        Hazırladığınız ıspanaklı topları hamurların içine yerleştirin ve elinizle bastırıp iyice yerleşmelerini sağlayın.

·        Hamurların kenarlarına yumurta sarısı sürün ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 45 - 50 dakika pişirin.

            Afiyet olsun.