SİMİT PİZZA TARİFİ

 

MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık su

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık süt

·        1,5 tatlı kaşığı (7 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya

·        4 su bardağı (430 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ

·        1 adet yumurta

Dolgu malzemeleri:

·        Mozzarella ( ya da kaşar) peyniri (rendelenmiş)

·        Sucuk (minik doğranmış)

·        Salam (minik doğranmış)

Üstü için:

·        75 gr susam

·        ½ çay bardağı (50 ml) pekmez

·        1 su bardağı (200 ml) su

 

YAPILIŞI: 

 

·        Karıştırma kabına 1 çay bardağı (100 ml) ılık su, 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt, 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya koyup karıştırın. Kabın üzerini kapatıp, mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.

·        Beklettiğiniz sıvı karışıma 1 adet yumurta ve 1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağı ekleyip karıştırın.

·        Bir kaba 4 su bardağı (430 gr) unu eleyin. 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz ekleyip karıştırın.

·        Un/tuz karışımını sıvı karışıma kısım kısım ekleyin ve yumuşak bir hamur yoğurun. Unun cinsi, markadan markaya değişiklik gösterebileceği için, kontrollü olarak ekleyin.

·        Kabın üzerini örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Susamları tavaya koyun ve rengi dönene kadar kısık ateşte kavurup bir kaba aktarın.

·        Diğer bir kaba pekmez ve suyu koyup karıştırın.

·        Mozzarella ( ya da kaşar) peynirini rendeleyin. Tercihinize bağlı olarak kullanacağınız sucuk/salam gibi malzemeleri minik parçalar halinde doğrayın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamurunuzu tezgaha aktarın ve toparlayıp 6 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve kurumamaları için üstünü örtün.

·        Hazırladığınız bezeleri merdane yardımıyla 16-17 cm çapında yuvarlak hamurlar şeklinde açın. Açtığınız hamurların üzerine yaklaşık 14 cm çapında bir kase koyun. Hamurun kenarı, 2-3 cm kadar kasenin dışına taşmalıdır. Hamurun dışa taşan kısmını bir bıçak ya da rulet yardımıyla kesip çıkarın. Taban hamurunu pişirme kağıdı koyduğunuz fırın tepsisine yerleştirin.

·        Kenardan çıkan parçayı saç örgüsü şeklinde büküp, önce pekmezli suya batırın, sonra da susamda yuvarlayın.  Uçlarını birleştirip simit şekli verin ve tepsiye koyduğunuz taban hamurunun kenar kısmına yerleştirin. Hafifçe bastırıp taban hamuruna yapışmasını sağlayın.

·        Hazırladığınız iç malzemesini orta kısımlarına yerleştirin ve üstlerini örtüp 20 dakika kadar bekletin.

·         Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 20 – 25 dakika kadar pişirip servis yapın.

            Afiyet olsun.