PORTAKALLI KEK TARİFİ

 


MALZEMELER:


·        22 cm çapında kek kalıbı

·        2,5 su bardağı (293 gr) un

·        1 tutam tuz

·        1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        3 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        su bardağı (190gr) toz şeker

·        1 su bardağı (200 ml) sıvı yağ

·        1 su bardağı (200 ml) taze sıkılmış portakal suyu

·        1 portakal kabuğu rendesi

·        2-3 adet küçük boy portakal  - ince dilimler halinde kesilmiş

     Şurup için:

·        1 çay bardağı (85 gr) toz şeker

·        ½ çay bardağı (50 ml) portakal suyu

     Üstü için:

·        Hindistan cevizi


YAPILIŞI:

·        1 su bardağı (200 ml) taze portakal suyu sıkın ve 1 adet portakalın kabuğunu rendeleyin. 

·        Karıştırma kabına 2,5 su bardağı (293 gr) unu, 1 tutam tuzu, 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozunu ve 1 paket (5 gr) toz vanilyayı birlikte eleyin.

·        Başka bir kapta, oda sıcaklığındaki 3 adet yumurtayı ve 1 su bardağı (190gr) toz şekeri mikserle çırpın. 1 su bardağı (200 ml) sıvı yağ, 1 su bardağı (200 ml) taze sıkılmış portakal suyu ve rendelediğiniz portakal kabuğunu ekleyip karıştırın.

·        Elediğiniz unlu karışımı, sıvı karışıma kısım kısım ekleyip, malzemeler tamamen bütünleşinceye kadar tel çırpıcı ile karıştırın.

·        22 cm çapında kek kalıbının içini margarin ile yağlayın ve pişirme kağıdı yerleştirin.

·        2-3 adet küçük boy portakalı yuvarlak ince dilimler halinde kesin ve ortalarından ikiye bölün. Yarım ay şeklinde kestiğiniz dilimlerin yarısını, düz kenarları tabana gelecek şekilde kek kalıbının kenarına dizin.

·        Hazırladığınız kek karışımının yarısını kek kalıbına aktarıp yayın. İlk sıra portakalların üzerine, düz kenarları yukarı gelecek şekilde ikinci sıra portakal dilimlerini yerleştirip, kalan kek hamurunu kek kalıbına aktarın.

·        Önceden 180° ısıtılan fırında 45 - 50 dakika pişirin ve kürdan testi yaparak tamamen piştiğinden emin olun (keke batırılan kürdan temiz çıkmalıdır). Oda sıcaklığında soğumaya bırakın. 

·        Pişirme kabına 1 çay bardağı (85 gr) toz şeker ve ½ çay bardağı (50 ml) portakal suyu koyun. Şeker eriyinceye kadar kısık ateşte karıştırarak kaynatıp, soğumaya bırakın.

·        Hazırladığınız portakal sosunu bir fırça ile kekin üzerine sürün. Üzerine Hindistan cevizi serpin. Kekinizin üzerini portakal kabukları ya da portakal dilimleri ile süsleyip servis yapın.

            Afiyet olsun.