MALZEMELER
Hamur malzemeleri:
·
125
gr tereyağı
·
5
adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
2,5
çay bardağı (220 gr) toz şeker
·
1+
1/3 çay bardağı (135 ml) süt (oda sıcaklığında)
·
2,5
su bardağı (275 gr) un
·
2
tatlı kaşığı (10 gr) kabartma tozu
·
½ tatlı kaşığı (2 gr) tuz
· 1 paket (5 gr) vanilya
Çikolatalı sos malzemeleri:
·
1,5 çay bardağı (135 gr) toz şeker
·
5,5 yemek kaşığı (40 gr) kakao
·
3,5 çay bardağı (360 ml) su
·
110 gr tereyağı
·
1 paket (5 gr) vanilya
·
120 gr sütlü çikolata
Dolgu malzemesi:
· Marmelat
Üstü için:
·
150
gr Hindistan cevizi
· Süslemek için: Kremşanti ve meyve (tercihe bağlı)
YAPILIŞI:
Hamurun hazırlanması:
·
Pişirme
kabına 1/3’ü kadar su doldurup, üzerine ısıya dayanıklı bir kase oturtun.
Kaseye 125
gr tereyağı koyup, bein marie usulü ile eritin.
·
Bir
kaba oda sıcaklığında beklemiş 5 adet yumurtayı koyun ve 2,5 çay bardağı (220 gr) toz şeker ilave edip, mikser ile uzun süre çırpın. Yine oda
sıcaklığındaki 1+ 1/3 çay bardağı (135
ml) süt ilave edip karıştırmaya
devam edin. Erittiğiniz tereyağını da ekleyin ve malzemeler
bütünleşinceye kadar karıştırın.
·
Başka
bir kaba 2,5 su bardağı (275 gr) unu, 2 tatlı kaşığı (10 gr) kabartma tozunu, ½ tatlı kaşığı (2 gr) tuzu ve 1 paket (5
gr) toz vanilyayı birlikte eleyin.
·
Unlu
karışımı, yumurtalı karışıma kısım kısım ekleyip spatula ile karıştırın.
·
25 x 35 cm ölçülerinde bir fırın
tepsisini yağlayın ve içine pişirme kağıdı yerleştirin.
·
Hazırlanan
hamuru tepsiye aktarın ve yayıp düzeltin. Tepsiyi birkaç kez tezgaha vurarak
karışımın iyice yerleşmesini ve hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
· Önceden 180°C ısıtılan fırında 25 - 30 dakika (üstü açık kahverengine dönüşene kadar) pişirin. Kürdan testi yapıp piştiğinden emin olun ve soğumaya bırakın.
Çikolatalı sosun hazırlanması:
·
Pişirme kabına 1,5 çay bardağı (135 gr) toz
şeker ve 5,5 yemek kaşığı (40 gr) kakao koyun. 3,5 çay bardağı (360 ml) suyu
kısım kısım ilave edip karıştırın.
·
110 gr tereyağı ilave edin ve kısık ateşte 4-5
dakika kadar karıştırarak kaynatın.
· 1 paket (5 gr) vanilya ile 120 gr sütlü çikolata ilave edip, çikolata eriyinceye kadar karıştırın. Ocaktan alıp geniş bir kaba aktarın ve soğumaya bırakın.
Pastaların tamamlanması:
·
Kekinizin
üzerinde oluşan sert tabakayı kesip temizleyin. Kenar kısımlarda bozukluk varsa
kesip çıkarın. 6 x 6 cm ölçülerinde küçük parçalar halinde kesin. Toplamda
16-20 adet düzgün kek parçası hazırlayın. Parçaların yarısı alt ve diğer yarısı
da üst parça olarak kullanılacaktır.
·
150
gr kadar Hindistan cevizini bir kaba koyun.
·
Kek parçalarının yarısının ( 8-10
adedinin) kenar kısımlarını önce çikolatalı sosa batırın, sonra da Hindistan
cevizinde yuvarlayıp tel ızgara üzerine yerleştirin. Keklerin kalan bölümünü
ise tamamen çikolatalı sosa bulayıp, Hindistan cevizinde yuvarlayın ve ızgara
üzerine yerleştirin.
·
Kenarlarını çikolatalı sosa batırdığınız
kek parçalarının üstlerine birer tatlı kaşığı kadar marmelat koyup yayın.
Tamamen çikolataya batırdığınız kekleri ise kapak olarak kullanıp marmelatlı
parçanın üzerine yerleştirin.
· Pastaların üzerini kremşanti ve meyve ile süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.