LAMINGTON PASTASI

 

MALZEMELER  

Hamur malzemeleri: 

·        125 gr tereyağı

·        5 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        2,5 çay bardağı (220 gr) toz şeker

·        1+ 1/3 çay bardağı (135 ml) süt (oda sıcaklığında)

·        2,5 su bardağı (275 gr) un

·        2 tatlı kaşığı (10 gr) kabartma tozu

·        ½ tatlı kaşığı (2 gr) tuz

·        1 paket (5 gr) vanilya 

Çikolatalı sos malzemeleri: 

·        1,5 çay bardağı (135 gr) toz şeker

·        5,5 yemek kaşığı (40 gr) kakao

·        3,5 çay bardağı (360 ml) su

·        110 gr tereyağı

·        1 paket (5 gr) vanilya

·        120 gr sütlü çikolata

Dolgu malzemesi:

·        Marmelat 

Üstü için: 

·        150 gr Hindistan cevizi

·        Süslemek için: Kremşanti ve meyve (tercihe bağlı) 

YAPILIŞI:

 

 

Hamurun hazırlanması: 

·        Pişirme kabına 1/3’ü kadar su doldurup, üzerine ısıya dayanıklı bir kase oturtun. Kaseye 125 gr tereyağı koyup, bein marie usulü ile eritin.

·        Bir kaba oda sıcaklığında beklemiş 5 adet yumurtayı koyun ve 2,5 çay bardağı (220 gr) toz şeker ilave edip, mikser ile uzun süre çırpın. Yine oda sıcaklığındaki 1+ 1/3 çay bardağı (135 ml) süt ilave edip karıştırmaya devam edin. Erittiğiniz tereyağını da ekleyin ve malzemeler bütünleşinceye kadar karıştırın.

·        Başka bir kaba 2,5 su bardağı (275 gr) unu, 2 tatlı kaşığı (10 gr) kabartma tozunu, ½ tatlı kaşığı (2 gr) tuzu ve 1 paket (5 gr) toz vanilyayı birlikte eleyin.

·        Unlu karışımı, yumurtalı karışıma kısım kısım ekleyip spatula ile karıştırın.

·        25 x 35 cm ölçülerinde bir fırın tepsisini yağlayın ve içine pişirme kağıdı yerleştirin.

·        Hazırlanan hamuru tepsiye aktarın ve yayıp düzeltin. Tepsiyi birkaç kez tezgaha vurarak karışımın iyice yerleşmesini ve hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.

·        Önceden 180°C ısıtılan fırında 25 - 30 dakika (üstü açık kahverengine dönüşene kadar) pişirin. Kürdan testi yapıp piştiğinden emin olun ve soğumaya bırakın. 

Çikolatalı sosun hazırlanması: 

·        Pişirme kabına 1,5 çay bardağı (135 gr) toz şeker ve 5,5 yemek kaşığı (40 gr) kakao koyun. 3,5 çay bardağı (360 ml) suyu kısım kısım ilave edip karıştırın.

·        110 gr tereyağı ilave edin ve kısık ateşte 4-5 dakika kadar karıştırarak kaynatın.

·        1 paket (5 gr) vanilya ile 120 gr sütlü çikolata ilave edip, çikolata eriyinceye kadar karıştırın. Ocaktan alıp geniş bir kaba aktarın ve soğumaya bırakın. 

Pastaların tamamlanması: 

·        Kekinizin üzerinde oluşan sert tabakayı kesip temizleyin. Kenar kısımlarda bozukluk varsa kesip çıkarın. 6 x 6 cm ölçülerinde küçük parçalar halinde kesin. Toplamda 16-20 adet düzgün kek parçası hazırlayın. Parçaların yarısı alt ve diğer yarısı da üst parça olarak kullanılacaktır.

·        150 gr kadar Hindistan cevizini bir kaba koyun.

·        Kek parçalarının yarısının ( 8-10 adedinin) kenar kısımlarını önce çikolatalı sosa batırın, sonra da Hindistan cevizinde yuvarlayıp tel ızgara üzerine yerleştirin. Keklerin kalan bölümünü ise tamamen çikolatalı sosa bulayıp, Hindistan cevizinde yuvarlayın ve ızgara üzerine yerleştirin.

·        Kenarlarını çikolatalı sosa batırdığınız kek parçalarının üstlerine birer tatlı kaşığı kadar marmelat koyup yayın. Tamamen çikolataya batırdığınız kekleri ise kapak olarak kullanıp marmelatlı parçanın üzerine yerleştirin.

·        Pastaların üzerini kremşanti ve meyve ile süsleyip servis yapın. 

            Afiyet olsun.