ÇİKOLATALI FINDIKLI PASTA

 

MALZEMELER 

 Krema malzemeleri: 

·        2,5 su bardağı (500 ml) süt

·        2 adet yumurta

·        1,5 çay bardağı (135 gr) toz şeker

·        3 yemek kaşığı (30 gr) mısır nişastası

·        1 çay kaşığı (2 gr) tuz

·        1,5 yemek kaşığı (10 gr) kakao

·        120 gr sütlü çikolata

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        175 gr tereyağı (oda sıcaklığında) 

Hamur malzemeleri: 

·        6 adet yumurta (sarıları ve akları ayrılacak)

·        2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker (yumurta sarılarına eklemek için)

·        ½ çay bardağından biraz fazla (60 ml) süt

·        ½ çay bardağından biraz fazla (60 ml) sıvı yağ

·        1 paket (5 gr) vanilya

·        4,5 yemek kaşığı (45 gr) un

·        4,5 yemek kaşığı (45 gr) mısır nişastası

·        1 tutam tuz

·        1 tatlı kaşığı limon suyu

·        ½ su bardağı (90 gr) toz şeker (yumurta aklarına eklemek için)

·        Üstüne serpmek için biraz pudra şekeri 

Üstü için: 

·        120 gr sütlü çikolata

·        ½ çay bardağı (50 ml) süt kreması

·        1 su bardağı iri dövülmüş fındık 


YAPILIŞI: 


 

Kremanın hazırlanması: 

·        2,5 su bardağı (500 ml) sütü tencereye koyup kaynatın.

·        Bir kaba 2 adet yumurtayı ve 1,5 çay bardağı (135 gr) toz şekeri koyun ve şeker eriyinceye kadar çırpın.

·        3 yemek kaşığı (30 gr) mısır nişastasını, 1 çay kaşığı (2 gr) tuzu ve 1,5 yemek kaşığı (10 gr) kakaoyu ekleyip karıştırmaya devam edin.

·        Yumurtalı karışımı yavaş yavaş kaynattığınız süte ekleyin ve koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin.

·        Ateşten alın ve 1 paket (5 gr) toz vanilya ile 120 gr sütlü çikolata ekleyip karıştırın.

·        Karışımı bir kaba aktarıp, üzerini streç filmle örtün. Yüzeyde kabuk oluşmasını önlemek için, streç filmin krema yüzeyine tamamen temas etmesine dikkat edin. Oda sıcaklığına soğumaya bırakın.

·        Bir kaba oda sıcaklığında yumuşamış 175 gr tereyağı koyun ve krema kıvamı alıncaya kadar mikserle karıştırın.

·        Oda sıcaklığına soğumuş olan sütlü karışımı, kısım kısım tereyağına ekleyip bütünleşinceye kadar mikserle karıştırmaya devam edin. 

Hamurun hazırlanması: 

·        6 yumurtanın sarıları ile aklarını ayırın.

·        Yumurta sarılarını karıştırma kabına koyup mikser ile çırpın.

·        2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker ekleyin ve şeker iyice eriyene kadar çırpmaya devam edin. Çırpma işlemi devam ederken ½ çay bardağından biraz fazla (60 ml) süt, ½ çay bardağından biraz fazla (60 ml) sıvı yağ ve 1 paket (5 gr) vanilyayı sırasıyla ekleyin.

·        4,5 yemek kaşığı (45 gr) un ve 4,5 yemek kaşığı (45 gr) mısır nişastasını sıvı karışımın üzerine eleyip, malzemeler bütünleşinceye kadar çırpıcı ile karıştırın.

·        Sarılarından ayırdığınız 6 yumurta akına 1 tutam tuz ilave edin ve köpürünceye kadar mikserle çırpın. 1 tatlı kaşığı limon suyunu ve ½ su bardağı (90 gr) toz şekeri kısım kısım ekleyip, mikserin hızlı devrinde çırpın. Karışım mikser uçlarından damlamayan yoğun bir köpük kıvamı alıncaya kadar çırpma işlemine devam edin.

·        Hazırlanan bu karışımı, yumurta sarısı içeren karışıma kısım kısım ekleyip karıştırın.

·        Fırın tepsisini yağlayın ve pişirme kağıdı serin. Hazırlanan karışımı tepsiye dengeli şekilde yayın. Tepsiyi sallayarak ve birkaç kez tezgaha vurarak karışımın iyice yerleşmesini sağlayın.

·        Önceden 180°C ısıtılan fırında 15 - 20 dakika (üstü açık kahverengine dönüşene kadar) pişirip, soğumaya bırakın. 

Pastanın tamamlanması: 

·        Hamurun 15 dakika kadar soğumaya bırakılmasını takiben, üzerine pudra şekeri serpin.

·        Üzerine bir pişirme kağıdı ve başka bir tepsi yerleştirin. Tepsiyi ters çevirip hamuru tezgahın üstüne alın. Hamura yapışan pişirme kağıdını sıyırıp çıkarın.

·        Hamurun kenar kısmında bozukluk varsa kesip çıkarın. Kısa kenarı, her biri yaklaşık 5 cm eninde 6 parça halinde işaretleyin. Parçaları işaretlediğiniz kısımlardan, 5’er cm eninde, uzun ve düzgün şeritler halinde kesin.

·        Hazırladığınız kremanın bir kısmını hamur şeritlerinin üstlerine sürün.

·        İlk hamur şeridini, krema sürdüğünüz yüzey içte kalacak şekilde rulo yapın ve diklemesine servis tabağının merkezine yerleştirin. İkinci parçayı da ilk parçanın etrafına sarın. Kalan parçaları da aynı şekilde etrafına sarıp, düzgün yuvarlak bir pasta oluşturun. Kalan kremayı pastanın üzerine ve yan kısımlarına sürüp düzeltin. Pastanızı buzdolabına koyun.

·        Pişirme kabına 1/3 ’ü kadar su doldurup üzerine ısıya dayanıklı bir kase oturtun. Kaseye 120 gr sütlü çikolata ve ½ çay bardağı (50 ml) süt kreması koyup, orta ısıda karıştırarak eritin. Ilık hale gelmesini bekleyip, pastanızın üzerine yayın.

·         İri dövülmüş fındıkları pastanın kenarlarına yapıştırın.

·        Pastanızın üzerini kalan krema ve fındıklarla süsleyin. Bir gece buzdolabında soğutup servis yapın. Afiyet olsun.