MALZEMELER
Krema malzemeleri:
·
2,5 su bardağı (500 ml) süt
·
2 adet yumurta
·
1,5 çay bardağı (135 gr) toz şeker
·
3 yemek kaşığı (30 gr) mısır nişastası
·
1 çay kaşığı (2 gr) tuz
·
1,5 yemek kaşığı (10 gr) kakao
·
120 gr sütlü çikolata
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
· 175 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
Hamur malzemeleri:
·
6
adet yumurta (sarıları ve akları ayrılacak)
·
2 yemek kaşığı (30 gr)
toz şeker (yumurta sarılarına eklemek
için)
·
½
çay bardağından biraz fazla (60 ml) süt
·
½
çay bardağından biraz fazla (60 ml) sıvı yağ
·
1 paket (5 gr) vanilya
·
4,5
yemek kaşığı (45 gr) un
·
4,5
yemek kaşığı (45 gr) mısır nişastası
·
1
tutam tuz
·
1
tatlı kaşığı limon suyu
·
½
su bardağı (90 gr) toz şeker (yumurta aklarına eklemek için)
· Üstüne serpmek için biraz pudra şekeri
Üstü için:
·
120
gr sütlü çikolata
·
½
çay bardağı (50 ml) süt kreması
· 1 su bardağı iri dövülmüş fındık
YAPILIŞI:
Kremanın hazırlanması:
·
2,5 su bardağı (500 ml) sütü tencereye koyup
kaynatın.
·
Bir kaba 2 adet yumurtayı ve 1,5 çay bardağı
(135 gr) toz şekeri koyun ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
·
3 yemek kaşığı (30 gr) mısır nişastasını, 1 çay
kaşığı (2 gr) tuzu ve 1,5 yemek kaşığı (10 gr) kakaoyu ekleyip karıştırmaya
devam edin.
·
Yumurtalı karışımı yavaş yavaş kaynattığınız
süte ekleyin ve koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
·
Ateşten alın ve 1 paket (5 gr) toz vanilya ile
120 gr sütlü çikolata ekleyip karıştırın.
·
Karışımı bir kaba aktarıp, üzerini streç filmle
örtün. Yüzeyde kabuk oluşmasını önlemek için, streç filmin krema yüzeyine tamamen
temas etmesine dikkat edin. Oda sıcaklığına soğumaya bırakın.
·
Bir kaba oda sıcaklığında yumuşamış 175 gr
tereyağı koyun ve krema kıvamı alıncaya kadar mikserle karıştırın.
· Oda sıcaklığına soğumuş olan sütlü karışımı, kısım kısım tereyağına ekleyip bütünleşinceye kadar mikserle karıştırmaya devam edin.
Hamurun hazırlanması:
·
6
yumurtanın sarıları ile aklarını ayırın.
·
Yumurta
sarılarını karıştırma kabına koyup mikser ile çırpın.
·
2
yemek kaşığı (30 gr) toz şeker ekleyin
ve şeker iyice eriyene kadar çırpmaya devam edin. Çırpma işlemi devam ederken ½ çay bardağından biraz fazla (60 ml)
süt, ½ çay bardağından biraz fazla (60 ml)
sıvı yağ ve 1 paket (5 gr) vanilyayı sırasıyla
ekleyin.
·
4,5
yemek kaşığı (45 gr) un ve 4,5 yemek kaşığı (45 gr) mısır nişastasını sıvı
karışımın üzerine eleyip, malzemeler bütünleşinceye kadar çırpıcı ile
karıştırın.
·
Sarılarından
ayırdığınız 6 yumurta akına 1 tutam tuz ilave edin ve köpürünceye kadar mikserle
çırpın. 1 tatlı kaşığı limon suyunu ve ½ su bardağı (90 gr) toz şekeri kısım
kısım ekleyip, mikserin hızlı devrinde çırpın. Karışım mikser uçlarından
damlamayan yoğun bir köpük kıvamı alıncaya kadar çırpma işlemine devam edin.
·
Hazırlanan
bu karışımı, yumurta sarısı içeren karışıma kısım kısım ekleyip karıştırın.
·
Fırın
tepsisini yağlayın ve pişirme kağıdı serin. Hazırlanan karışımı tepsiye dengeli
şekilde yayın. Tepsiyi sallayarak ve birkaç kez tezgaha vurarak karışımın iyice
yerleşmesini sağlayın.
· Önceden 180°C ısıtılan fırında 15 - 20 dakika (üstü açık kahverengine dönüşene kadar) pişirip, soğumaya bırakın.
Pastanın tamamlanması:
·
Hamurun
15 dakika kadar soğumaya bırakılmasını takiben, üzerine pudra şekeri serpin.
·
Üzerine
bir pişirme kağıdı ve başka bir tepsi yerleştirin. Tepsiyi ters çevirip hamuru
tezgahın üstüne alın. Hamura yapışan pişirme kağıdını sıyırıp çıkarın.
·
Hamurun
kenar kısmında bozukluk varsa kesip çıkarın. Kısa kenarı, her biri yaklaşık 5
cm eninde 6 parça halinde işaretleyin. Parçaları işaretlediğiniz kısımlardan,
5’er cm eninde, uzun ve düzgün şeritler halinde kesin.
·
Hazırladığınız kremanın bir kısmını
hamur şeritlerinin üstlerine sürün.
·
İlk hamur şeridini, krema sürdüğünüz
yüzey içte kalacak şekilde rulo yapın ve diklemesine servis tabağının merkezine
yerleştirin. İkinci parçayı da ilk parçanın etrafına sarın. Kalan parçaları da
aynı şekilde etrafına sarıp, düzgün yuvarlak bir pasta oluşturun. Kalan kremayı
pastanın üzerine ve yan kısımlarına sürüp düzeltin. Pastanızı buzdolabına
koyun.
·
Pişirme
kabına 1/3 ’ü kadar su doldurup üzerine ısıya dayanıklı bir kase oturtun.
Kaseye 120
gr sütlü çikolata ve ½ çay bardağı (50 ml) süt kreması koyup, orta ısıda
karıştırarak eritin. Ilık hale gelmesini bekleyip, pastanızın üzerine yayın.
·
İri
dövülmüş fındıkları pastanın kenarlarına yapıştırın.
·
Pastanızın üzerini kalan krema ve fındıklarla
süsleyin. Bir gece buzdolabında soğutup servis yapın. Afiyet
olsun.