SEBZELİ BÖREK TARİFİ

 

MALZEMELER

 

Hamur malzemeleri:

 

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık süt

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık su

·        1 yemek kaşığı (12 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya

·        2 yemek kaşığı (40 gr) süzme yoğurt

·        3 su bardağı (320 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        2 yemek kaşığı (35 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)

 

Dolgu malzemeleri:

 

·        2 yemek kaşığı zeytinyağı

·        1 adet (70 gr) havuç (minik küpler halinde doğranmış)

·        1 adet (70 gr) patates (minik küpler halinde doğranmış)

·        100 gr bezelye

·        1 adet domates (minik küpler halinde doğranmış)

·        100 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)

·        Tuz, karabiber

 

Üstü için:

 

·        1 adet yumurta sarısı

·        1 tatlı kaşığı süt

·        Susam / Çörek otu

 

YAPILIŞI

 
 

·        İç malzemelerini hazırlamak için, 1 adet (70 gr) minik küpler halinde doğranmış havucu, yine minik küpler halinde doğranmış 1 adet (70 gr) patatesi ve 100 gr bezelyeyi haşlayıp suyunu süzün.

·        Küçük boy bir domatesin de kabuğunu soyup minik doğrayın.

·        100 gr kaşar peynirini rendeleyin.

·        Tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Orta ateşte sebzeleri sote edin. Tuz ve baharatla tatlandırın. Ateşten alıp bir kaba aktarın ve soğumaya bırakın.

·        Bir kaseye 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt, 1 çay bardağı (100 ml) ılık su, 1 yemek kaşığı (12 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya koyup karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için kabın üzerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 3 su bardağı (320 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin. Ortasını havuz şeklinde açıp, hazırladığınız mayalı karışımı ve 2 yemek kaşığı (40 gr) süzme yoğurdu havuza aktarıp karıştırın. Hamuru yoğurmaya başlayın.

·        Son olarak hamurunuza oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (35 gr) tereyağı ekleyin ve yumuşak bir hamur yoğurun. (Önemli not: Kullanacağınız unun cinsi, markadan markaya farklılık göstereceği için, unu kontrollü olarak ekleyerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluşturun).

·        Yoğurduğunuz hamuru tekrar kaba aktarıp üzerini örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın. 

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru biraz daha yoğurun ve 6 eşit parça halinde kesin.

·        Kestiğiniz parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve bezeleri elinizle esneterek yuvarlak hamurlar şeklinde açın.

·        Hazırladığınız sebzeli iç malzemesini, hamurların ortalarına paylaştırın. Sebzelerin üstüne biraz kaşar rendesi serpiştirin ve hamurların kenarlarını yukarı doğru torba şeklinde toplayıp büzün ve yapıştırın.

·        Hamur toplarının üst kenarlarında ucu tırtıklı bir maşa ile desenler oluşturun. Yapışma noktası alta gelecek şekilde, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.

·        1 adet yumurta sarısı ile 1 tatlı kaşığı sütü karıştırın. Karışımı bir fırça ile hamurların üstlerine sürün. Susam/çörek otu serpiştirin.

·        20 dakika daha bekletin. 

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 35-40 dakika kadar pişirip servis yapın. 

Afiyet olsun.