MALZEMELER
Hamur malzemeleri:
·
1 çay bardağı (100 ml) ılık süt
·
1 çay bardağı (100 ml) ılık su
·
1 yemek kaşığı (12 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya
·
2 yemek kaşığı (40 gr) süzme yoğurt
·
3 su bardağı (320 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
2 yemek kaşığı (35 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)
Dolgu
malzemeleri:
·
2 yemek
kaşığı zeytinyağı
·
1 adet (70
gr) havuç (minik küpler halinde doğranmış)
·
1 adet (70
gr) patates (minik küpler halinde doğranmış)
·
100 gr
bezelye
·
1 adet
domates (minik küpler halinde doğranmış)
·
100 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)
·
Tuz, karabiber
Üstü için:
·
1 adet yumurta sarısı
·
1 tatlı kaşığı süt
·
Susam / Çörek otu
YAPILIŞI
·
İç malzemelerini hazırlamak için, 1 adet (70 gr) minik küpler halinde
doğranmış havucu, yine minik küpler halinde doğranmış 1 adet (70 gr) patatesi ve
100 gr bezelyeyi haşlayıp suyunu süzün.
·
Küçük boy bir domatesin de kabuğunu soyup minik
doğrayın.
·
100 gr
kaşar peynirini rendeleyin.
·
Tavaya
2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Orta ateşte sebzeleri sote
edin. Tuz ve baharatla tatlandırın. Ateşten alıp bir kaba aktarın ve soğumaya
bırakın.
·
Bir kaseye 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt, 1 çay bardağı (100 ml)
ılık su, 1 yemek kaşığı (12 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya koyup
karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için kabın üzerini örtüp 10 dakika
bekletin.
·
Karıştırma kabına 3 su bardağı (320 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5
gr) tuzu birlikte eleyin. Ortasını havuz şeklinde açıp, hazırladığınız mayalı
karışımı ve 2 yemek kaşığı (40 gr) süzme yoğurdu havuza aktarıp karıştırın. Hamuru
yoğurmaya başlayın.
·
Son olarak hamurunuza oda
sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (35 gr) tereyağı ekleyin ve yumuşak bir
hamur yoğurun. (Önemli not: Kullanacağınız unun cinsi, markadan
markaya farklılık göstereceği için, unu kontrollü olarak ekleyerek, ele
yapışmayan yumuşak bir hamur oluşturun).
· Yoğurduğunuz hamuru tekrar kaba aktarıp üzerini örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru biraz
daha yoğurun ve 6 eşit parça halinde kesin.
·
Kestiğiniz parçaları yuvarlayıp
bezeler oluşturun ve bezeleri elinizle esneterek yuvarlak hamurlar şeklinde
açın.
·
Hazırladığınız sebzeli iç malzemesini,
hamurların ortalarına paylaştırın. Sebzelerin üstüne biraz kaşar rendesi
serpiştirin ve hamurların kenarlarını yukarı doğru torba şeklinde toplayıp büzün
ve yapıştırın.
·
Hamur toplarının üst kenarlarında
ucu tırtıklı bir maşa ile desenler oluşturun. Yapışma noktası alta gelecek
şekilde, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
·
1 adet yumurta sarısı ile 1 tatlı
kaşığı sütü karıştırın. Karışımı bir fırça ile hamurların üstlerine sürün. Susam/çörek
otu serpiştirin.
·
20 dakika daha bekletin.
· Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 35-40 dakika kadar pişirip servis yapın.
Afiyet
olsun.