SAKALLI POĞAÇA TARİFİ

 

MALZEMELER

     Hamur için:

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık süt

·        3 yemek kaşığı (35 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya

·        2,5 su bardağı (290 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        2 yemek kaşığı (35 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı

·        1 tatlı kaşığı süt

Dolgu için:

·        Krem peynir

·        Maydanoz

·        Kaşar peyniri rendesi (tercihe bağlı) 


YAPILIŞI 

·        Bir kaseye 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt, 3 yemek kaşığı (35 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya koyup karıştırın. Kasenin üzerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Başka 1 kasede, oda sıcaklığında beklemiş 1 adet yumurtayı çırpın.

·        Karıştırma kabına 2,5 su bardağı (290 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın. Çırpılmış, oda sıcaklığındaki bir adet yumurtayı ve hazırladığınız mayalı karışımı havuza aktarıp karıştırın. Malzemeler bütünleşinceye kadar hamuru yoğurun. Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (35 gr) tereyağını hamura ilave edin. Tereyağı, hamur ile tamamen bütünleşip, pürüzsüz, yumuşak ve esnek bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemini sürdürün.

·        Karıştırma kabının üstünü örtün ve hamurunuzu 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru birkaç kez daha yoğurup toparlayın ve 14 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun.

·        Hazırladığınız hamurları, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üstlerini örtüp 20 dakika bekletin.

·        Çırpılmış 1 adet yumurta sarısını,  1 tatlı kaşığı süt ile karıştırıp, bir fırça ile poğaçaların üzerine sürün.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında,  yaklaşık 15 - 20 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirin ve soğumaya bırakın.

·        Poğaçaların yan taraflarını kesip, içlerine krem peynir sürün. Kenarlardan taşan peynirin üzerine ince kıyılmış maydanoz ya da kaşar peyniri yapıştırıp servis yapın.

 

            Afiyet olsun.