Karpatka, adını Karpat
dağlarından alan, Polonya’nın en popüler pastasıdır. Pate a choux (Pataşu)
hamuru ile hazırlanan ve dağ görünümünde kıvrımlı bir dokuya sahip 2 hamur
tabakası arasına yerleştirilen lezzetli bir kremadan oluşmaktadır. Üzerine
serpilen pudra şekeri ile kar yağmış bir dağ görünümü sunan Karpatka pastası,
dünyaca ünlü pastalar arasında yer almaktadır.
MALZEMELER:
(22 cm çapında kek kalıbı için)
Krema
malzemeleri:
·
2,5 su bardağı (500 ml) süt
·
2 adet yumurta (büyük boy)
·
1,5 çay bardağı (135 gr) toz şeker
·
3 yemek kaşığı (30 gr) mısır nişastası
·
4 tatlı kaşığı (10 gr) un
·
2 paket (10 gr) toz vanilya
·
175 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
Hamur
malzemeleri:
·
1 çay bardağı (100 ml) süt
·
1 çay bardağı (100 ml) su
·
1,5 yemek kaşığı (20 gr) toz şeker
·
1 çay kaşığı (2 gr) tuz
·
5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağı
·
2,5 çay bardağı (120 gr) un
·
3 adet yumurta
Üstü
için:
· Pudra şekeri
YAPILIŞI:
Kremanın
hazırlanması:
·
Öncelikle vanilyalı pasta kremasını hazırlayın.
·
2,5 su bardağı (500 ml) sütü tencereye koyup
kaynatın.
·
Bir kaba 2 adet büyük boy yumurtayı ve 1,5 çay
bardağı (135 gr) toz şekeri koyun ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
·
3 yemek kaşığı (30 gr) mısır nişastasını ve 4
tatlı kaşığı (10 gr) unu ekleyip karıştırmaya devam edin.
·
Yumurtalı karışımı, kaynattığınız süte kısım
kısım ilave edin ve orta ateşte, sürekli karıştırarak, koyulaşana kadar
pişirin.
·
Ocaktan almaya yakın, 2 paket (10 gr) toz
vanilya ekleyip karıştırın.
·
Karışımı bir kaba aktarıp, üzerini streç filmle
örtün. Yüzeyde kabuk oluşmasını önlemek için, streç filmin krema yüzeyine tamamen
temas etmesine dikkat edin. Oda sıcaklığına soğumaya bırakın.
·
Bir kaba oda sıcaklığında yumuşamış 175 gr
tereyağı koyun ve krema kıvamı alıncaya kadar mikserle karıştırın.
·
Oda sıcaklığına soğumuş olan sütlü karışımı,
kısım kısım tereyağına ekleyip bütünleşinceye kadar mikserle karıştırmaya devam
edin.
·
Kremanın üzerini yine streç film ile örtüp,
buzdolabında soğumaya bırakın.
Hamurun
hazırlanması:
·
Pişirme kabına 1 çay bardağı (100 ml) süt, 1 çay
bardağı (100 ml) su, 1,5 yemek kaşığı (20 gr) toz şeker, 1 çay kaşığı (2 gr)
tuz ve 5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağı koyup, tahta bir kaşıkla karıştırarak,
orta ateşte kaynatın.
·
2,5 çay bardağı (120 gr) un ekleyip, kısık
ateşte, tahta bir kaşıkla hızlı hızlı karıştırmaya devam edin. Hamur
toparlanıncaya kadar 1 – 2 dakika daha pişirip ateşten alın. Karışımı büyük bir
kaba aktarın ve ılık hale gelmesi için bir süre bekleyin.
·
3 adet yumurtayı çırpın. Hazırladığınız hamura
kısım kısım ekleyip, tamamen bütünleşinceye kadar karıştırın.
·
22 cm'lik kek kalıbını yağlayın ve pişirme kağıdı
ile kaplayın.
·
Hazırladığınız hamurun yarısını, kek kalıbına
aktarıp yayın ve üzerini düzeltin.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30 – 35
dakika pişirin.
·
Kalıptan çıkarın ve servis tabağına aktarıp soğumaya
bırakın.
·
Hamurun kalan yarısını da aynı şekilde pişirin
ve soğumaya bırakın.
Pastanın
tamamlanması:
·
Kek kalıbının çerçevesinin yüksekliğinde bir
pişirme kağıdı kesin (pişirme kağıdı yerine 5 cm yüksekliğinde krema tutucu
film de kullanabilirsiniz). Kek kalıbının çerçevesini çıkarın ve hazırladığınız
pişirme kağıdını çerçevenin iç kenarlarına yerleştirin. Çerçeveyi servis
tabağındaki taban hamurunun etrafına yerleştirip kelepçesini kapatın.
·
Hazırladığınız kremayı taban hamurunun üzerine aktarın
ve spatula ile yayıp düzeltin.
·
Diğer parça hamuru kremanın üzerine yerleştirin
ve pastanızı buzdolabında bir gece soğumaya bırakın.
·
Kalıptan çıkardığınız pastanın üzerine pudra
şekeri serperek servis yapın.