POLONYA’NIN POPÜLER PASTASI KARPATKA TARİFİ

 

Karpatka, adını Karpat dağlarından alan, Polonya’nın en popüler pastasıdır. Pate a choux (Pataşu) hamuru ile hazırlanan ve dağ görünümünde kıvrımlı bir dokuya sahip 2 hamur tabakası arasına yerleştirilen lezzetli bir kremadan oluşmaktadır. Üzerine serpilen pudra şekeri ile kar yağmış bir dağ görünümü sunan Karpatka pastası, dünyaca ünlü pastalar arasında yer almaktadır.

 MALZEMELER:

(22 cm çapında kek kalıbı için)

Krema malzemeleri:

·        2,5 su bardağı (500 ml) süt

·        2 adet yumurta (büyük boy)

·        1,5 çay bardağı (135 gr) toz şeker

·        3 yemek kaşığı (30 gr) mısır nişastası

·        4 tatlı kaşığı (10 gr) un

·        2 paket (10 gr) toz vanilya

·        175 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

Hamur malzemeleri:

·        1 çay bardağı (100 ml) süt

·        1 çay bardağı (100 ml) su

·        1,5 yemek kaşığı (20 gr) toz şeker

·        1 çay kaşığı (2 gr) tuz

·        5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağı

·        2,5 çay bardağı (120 gr) un

·        3 adet yumurta

Üstü için:

·        Pudra şekeri 


YAPILIŞI:

Kremanın hazırlanması:

·        Öncelikle vanilyalı pasta kremasını hazırlayın.

·        2,5 su bardağı (500 ml) sütü tencereye koyup kaynatın.

·        Bir kaba 2 adet büyük boy yumurtayı ve 1,5 çay bardağı (135 gr) toz şekeri koyun ve şeker eriyinceye kadar çırpın.

·        3 yemek kaşığı (30 gr) mısır nişastasını ve 4 tatlı kaşığı (10 gr) unu ekleyip karıştırmaya devam edin.

·        Yumurtalı karışımı, kaynattığınız süte kısım kısım ilave edin ve orta ateşte, sürekli karıştırarak, koyulaşana kadar pişirin.

·        Ocaktan almaya yakın, 2 paket (10 gr) toz vanilya ekleyip karıştırın.

·        Karışımı bir kaba aktarıp, üzerini streç filmle örtün. Yüzeyde kabuk oluşmasını önlemek için, streç filmin krema yüzeyine tamamen temas etmesine dikkat edin. Oda sıcaklığına soğumaya bırakın.

·        Bir kaba oda sıcaklığında yumuşamış 175 gr tereyağı koyun ve krema kıvamı alıncaya kadar mikserle karıştırın.

·        Oda sıcaklığına soğumuş olan sütlü karışımı, kısım kısım tereyağına ekleyip bütünleşinceye kadar mikserle karıştırmaya devam edin.

·        Kremanın üzerini yine streç film ile örtüp, buzdolabında soğumaya bırakın.

Hamurun hazırlanması:

·        Pişirme kabına 1 çay bardağı (100 ml) süt, 1 çay bardağı (100 ml) su, 1,5 yemek kaşığı (20 gr) toz şeker, 1 çay kaşığı (2 gr) tuz ve 5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağı koyup, tahta bir kaşıkla karıştırarak, orta ateşte kaynatın.

·        2,5 çay bardağı (120 gr) un ekleyip, kısık ateşte, tahta bir kaşıkla hızlı hızlı karıştırmaya devam edin. Hamur toparlanıncaya kadar 1 – 2 dakika daha pişirip ateşten alın. Karışımı büyük bir kaba aktarın ve ılık hale gelmesi için bir süre bekleyin.

·        3 adet yumurtayı çırpın. Hazırladığınız hamura kısım kısım ekleyip, tamamen bütünleşinceye kadar karıştırın.

·        22 cm'lik kek kalıbını yağlayın ve pişirme kağıdı ile kaplayın.

·        Hazırladığınız hamurun yarısını, kek kalıbına aktarıp yayın ve üzerini düzeltin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30 – 35 dakika pişirin.

·        Kalıptan çıkarın ve servis tabağına aktarıp soğumaya bırakın.

·        Hamurun kalan yarısını da aynı şekilde pişirin ve soğumaya bırakın.

Pastanın tamamlanması:

·        Kek kalıbının çerçevesinin yüksekliğinde bir pişirme kağıdı kesin (pişirme kağıdı yerine 5 cm yüksekliğinde krema tutucu film de kullanabilirsiniz). Kek kalıbının çerçevesini çıkarın ve hazırladığınız pişirme kağıdını çerçevenin iç kenarlarına yerleştirin. Çerçeveyi servis tabağındaki taban hamurunun etrafına yerleştirip kelepçesini kapatın.

·        Hazırladığınız kremayı taban hamurunun üzerine aktarın ve spatula ile yayıp düzeltin.

·        Diğer parça hamuru kremanın üzerine yerleştirin ve pastanızı buzdolabında bir gece soğumaya bırakın.

·        Kalıptan çıkardığınız pastanın üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.

            Afiyet olsun.