GÜRCÜ PİDESİ (HAÇAPURİ) TARİFİ

 

Gürcistan'ın geleneksel yemeği olan Haçapuri, peynirli bir pide çeşididir. Acara bölgesinde genellikle kayık şeklinde, diğer bölgelerde ise yuvarlak şeklinde hazırlanmaktadır.

Haçapuri yapımında esasen yöreye özgü Suluguni peyniri ya da Dağıstan peyniri kullanılmasına karşın, bu peynirleri tedarik zorluğu nedeniyle tarifimde mozzarella ve süzme peynir kullanılmıştır.

MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık su

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık süt

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya

·        2 yemek kaşığı (25 ml) zeytinyağı

·        1 adet yumurta

·        3 + 1/3 su bardağı (370 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        1 yemek kaşığı (10 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)

Dolgu malzemeleri:

·        200 gr mozzarella ( ya da kaşar) peyniri (rendelenmiş)

·        200 gr süzme peynir

·        1 adet yumurta

·        1 tatlı kaşığı (7 gr) tereyağı

Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı

·        1 tatlı kaşığı süt

 

YAPILIŞI:

 

·        Karıştırma kabına 1 çay bardağı (100 ml) ılık su, 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt, 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya koyup karıştırın. Kabın üzerini steç film ile kapatıp, mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.

·        Bir kaba 3 + 1/3 su bardağı (370 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyip karıştırın.

·        Beklettiğiniz sıvı karışıma 2 yemek kaşığı (25 ml) zeytinyağı ve 1 adet yumurta ekleyip karıştırın.

·        Un/tuz karışımını sıvı karışıma kısım kısım ekleyin ve hamur toparlanana kadar kabın içinde yoğurun. Unun cinsi, markadan markaya değişiklik gösterebileceği için, kontrollü olarak ekleyin.

·        Son olarak oda sıcaklığında yumuşamış 1 yemek kaşığı (10 gr) tereyağı ilave edin ve yapışkan ve yumuşak bir hamur oluşturun.  Kabın üzerini örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Hamurunuz mayalanırken iç malzemeleri hazırlayın. Haçapuri yapımında esasen yöreye özgü Suluguni peyniri ve Dağıstan hafif tuzlu peyniri kullanılmasına karşın, bu peynirleri temin zorluğu nedeniyle tarifimizde mozzarella ve süzme peynir kullanılmıştır. 200 gr mozzarella ( ya da kaşar) peynirini rendeleyin. 200 gr süzme peyniri de ezip bir kaba koyun. 1 adet yumurta ve 1 tatlı kaşığı (7 gr) tereyağı ekleyip karıştırın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamurunuzu tezgaha aktarın ve toparlayıp 4 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve kurumamaları için üstünü örtün.

·        Merdane yardımıyla bezeleri yuvarlak hamurlar şeklinde açın. Üstlerine hazırladığınız iç harcını serpiştirin. Kenarları üstte birleştirip yapıştırın ve iki ucunda hafifçe çekip oval ve uçlara doğru sivrilen bir form verin. Birleşme yeri alta gelecek şekilde, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin. Merdane ile, çok bastırmadan, hafifçe üstlerinden geçin.

·        Pidelerin üstünde uzunlamasına bir kesik oluşturun ve kesiği kenarlara doğru açıp, açık pide şekli verin. Kalan iç harcını üstlerine paylaştırın. . Üstlerini örtüp, 20 dakika daha bekletin.

·        1 adet yumurta sarısı ile 1 tatlı kaşığı sütü karıştırın ve pidelerin kenarlarına sürün.

·        Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında 15 – 20 dakika kadar pişirin. Arzu ederseniz fırından çıkan pidenin üzerine yumurta kırıp, yaklaşık 4-5 dakika daha fırında pişirerek servis yapabilirsiniz.

                Afiyet olsun.