ELMALI TURTA TARİFİ

 

MALZEMELER:

(24 cm çapında tart kalıbı)

Hamur malzemeleri:

·        4 su bardağı (440 gr) un

·        1,5 çay bardağı (85 gr) pudra şekeri

·        1 çay kaşığı (3 gr) tuz

·        1 paket ( 5 gr) toz vanilya

·        220 gr soğuk tereyağı (küp küp kesilmiş)

·        2 adet büyük boy yumurta sarısı

·        2 yemek kaşığı buzlu su

Dolgu malzemeleri:

·        3 adet yeşil elma ve 3 adet kırmızı elma

·        2 tatlı kaşığı limon suyu

·        1/2 limon kabuğu rendesi

·        1/2 su bardağı (100 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) tarçın

·        3 yemek kaşığı (50 gr) kuru üzüm

·        3 yemek kaşığı (50 gr) iri dövülmüş fındık

Üstü için:

·        1 yumurtanın sarısı

·        1 tatlı kaşığı süt

 

YAPILIŞI:

Dolgunun hazırlanması:

·        3 adet yeşil ve 3 adet kırmızı elmayı soyup çekirdeklerini çıkarın. Elmalardan 4 adedini minik küpler halinde doğrayın ve diğer ikisini ise rendeleyip bir kaba koyun.

·        2 tatlı kaşığı limon suyu, ½ limon kabuğu rendesi, ½ su bardağı (100 gr) toz şeker ilave edip karıştırın ve pişirme kabına aktarın. Elmalar suyunu salıncaya kadar orta ateşte pişirin.

·        Elmalar suyunu salınca, 1 tatlı kaşığı (4 gr) tarçın ve 3 yemek kaşığı (50 gr) kuru üzüm ekleyip üzerine bir kapak kapatın. Elmalar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.

·        Ocaktan alıp, tamamen soğumasını bekledikten sonra 3 yemek kaşığı (50 gr) iri dövülmüş fındık ilave edip karıştırın.

Hamurun hazırlanması:

·        Mutfak robotuna, 4 su bardağı (440 gr) un, 1,5 çay bardağı (85 gr) pudra şekeri, 1 çay kaşığı (3 gr) tuz ve 1 paket ( 5 gr) toz vanilya koyup karıştırın.

·        Küp küp kesilmiş 220 gr soğuk tereyağını unlu karışıma ekleyip, malzemeler bütünleşinceye kadar robotu çalıştırın.

·        Son olarak, 2 adet büyük boy yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı buzlu su ilave edin ve karışım hamur kıvamını alıncaya kadar karıştırmaya devam edin.

·        Oluşan hamuru avuçlarınızda sıkıp top haline getirin ve 2 eşit parçaya bölün. Her iki parçayı da buzdolabı poşetlerine sarın ve 1 saat kadar buzdolabında soğutun.

·        24 cm çapında tart kalıbının içini yağlayın. Pişen hamurun yapışmaması için tercihen pişirme kağıdı da yerleştirin.

·        Birinci hamuru buzdolabından çıkarıp, un serpilen tezgah üzerinde, merdane ile yaklaşık 29-30 cm çapında yuvarlak bir hamur açın. Hamurun ısınıp yumuşamaması için hızlı çalışmaya dikkat edin.

·        Açtığınız hamuru kalıba aktarın ve parmaklarınızla hafifçe bastırarak kalıbın şeklini almasını sağlayın. Hamurun kenarları kalıptan 2-3 cm kadar dışarı taşmalıdır.

·        Hamuru tekrar buzdolabına koyun ve soğuyan ikinci hamuru çıkarın.

·        İlk hamurda olduğu gibi ikinci hamuru da yuvarlak olarak açın ancak bu kez hamurun çapı yaklaşık 27-28 cm kadar olmalıdır.

·        İkinci hamuru, 1 cm eninde 24 adet düzgün hamur şeridi olacak şekilde kesin. Hamur yumuşarsa, bir süre buzdolabında bekletin.

Turtanın tamamlanması:

·        Kalıba yerleştirdiğiniz ilk hamuru buzdolabından çıkarın. Hazırladığınız elma dolgusunu kalıptaki hamurun üzerine yayıp düzeltin.

·        İkinci hamurdan kestiğiniz hamur şeritlerinden 12 adedini, aralarında 1 cm boşluk bırakarak dikey olarak ve 12 adedini de aynı şekilde yatay olarak elma dolgusunun üzerine döşeyip, kafes deseni oluşturun. Şeritlerin uçlarını bastırıp, taban hamurunun kenarına yapışmasını sağlayın. Fazla kısımları kesip çıkarın. Bu hamurları küçük tartolet yapımında kullanabilirsiniz.

·        1 yumurtanın sarısını, 1 tatlı kaşığı süt ile karıştırıp, hamurun üst kenarlarına ve hamur şeritlerinin üstlerine sürün.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üstü kızarıp, altı pişinceye kadar yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirip soğumaya bırakın.

            Afiyet olsun.