MALZEMELER:
(24 cm çapında tart kalıbı)
Hamur
malzemeleri:
·
4 su bardağı (440 gr) un
·
1,5 çay bardağı (85 gr) pudra şekeri
·
1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·
1 paket ( 5 gr) toz vanilya
·
220 gr soğuk tereyağı (küp küp kesilmiş)
·
2 adet büyük boy yumurta sarısı
·
2 yemek kaşığı buzlu su
Dolgu
malzemeleri:
·
3 adet yeşil elma ve 3 adet kırmızı elma
·
2 tatlı kaşığı limon suyu
·
1/2 limon kabuğu rendesi
·
1/2 su bardağı (100 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) tarçın
·
3 yemek kaşığı (50 gr) kuru üzüm
·
3 yemek kaşığı (50 gr) iri dövülmüş fındık
Üstü
için:
·
1 yumurtanın sarısı
·
1 tatlı kaşığı süt
YAPILIŞI:
Dolgunun hazırlanması:
·
3 adet yeşil ve 3 adet kırmızı elmayı soyup
çekirdeklerini çıkarın. Elmalardan 4 adedini minik küpler halinde doğrayın ve
diğer ikisini ise rendeleyip bir kaba koyun.
·
2 tatlı kaşığı limon suyu, ½ limon kabuğu
rendesi, ½ su bardağı (100 gr) toz şeker ilave edip karıştırın ve pişirme
kabına aktarın. Elmalar suyunu salıncaya kadar orta ateşte pişirin.
·
Elmalar suyunu salınca, 1 tatlı kaşığı (4 gr)
tarçın ve 3 yemek kaşığı (50 gr) kuru üzüm ekleyip üzerine bir kapak kapatın.
Elmalar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
·
Ocaktan alıp, tamamen soğumasını bekledikten
sonra 3 yemek kaşığı (50 gr) iri dövülmüş fındık ilave edip karıştırın.
Hamurun
hazırlanması:
·
Mutfak robotuna, 4 su bardağı (440 gr) un, 1,5 çay bardağı (85 gr) pudra
şekeri, 1 çay kaşığı (3 gr) tuz ve 1 paket ( 5 gr) toz vanilya koyup karıştırın.
·
Küp küp kesilmiş 220 gr soğuk tereyağını unlu karışıma ekleyip, malzemeler bütünleşinceye
kadar robotu çalıştırın.
·
Son olarak, 2
adet büyük boy yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı buzlu su ilave edin ve karışım
hamur kıvamını alıncaya kadar karıştırmaya devam edin.
·
Oluşan
hamuru avuçlarınızda sıkıp top haline getirin ve 2 eşit parçaya bölün. Her iki
parçayı da buzdolabı poşetlerine sarın ve 1 saat kadar buzdolabında soğutun.
·
24
cm çapında tart kalıbının içini yağlayın. Pişen hamurun yapışmaması için
tercihen pişirme kağıdı da yerleştirin.
·
Birinci
hamuru buzdolabından çıkarıp, un serpilen tezgah üzerinde, merdane ile yaklaşık
29-30 cm çapında yuvarlak bir hamur açın. Hamurun ısınıp yumuşamaması için
hızlı çalışmaya dikkat edin.
·
Açtığınız
hamuru kalıba aktarın ve parmaklarınızla hafifçe bastırarak kalıbın şeklini
almasını sağlayın. Hamurun kenarları kalıptan 2-3 cm kadar dışarı taşmalıdır.
·
Hamuru
tekrar buzdolabına koyun ve soğuyan ikinci hamuru çıkarın.
·
İlk hamurda olduğu gibi ikinci hamuru da yuvarlak olarak açın
ancak bu kez hamurun çapı yaklaşık 27-28 cm kadar olmalıdır.
·
İkinci hamuru, 1 cm eninde 24 adet düzgün hamur şeridi olacak
şekilde kesin. Hamur yumuşarsa, bir süre buzdolabında bekletin.
Turtanın tamamlanması:
·
Kalıba yerleştirdiğiniz ilk hamuru buzdolabından çıkarın. Hazırladığınız
elma dolgusunu kalıptaki hamurun üzerine yayıp düzeltin.
·
İkinci hamurdan kestiğiniz hamur şeritlerinden 12 adedini,
aralarında 1 cm boşluk bırakarak dikey olarak ve 12 adedini de aynı şekilde
yatay olarak elma dolgusunun üzerine döşeyip, kafes deseni oluşturun.
Şeritlerin uçlarını bastırıp, taban hamurunun kenarına yapışmasını sağlayın.
Fazla kısımları kesip çıkarın. Bu hamurları küçük tartolet yapımında
kullanabilirsiniz.
·
1
yumurtanın sarısını, 1 tatlı kaşığı süt ile karıştırıp, hamurun üst kenarlarına
ve hamur şeritlerinin üstlerine sürün.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üstü kızarıp, altı
pişinceye kadar yaklaşık 35-40 dakika kadar
pişirip soğumaya bırakın.