KABAKLI TURTA TARİFİ

 

MALZEMELER:

(28 cm çapında tart kalıbı)

Hamur malzemeleri:

·        1 çay bardağı (100 ml) süt

·        ½ çay bardağı (60 ml) su

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya

·        1 yemek kaşığı (20 gr) toz şeker

·        1 adet büyük boy yumurta

·        3 su bardağı (350 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        3 yemek kaşığı (40 gr) tereyağı

Dolgu malzemeleri:

·        2 adet (400 gr) kabak

·        1 çay kaşığı (3 gr) tuz

·        ½ çay bardağı (60 ml) süt

·        4 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı

·        Karabiber

·        1/3 demet dereotu

·        200 gr süzme peynir ( minik küpler halinde kesilmiş)

·        Kırmızı pul biber

 

Üstü için:

·        1 yemek kaşığı süt

·        Susam/çörek otu

 

YAPILIŞI:

·        Karıştırma kabına 1 çay bardağı (100 ml) süt, ½ çay bardağı (60 ml) su, 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya ve 1 yemek kaşığı (20 gr) toz şeker koyup karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.

·        1 adet büyük boy yumurtayı çırpın. 2 yemek kaşığı kadar kısmını, turtanın üzerine sürmek için ayırdıktan sonra, kalan kısmını hazırladığınız mayalı karışıma ekleyip karıştırın.

·        3 su bardağı (350 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu, sıvı karışımın üzerine birlikte eleyip karıştırın. Bir süre de elinizle yoğurup, hamurun toparlanmasından sonra, 3 yemek kaşığı (40 gr) tereyağını kısım kısım ekleyip yoğurmaya devam edin. Kullanılan un miktarı, unun cinsine ve markasına göre farklılık gösterebildiği için, un ve yağı kontrollü olarak ekleyerek, ele yapışmayan, oldukça yumuşak ve pürüzsüz bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemine devam edin.

·        Hamurun üzerini örtüp 1,5 saat mayalanmaya bırakın.

·        Dolguyu hazırlamak için 2 adet (400 gr) kabağı rendeleyin. 1/3 demet dereotunu ince kıyın.

·        Rendelediğiniz kabakları bir tavaya aktarıp, üzerine 1 çay kaşığı (3 gr) tuz, ½ çay bardağı (60 ml) süt, 4 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı ilave edin. Orta ateşte, kabaklar suyunu çekip yumuşayana kadar pişirin. Karabiber ilavesiyle tatlandırın. Son olarak da kıydığınız dereotunu ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp bir kaba aktarın ve soğumaya bırakın. Soğuyan karışıma, minik küpler halinde kesilmiş 200 gr süzme peynir ilave edin ve bir çatal ile ezip karıştırın. Tercihiniz doğrultusunda, bir tutam kırmızı pul biber ilavesiyle tatlandırabilirsiniz.

·        28 cm çapında bir tart kalıbının tabanına pişirme kağıdı yerleştirin. İç kenarları da yağlayıp, biraz un serpin.

·        Mayalanan hamuru 2 parçaya bölün. Parçalardan biri taban, diğeri ise kapak hamuru olarak kullanılacaktır.

·        İlk hamuru, yaklaşık 4-5 mm kalınlıkta ve tart kalıbının çapından 3 parmak kadar büyük yuvarlak bir hamur şeklinde açın. Tart kalıbının içine aktarıp düzgün bir biçimde yerleştirin.

·        Hazırladığınız iç harcını hamurun üzerine yayıp düzeltin.

·        Diğer parça hamuru da aynı şekilde açın ve dolgunun üzerine yerleştirip, kenarlarını alttaki hamurun kenarlarına yapıştırın.

·        Kalıbın kenarlarından taşan hamurları kesip çıkarın ve toparlayıp tekrar açın. Sonra da bir hamur kesme aparatı ile küçük parçalar şeklinde kesin ve kurabiye gibi pişirip tüketmek üzere pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.

·        Hazırladığınız turtanın, pişirme sırasında fazla kabarıp kenarlarının açılmaması için, üst hamurun ortasında artı işareti şeklinde bir kesik oluşturun. Bir kürdan ile de üst kenarlarda minik delikler açın. Üzerini örtüp 30 dakika kadar daha bekletin.

·        Başlangıçta ayırdığınız 2 kaşık yumurtaya, 1 yemek kaşığı süt ilave edip karıştırın ve bir fırça ile turtanızın üzerine sürün. Tercihinize bağlı olarak, üzerine susam ya da çörek otu serpebilirsiniz.

·         Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 35-40 dakika kadar pişirin. Daha sonra da, kestiğiniz kenar hamurlarını aynı fırın ısısında, üstleri kızarana kadar pişirip servis yapın.

                Afiyet olsun.