MALZEMELER:
(28 cm çapında tart kalıbı)
Hamur
malzemeleri:
·
1 çay bardağı (100 ml) süt
·
½ çay bardağı (60 ml) su
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya
·
1 yemek kaşığı (20 gr) toz şeker
·
1 adet büyük boy yumurta
·
3 su bardağı (350 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
3 yemek kaşığı (40 gr) tereyağı
Dolgu
malzemeleri:
·
2 adet (400 gr) kabak
·
1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·
½ çay bardağı (60 ml) süt
·
4 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı
·
Karabiber
·
1/3 demet dereotu
·
200 gr süzme peynir ( minik küpler halinde kesilmiş)
·
Kırmızı pul biber
Üstü
için:
·
1 yemek kaşığı süt
·
Susam/çörek otu
YAPILIŞI:
·
Karıştırma kabına 1 çay bardağı (100 ml) süt, ½ çay bardağı (60 ml) su, 1
tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya ve 1 yemek kaşığı (20 gr) toz şeker koyup
karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.
·
1 adet büyük boy yumurtayı çırpın. 2 yemek
kaşığı kadar kısmını, turtanın üzerine sürmek için ayırdıktan sonra, kalan
kısmını hazırladığınız mayalı karışıma ekleyip karıştırın.
·
3 su bardağı (350 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5
gr) tuzu, sıvı karışımın üzerine birlikte eleyip karıştırın. Bir süre de
elinizle yoğurup, hamurun toparlanmasından sonra, 3 yemek kaşığı (40 gr)
tereyağını kısım kısım ekleyip yoğurmaya devam edin. Kullanılan un miktarı,
unun cinsine ve markasına göre farklılık gösterebildiği için, un ve yağı
kontrollü olarak ekleyerek, ele yapışmayan, oldukça yumuşak ve pürüzsüz bir
hamur oluşana kadar yoğurma işlemine devam edin.
·
Hamurun üzerini örtüp 1,5 saat mayalanmaya bırakın.
·
Dolguyu hazırlamak için 2 adet
(400 gr) kabağı rendeleyin. 1/3 demet dereotunu ince kıyın.
·
Rendelediğiniz kabakları bir tavaya aktarıp, üzerine
1 çay kaşığı (3 gr) tuz, ½ çay bardağı (60 ml) süt, 4 yemek kaşığı (50 gr)
tereyağı ilave edin. Orta ateşte, kabaklar suyunu çekip yumuşayana kadar
pişirin. Karabiber ilavesiyle tatlandırın. Son olarak da kıydığınız dereotunu
ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp bir kaba aktarın ve soğumaya bırakın. Soğuyan
karışıma, minik küpler halinde kesilmiş 200 gr süzme peynir ilave edin ve bir
çatal ile ezip karıştırın. Tercihiniz doğrultusunda, bir tutam kırmızı pul
biber ilavesiyle tatlandırabilirsiniz.
·
28 cm çapında bir tart kalıbının tabanına pişirme kağıdı
yerleştirin. İç kenarları da yağlayıp, biraz un serpin.
·
Mayalanan hamuru 2 parçaya bölün. Parçalardan biri taban, diğeri
ise kapak hamuru olarak kullanılacaktır.
·
İlk hamuru, yaklaşık 4-5 mm kalınlıkta ve tart kalıbının çapından
3 parmak kadar büyük yuvarlak bir hamur şeklinde açın. Tart kalıbının içine
aktarıp düzgün bir biçimde yerleştirin.
·
Hazırladığınız iç harcını hamurun üzerine yayıp düzeltin.
·
Diğer parça hamuru da aynı şekilde açın ve dolgunun üzerine
yerleştirip, kenarlarını alttaki hamurun kenarlarına yapıştırın.
·
Kalıbın kenarlarından taşan hamurları kesip çıkarın ve toparlayıp
tekrar açın. Sonra da bir hamur kesme aparatı ile küçük parçalar şeklinde kesin
ve kurabiye gibi pişirip tüketmek üzere pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine
yerleştirin.
·
Hazırladığınız turtanın, pişirme sırasında fazla kabarıp kenarlarının
açılmaması için, üst hamurun ortasında artı işareti şeklinde bir kesik
oluşturun. Bir kürdan ile de üst kenarlarda minik delikler açın. Üzerini örtüp
30 dakika kadar daha bekletin.
·
Başlangıçta ayırdığınız 2 kaşık yumurtaya, 1 yemek kaşığı süt
ilave edip karıştırın ve bir fırça ile turtanızın üzerine sürün. Tercihinize
bağlı olarak, üzerine susam ya da çörek otu serpebilirsiniz.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 35-40 dakika kadar
pişirin. Daha sonra da, kestiğiniz kenar hamurlarını aynı fırın ısısında,
üstleri kızarana kadar pişirip servis yapın.