TUZLU KRAKER TARİFİ

 

MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

·        3,5 su bardağı (385 gr) kek unu

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        ½ paket (5 gr) kuru maya

·        1 çay kaşığı (2,5 gr) hamur kabartma tozu

·        1,5 çay bardağı (150 ml) süt

·        1 çay bardağı (100 ml) eritilmiş tereyağı

Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı

·        Kaşar peyniri rendesi

·        Susam 

·        Çörek otu

·        Kırmızı pul biber (tercihe bağlı)

 

HAZIRLANMASI: 

·        Bir kaba 3,5 su bardağı (385 gr) kek ununu, 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu, ½ paket (5 gr) kuru mayayı ve 1 çay kaşığı (2,5 gr) hamur kabartma tozunu birlikte eleyin.

·        Karıştırma kabına 1,5 çay bardağı (150 ml) süt ve 1 çay bardağı (100 ml) eritilmiş tereyağını koyup karıştırın.

·        Hazırladığınız unlu karışımı süt/tereyağı karışımına kısım kısım ekleyip, spatula ile karıştırın.

·        Ele yapışmayan bir hamur yoğurun ve mayalanması için üzerini örtüp, 3o dakika bekletin.

·        Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya bölün.

·        Tezgahın üzerine biraz un serpin ve her iki parçayı da, merdane ile 2-3 mm kalınlığında hamurlar halinde açın.

·        Bir hamur kesme aparatı ile kare ya da dikdörtgen parçalar halinde kesin ve bir çatal ile üstlerinde minik delikler oluşturun.

·        Parçaları pişirme kağıdı serilen fırın tepsilerine aralıklı olarak yerleştirin. Pişirmeden önce 30 dakika kadar buzdolabında soğutun.

·         Üstlerine yumurta sarısı sürün. Tercihinize bağlı olarak üstlerine rendelenmiş kaşar peyniri, susam, çörek otu ve yine tercihe bağlı olarak kırmızı pul biber serpin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

PÜF NOKTALARI: Krakerlerinizin daha gevrek olması için aşağıdaki noktalara dikkat edin.

·        Hamurun kalınlığı: Krakerlerin hamurunun inceliği veya kalınlığı önemlidir. Daha ince hamurlar genellikle daha gevrek sonuçlar verir.

·        Hamur karıştırma süresi: Hamurun fazla yoğurulması, gluteni aşırı aktive edebilir ve krakerlerin sert ya da elastiki olmasına neden olabilir. Hamuru yeterince yoğurmak, ancak aşırıya kaçmamak önemlidir.

·        Pişirme ısısı ve süresi: Daha uzun süre veya daha düşük sıcaklıkta pişirmek, krakerlerin daha fazla kurumasına ve gevrek hale gelmesine yardımcı olabilir.

 

                Afiyet olsun.