MALZEMELER:
Hamur
malzemeleri:
·
3,5 su bardağı (385 gr) kek unu
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
½ paket (5 gr) kuru maya
·
1 çay kaşığı (2,5 gr) hamur kabartma tozu
·
1,5 çay bardağı (150 ml) süt
·
1 çay bardağı (100 ml) eritilmiş tereyağı
Üstü
için:
·
1 adet yumurta sarısı
·
Kaşar peyniri rendesi
·
Susam
·
Çörek otu
·
Kırmızı pul biber (tercihe bağlı)
HAZIRLANMASI:
·
Bir kaba 3,5 su bardağı (385 gr) kek ununu, 1
tatlı kaşığı (5 gr) tuzu, ½ paket (5 gr) kuru mayayı ve 1 çay kaşığı (2,5 gr)
hamur kabartma tozunu birlikte eleyin.
·
Karıştırma kabına 1,5 çay bardağı (150 ml) süt
ve 1 çay bardağı (100 ml) eritilmiş tereyağını koyup karıştırın.
·
Hazırladığınız unlu karışımı süt/tereyağı
karışımına kısım kısım ekleyip, spatula ile karıştırın.
·
Ele yapışmayan bir hamur yoğurun ve mayalanması
için üzerini örtüp, 3o dakika bekletin.
·
Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya bölün.
·
Tezgahın üzerine biraz un serpin ve her iki
parçayı da, merdane ile 2-3 mm kalınlığında hamurlar halinde açın.
·
Bir hamur kesme aparatı ile kare ya da
dikdörtgen parçalar halinde kesin ve bir çatal ile üstlerinde minik delikler
oluşturun.
·
Parçaları pişirme kağıdı serilen fırın
tepsilerine aralıklı olarak yerleştirin. Pişirmeden önce 30 dakika kadar
buzdolabında soğutun.
·
Üstlerine
yumurta sarısı sürün. Tercihinize bağlı olarak üstlerine rendelenmiş kaşar
peyniri, susam, çörek otu ve yine tercihe bağlı olarak kırmızı pul biber
serpin.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 20-25
dakika kadar pişirin. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
PÜF NOKTALARI: Krakerlerinizin
daha gevrek olması için aşağıdaki noktalara dikkat edin.
·
Hamurun kalınlığı: Krakerlerin hamurunun
inceliği veya kalınlığı önemlidir. Daha ince hamurlar genellikle daha gevrek
sonuçlar verir.
·
Hamur karıştırma süresi: Hamurun fazla
yoğurulması, gluteni aşırı aktive edebilir ve krakerlerin sert ya da elastiki
olmasına neden olabilir. Hamuru yeterince yoğurmak, ancak aşırıya kaçmamak
önemlidir.
·
Pişirme ısısı ve süresi: Daha uzun süre veya
daha düşük sıcaklıkta pişirmek, krakerlerin daha fazla kurumasına ve gevrek
hale gelmesine yardımcı olabilir.
Afiyet olsun.