KITIRLI POĞAÇA TARİFİ

 

MALZEMELER

 

Hamur malzemeleri: 

·        125 ml (1 + ¼ çay bardağı) ılık süt

·        1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya

·        2,5 su bardağı (290 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        1 adet yumurta

·        2 dal maydanoz

·        3 yemek kaşığı (45 gr) tereyağı (oda sıcaklığında) 

Dolgu malzemeleri: 

·        110 gr süzme peynir (küp küp kesilmiş)

·        90 kaşar peyniri  (küp küp kesilmiş) 

Üstü için: 

·     2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

·        1 adet yumurta sarısı

·        2 dilim bayat ekmek (ufalanmış)

·        50 gr kaşar peyniri (rendelenmiş) 

YAPILIŞI 

 

·        Bir kaseye 125 ml ılık süt, 1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya koyup karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için kabın üzerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 2,5 su bardağı (290 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin. Ortasını havuz şeklinde açın ve 1 adet çırpılmış yumurtayı, hazırladığınız mayalı karışımı, ince kıyılmış 2 dal maydanozu havuza aktarıp karıştırın ve hamuru yoğurmaya başlayın.

·        Son olarak hamurunuza oda sıcaklığında yumuşamış 3 yemek kaşığı (45 gr) tereyağı ekleyin ve yumuşak bir hamur yoğurun.

·        (Önemli Not: Kullanacağınız unun cinsi, markadan markaya farklılık göstereceği için, unu kontrollü olarak ekleyerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluşturun).

·        Yoğurduğunuz hamuru tekrar kaba aktarıp üzerini örtün ve 2 saat mayalanmaya bırakın. Bu arada dolgu malzemesini hazırlamaya başlayın.

·        Süzme peyniri minik küpler halinde kesin. Toplam 140 gr kaşar peynirinin 90 gr kadar kısmını yine minik küpler halinde kesip, kalan kısmını poğaçaların üzerine serpmek üzere rendeleyin.

·        2 dilim kadar bayat ekmeği mutfak robotu ile öğütün.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru biraz daha yoğurun ve 16 eşit parça halinde kesin.

·        Kestiğiniz parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve bezeleri elinizle esneterek yuvarlak hamurlar şeklinde açın.

·        Küp küp doğradığınız süzme peynirleri ile kaşar peynirlerini karıştırıp, hamurların ortalarına paylaştırın. Hamurların kenarlarını yukarı doğru torba şeklinde toplayıp büzün ve yapıştırın. Yapışma noktası alta gelecek şekilde, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.

·        2 yemek kaşığı eritilmiş ılık tereyağına 1 adet yumurta sarısı ekleyip karıştırın. Karışımı bir fırça ile hamurların üstlerine sürün.

·        Ayırdığınız rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin. Üzerine de öğüttüğünüz ekmek kırıntılarını serpiştirin.

·        Üstlerini örtüp 20 dakika bekletin. 

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30 dakika kadar pişirip servis yapın.

 

            Afiyet olsun.